Dieta na zdrowe serce - tygodniowy jadłospis z produktami dla zdrowego serca

Dieta na zdrowe serce - tygodniowy jadłospis z produktami dla zdrowego serca - zdjęcie
Problemy kardiologiczne dotyczą coraz większej liczby Polaków i ludzi na całym świecie. Pośpiech, stres, zła dieta i używki prowadzą do wielu problemów zdrowotnych. Właśnie dlatego warto zdecydować się na modyfikacje swojego jadłospisu. Dieta na zdrowe serce obejmuje wiele produktów. To przede wszystkim warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze oraz wartościowe białko.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną;
  • jakie są kluczowe zasady diety korzystnej dla serca;
  • co lubi serce;
  • jakie produkty są wskazane przy diecie kardiologicznej;
  • jakie są najzdrowsze owoce na serce;
  • jakie soki na wzmocnienie serca wybierać;
  • które witaminy wspierają serce;
  • jak powinien wyglądać tygodniowy jadłospis dla zdrowego i silnego układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz również: "Dieta miażdżycowa – czym się charakteryzuje oraz czego trzeba unikać?".

Dieta na zdrowe serce - jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną?

Dieta na zdrowe serce powinna obejmować produkty, które są w stanie zregenerować układ sercowo-naczyniowy. Zasada jest prosta - unikamy produktów przetworzonych, sztucznych i wysokokalorycznych, które mogą powodować odkładanie się cholesterolu. Bardzo ważne jest, aby w diecie dominowały zdrowe tłuszcze, różnorodne warzywa i owoce, a także wartościowe białko. Koniecznie należy ograniczyć alkohol i papierosy. Używki w drastyczny sposób wpływają na serce, dlatego tak ważne jest, aby ograniczyć ich spożycie. Zaleca się, aby czytać etykiety produktów, dzięki czemu możliwa będzie rezygnacja z przetworzonych towarów, w których znajdziemy mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników.

Dieta kardiologiczna - kluczowe zasady

Kardiolodzy już od wielu lat skupiają się na tym, aby uświadomić ludziom, jak duże znaczenie ma dieta w leczeniu chorób kardiologicznych i zapobieganiu ich wystąpienia. Dieta kardiologiczna obejmuje przede wszystkim:

  • produkty pełnoziarniste - brązowy ryż i chleb pełnoziarnisty; wyróżniają się wysoką zawartością wartości odżywczych, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału, udaru i chorób sercowo-naczyniowych;
  • warzywa i owoce - koniecznie należy stawiać na różnorodność, sięgać po pięć porcji warzyw i owoców dziennie, co pozwoli obniżyć ryzyko chorób serca; pamiętajmy, że wartościowe są nie tylko świeże warzywa i owoce, ale również mrożone, w puszkach i w wielu innych postaciach; oczywiście należy uważać na wysoką zawartość cukru, np. w dżemach;
  • oleje roślinne - oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy słonecznikowy, a także olej lniany, wyróżniający się doskonałą zawartością kwasów omega-3;
  • białko - roślinne i zwierzęce, np. ryby, fasola, orzechy, soczewica i tłusty nabiał.

Co lubi serce? Produkty wskazane przy diecie kardiologicznej

Dieta sercowa powinna uwzględniać produkty, które są w stanie regenerować serce. Polecane są szczególnie:

  • migdały;
  • pomidory;
  • oliwa z oliwek;
  • warzywa zielone liściaste;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • oliwa z oliwek;
  • owoce jagodowe;
  • ryby morskie;
  • jabłka.

Oczywiście warto wiedzieć, że dieta na serce powinna uwzględniać różnorodne owoce i warzywa, które są zbawienne dla zdrowia całego organizmu.

Najzdrowsze owoce na serce - super foods udrażniające żyły i wymiatające złogi z tętnic

Bardzo dużo mówi się o tym, jak ważne w diecie każdego człowieka są owoce i warzywa. Dieta w chorobach serca powinna obejmować kilka rodzajów owoców, które są w stanie udrożnić żyły i wymieść złogi z tętnic. Najzdrowsze owoce na serce to przede wszystkim:

  • borówki - bogate w polifenole i antyoksydanty; ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej;
  • winogrona - skutecznie chronią przed zawałem serca, miażdżycą, zakrzepicą, nadciśnieniem i chorobami nowotworowymi; w ich składzie znajdziemy sporą ilość naturalnych antyoksydantów;
  • jagoda kamczacka - kolejny owoc, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia; chroni przed nadciśnieniem tętniczym, anemią i cukrzycą typu 2.

Oprócz tych owoców warto pomyśleć o spożywaniu jabłek, malin, wiśni, kiwi czy aronii.

Soki na wzmocnienie serca - napoje, które wspierają zdrowie serca

Wiele osób cierpiących na schorzenia układu krążenia może zastanawiać się nad tym, jak zregenerować serce. Do swojej diety warto włączyć soki na wzmocnienie serca. Jednym z najważniejszych jest sok pomidorowy, w którym znajdziemy spore ilości potasu. Warto kilka razy w tygodniu wypić 1 szklankę. Kolejnym napojem jest sok aroniowy. Korzystnie wpływa na serce, wzmacnia je oraz zmniejsza problemy z ciśnieniem. Może być stosowany profilaktycznie na miażdżycę i żylaki. Innym sokiem jest winogronowy. Choć w swoim składzie posiada spore ilości cukru, może korzystnie wpłynąć na obniżenie cholesterolu.

Jakie witaminy wspierają serce? Kluczowe składniki poprawiające pracę układu nerwowego i mięśniowego

Dieta na serce i cholesterol obejmuje również suplementację, która powinna zawierać witaminy i minerały wspierające układ krążenia. Jakie minerały i witaminy na serce? Ważne są witaminy z grupy B, a także magnez i potas, które dbają o prawidłową pracę serca. Kluczowe jest również żelazo, które warunkuje tworzenie się czerwonych krwinek i przepływ tlenu. W suplementach na serce znajdziemy także wiele wyciągów roślinnych, które mogą okazać się pomocne w walce ze schorzeniami serca. To głóg, melisa, serdecznik i wiele innych.

Dieta na serce - tygodniowy jadłospis dla zdrowego i silnego układu sercowo-naczyniowego

Każda osoba, która boryka się z problemami kardiologicznymi, powinna wiedzieć, co lubi serce, aby móc włączyć do swojej diety zdrowe i wartościowe produkty.

Dieta na serce - jadłospis na cały tydzień:

Poniedziałek

- Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego, bułka grahamka z pomidorem i serkiem wiejskim

- Obiad: pieczony łosoś, ugotowany brązowy ryż, sałata z ogórkiem i pomidorem

- Podwieczorek: garść borówek

- Kolacja: fasolka po bretońsku i pół grahamki

Wtorek

- Śniadanie: szklanka soku pomidorowego, chleb pełnoziarnisty z twarogiem i rzodkiewką

- Obiad: pieczona pierś z kurczaka, pieczone ziemniaki, sałata z jogurtem

- Podwieczorek: banan

- Kolacja: spaghetti bolońskie z pełnoziarnistym makaronem i mielonym mięsem indyka

Środa

- Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pomidorem i serkiem wiejskim, sok marchewkowo-jabłkowy

- Obiad: zupa fasolowa, pół grahamki

- Podwieczorek: jabłko

- Kolacja: grillowana pierś z kurczaka z komosą i pomidorem z cebulką

Czwartek

- Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem, cynamonem i jabłkiem, sok jabłkowy

- Obiad: dorsz z pestkami słonecznika podany z soczewicą

- Podwieczorek: duża brzoskwinia

- Kolacja: pasta z białej fasoli i żurawiny

Piątek

- Śniadanie: pasta z makreli z białym serem i dwie kromki chleba pełnoziarnistego, sok pomidorowy

- Obiad: wędzony dorsz, marchewka z groszkiem

- Podwieczorek: winogrona

- Kolacja: fasolka szparagowa gotowana, pół bułki grahamki

Sobota

- Śniadanie: musli na mleku, sok grejpfrutowy

- Obiad: zupa fasolowa z dodatkiem kminku, grahamka

- Podwieczorek: duża garść malin

- Kolacja: 200 gram gotowanej ryby morskiej, grzanka i pomidor

Niedziela

- Śniadanie: 1 gotowane jajko i 2 kromki chleba razowego, sok z aronii

- Obiad: pieczony łosoś skropiony sokiem z cytryny, puree z batatów, dowolna sałata z białej kapusty

- Podwieczorek: kiwi

- Kolacja: spaghetti z pełnoziarnistym makaronem i warzywami

Warto pamiętać o regularnym przyjmowaniu wody mineralnej, najlepiej średnio- lub wysoko zmineralizowanej.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.