Dieta na przytycie – jakie są jej zasady i co można jeść? Jak zdrowo przybrać na wadze?

Dieta na przytycie – jakie są jej zasady i co można jeść? Jak zdrowo przybrać na wadze? - zdjęcie

Dieta na przytycie ma na celu zwiększenie masy ciała w rozsądny i korzystny dla organizmu sposób. I choć wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż przybrać na wadze, dieta na przytycie również powinna być właściwie zbilansowana.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak powinna wyglądać dieta na przytycie,
  • czy szybka dieta na przytycie jest zdrowa,
  • jakie produkty są zalecane na diecie na przytycie,
  • ile kalorii powinna zawierać dieta na przytycie,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie na przytycie,
  • komu polecana jest dieta na przytycie.

Przeczytaj też: Dieta DASH – jakie są jej zasady, jakie daje efekty i co wolno jeść? Czy warto stosować dietę DASH?

Czym powinna charakteryzować się dieta na przytycie?

Większość osób stosuje diety w celu redukcji masy ciała. Nie brakuje jednak także tych, dla których problemem jest zbyt szczupła sylwetka. W takiej sytuacji warto zastosować dietę na przytycie. Tylko jak ona powinna wyglądać? Wbrew pozorom nie polega ona na spożywaniu dowolnych produktów w każdych ilościach.

Przybieranie na wadze powinno bowiem odbywać się w sposób zdrowy i przemyślany. Posiłki, oprócz tego, że muszą mieć odpowiednio wyższą kaloryczność, powinny być również urozmaicone, pełnowartościowe i prawidłowo zbilansowane. W jadłospisie nie może zabraknąć przede wszystkim białka, które stanowi budulec tkanki mięśniowej, oraz wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. W miarę możliwości elementem diety na przytycie powinna być także aktywność fizyczna – wzrost masy mięśniowej pomoże nam nie tylko przybrać na wadze, ale i zapewni zdrowy oraz atrakcyjny wygląd.

Czy szybka dieta na przytycie jest zdrowa?

W wyobrażeniach wielu osób podstawowa zasada diety na przytycie brzmi: jeść dużo i kalorycznie. Nic bardziej mylnego. Taka szybka dieta na przytycie może przyczynić się nie tylko do pogorszonego samopoczucia spowodowanego objadaniem się. Jedzenie wyłącznie wysokoprzetworzonych czy tłustych produktów może obciążać układ pokarmowy i prowadzić do problemów z cholesterolem. Tego typu produkty zwykle nie dostarczają też potrzebnych organizmowi substancji odżywczych.

Jak zdrowo przytyć? Produkty zalecane przy diecie na przytycie

Powstaje zatem pytanie: jak przytyć, by nie odbiło się to na zdrowiu? Tajemnica rozsądnego przybierania na wadze tkwi głównie w doborze odpowiednich produktów – tak zwanych zdrowych bomb kalorycznych. Fundamentem diety na przytycie nie będą więc słodycze, słone przekąski czy dania typu fast food – jej podstawę powinny stanowić przede wszystkim:

  • produkty mleczne – mleko, kefir, maślanka, jogurty, sery. Warto zwrócić uwagę, by były one jak najmniej przetworzone;
  • chude mięso, drób;
  • tłuste ryby morskie;
  • jaja i potrawy na ich bazie;
  • produkty zbożowe, pełnoziarnisty makaron, kasze;
  • warzywa i owoce;
  • rośliny strączkowe – ciecierzyca, soczewica, fasola, groch, bób. Produkty te zawierają sporą ilość energii, ale nie wywołują uczucia ciężkości po jedzeniu;
  • oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, oleje roślinne – dodawane na zimno pod koniec gotowania dostarczają nie tylko dodatkową porcję kalorii, ale i składników odżywczych;
  • orzechy, w tym orzechy włoskie, owoce suszone, nasiona słonecznika, pestki dyni – są kaloryczne, a przy tym zawierają cenne składniki odżywcze i nie rozciągają ścian żołądka. Doskonale sprawdzają się zwłaszcza jako zdrowa przekąska.

Jaka powinna być kaloryczność diety na przytycie?

Kaloryczność diety na przytycie musi być dostosowana do płci, wieku, trybu życia oraz rodzaju wykonywanej pracy. Ogólnie przyjmuje się jednak, że dieta na przytycie dla kobiet o umiarkowanej aktywności fizycznej powinna dostarczać około 2300 kalorii dziennie. Dieta na przytycie dla mężczyzn powinna zapewniać kilkaset kalorii więcej.

Delikatniejszą kwestią jest dieta na przytycie dla nastolatków. W okresie dorastania tempo metabolizmu bywa tak wysokie, że zwiększenie podaży kalorii nie przekłada się na wzrost masy ciała. Z kolei sięganie po radykalne metody, zwykle sprowadzające się do spożywania bardzo dużych ilości kalorii, może przyczynić się do powstania złych nawyków żywieniowych. Gdy przemiana materii zwolni, niezdrowe przyzwyczajenia mogą spowodować nadmierny przyrost wagi, a w konsekwencje nadwagę czy nawet otyłość.

Prosta dieta na przytycie – przykładowy jadłospis

Prawidłowo zbilansowana dieta na przytycie powinna być urozmaicona i pełnowartościowa. Warto zainspirować się na przykład ruchem slow food i zadbać o to, by dieta bazowała na świeżych, wysokiej jakości produktach o niskim stopniu przetworzeniu. Jak może wyglądać przykładowy jadłospis na diecie na przytycie?

Posiłek

Przykładowy jadłospis

Śniadanie

musli z mlekiem i orzechami, chleb graham z masłem i białym, półtłustym serem, jabłko, herbata lub kawa

Drugie śniadanie

jogurt owocowy, pieczywo chrupkie z sałatą i pieczoną cielęciną, rzodkiewka, woda niegazowana

Obiad

zupa jarzynowa, schab pieczony w folii, purée, surówka z cykorii, czerwonej papryki i zielonego groszku, kompot ze śliwek

Podwieczorek

orzechy, owoce lub domowe ciasto

Kolacja

chleb pełnoziarnisty, kawałek ryby morskiej, sok warzywny, herbata

 

Kto powinien zastosować dietę na przytycie?

Dieta mająca na celu zwiększenie masy ciała bardzo często zalecana jest ektomorfikom, czyli osobom drobnym, szczupłym, które mają bardzo szybką przemianę materii i wolno przybierają na wadze. Sposób żywienia ektomorfika powinien sprzyjać budowaniu masy, a w jego diecie nie może zabraknąć przede wszystkim węglowodanów. Problem zbyt niskiej wagi nierzadko dotyka także osoby pracujące fizycznie czy bardzo intensywnie trenujące.

Dieta na przytycie może być dobrym rozwiązaniem również dla osób, u których długotrwały stres, trudne wydarzenia życiowe czy przepracowanie stało się przyczyną zmniejszenia apetytu, nieregularnego odżywiania, a w rezultacie niedowagi. Często korzystają z niej również osoby, które znacznie straciły na wadze z powodu przebytej choroby.

Wbrew pozorom dieta na przytycie nie sprowadza się do jedzenia wszystkiego w każdych ilościach. By mądrze, a przede wszystkim zdrowo przybrać na wadze, należy zadbać o to, by posiłki były urozmaicone, pełnowartościowe i bazowały na świeżych, niskoprzetworzonych produktach.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem