zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Zdrowy tryb życia

Dieta Kwaśniewskiego (optymalna) – wady i zalety, jadłospis, przepisy. Dla kogo skierowana jest dieta Kwaśniewskiego?

 Dieta Kwaśniewskiego (optymalna) – wady i zalety, jadłospis, przepisy. Dla kogo skierowana jest dieta Kwaśniewskiego?

Przyjęte przez Światową Organizację Zdrowia (World Health Organization) normy żywieniowe zalecają zbilansowanie diety pod względem zrównoważonej zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów - makroskładników potrzebnych do utrzymania zdrowej kondycji organizmu. Choć tzw. „dieta optymalna” opracowana przez doktora Jana Kwaśniewskiego należy do grupy najpopularniejszych diet odchudzających, naukowcy mówią o licznych zastrzeżeniach jej dotyczących.

W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze zasady jej stosowania diety Kwaśniewskiego, wskazujemy zalecane i niedozwolone produkty w diecie oraz podajemy przykładowy jadłospis. Prezentujemy ponadto stanowisko ekspertów dietetycznych w zakresie bezpieczeństwa stosowania diety optymalnej, omawiamy także przeciwwskazania, konsekwencje i ewentualne skutki uboczne będące następstwem jej długotrwałego przestrzegania.

Zobacz także artykułDieta ketogniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?

Czym charakteryzuje się dieta Kwaśniewskiego?

Charakteryzowana w niniejszym artykule dieta optymalna jest dietą wysokotłuszczową
i niskowęglowodanowa zarazem. Oznacza to, iż opiera się ona na założeniu mówiącym, że podstawą zdrowia człowieka jest odpowiednia, tj. duża, podaż tłuszczów – zwłaszcza tych pochodzenia zwierzęcego, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia białka i zmniejszonej ilości węglowodanów. Wskazaną dietę stosuje się głównie w procesach odchudzających, mających na celu redukcję nadmiernej masy ciała. Czasami bywa ona także zalecana w leczeniu otyłości lub nadwagi. 

Makroskładniki w diecie dra Kwaśniewskiego

Jako że głównym składnikiem tej diety są tłuszcze, konsumpcja białka wynosi od 30 do 50 g na dobę, co stanowi jedną trzecią ilości spożywanych tłuszczów. Tyle, co połowa ilości białka stanowią z kolei w diecie węglowodany. Zalecany stosunek poszczególnych składników pokarmowych w diecie Kwaśniewskiego wyrazić można więc za pomocą następującego równania: B : T : W = 1 : 2,5-3,5 : 0,5 (B – białko, T – tłuszcze, W – węglowodany). Jeść należy tyle, aby uzyskać poczucie sytości i jednocześnie zachowywać wskazane powyżej proporcje.

Dieta doktora Kwaśniewskiego – dawniej i dziś

Opisując cechy charakterystyczne diety optymalnej, warto przypomnieć, iż wysokotłuszczowy sposób odżywiania się – tj. dieta ketogenną, bardzo bogata w tłuszcz (80% energii w CRP), była z powodzeniem stosowana od lat dwudziestych XX wieku. Choć stosowano ją w leczeniu ataków epileptycznych (np. w padaczce), skutkowała ona pojawieniem się innych schorzeń – m.in. przemijającej kwasicy metabolicznej oraz zwiększonym wydalaniem wapnia w trakcie procesów filtracyjnych w nerkach.

Obecnie dieta optymalna Kwaśniewskiego to, obok współczesnych i modnych systemów odżywiania się, jak np. dieta DASH czy dieta selfie, popularny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Opisywany system „optymalnego żywienia człowieka” rozpowszechnił
w połowie lat 90. propagator diety ubogowęglowodanowej, polski lekarz – dr Jan Kwaśniewski. Swoje założenia dietetyczne dotyczące diety Kwaśniewskiego, przepisy i rady opisał w licznych publikacjach m.in.: Żywienie optymalneDieta optymalna – dieta idealnaTłuste życie czy Dieta optymalna dra Jana Kwaśniewskiego – Książka kucharska.

Jakie są efekty diety doktora Kwaśniewskiego?

Dieta zaproponowana przez dra Jana Kwaśniewskiego miała charakter diety odchudzającej. Według dotychczasowych analiz naukowych przeprowadzonych w kontrolowanych warunkach klinicznych jej stosowanie w okresie od 2 do 52 tygodni powoduje spadek masy ciała u osób z nadwagą.

Dieta optymalna – polecane produkty

Produkty, jakie zaleca się spożywać w przypadku diety Kwaśniewskiego, to m.in.:

  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. smalec, słonina, boczek lub masło),
  • jaja kurze (głównie żółtko – w ilości co najmniej czterech dziennie),
  • sery żółte, pleśniowe i pełnotłuste twarogowe,
  • mleko oraz śmietana o dużej zawartości tłuszczu (odpowiednio: 3,2% lub więcej
    i 30%-36%),
  • mięso wołowe i wieprzowe (np. karkówka),
  • tłuste galarety i wędliny (najlepiej podrobowe – np. kaszanki, pasztety, salcesony, bekon i parówki),
  • drób (zwłaszcza kaczka i gęś),
  • smażone, tłuste ryby,
  • warzywa – m.in. pomidory, ogórki i warzywa kapustne, np. zupa kapuściana (tzw. zupa Kwaśniewskiego),
  • owoce jagodowe (m.in. agrest, czarne porzeczki i jagody),
  • oleje roślinne (m.in. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, margaryna miękka do smarowania pieczywa),
  • majonez, wysokotłuszczowe wywary i rosoły.

Osiągnięcie właściwych rezultatów wspomoże także właściwe nawodnienie organizmu. Pijąc odpowiednie ilości płynów, w tym zioła, herbaty i wodę z cytryną i imbirem, dbamy o prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. W diecie Kwaśniewskiego dozwolone jest także picie kawy i herbaty, napoje te mogą być spożywane jednak wyłącznie bez dodatku cukru czy innych słodzików.

Jakich produktów należy unikać, będąc na diecie Kwaśniewskiego?

Do produktów zabronionych w diecie optymalnej należą:

  • słodycze i inne przekąski (podjadane np. w czasie pracy lub nauki),
  • cukier, słodziki i miód,
  • produkty zbożowe i ich przetwory (w tym mąka, ryż, kasze, pieczywo i makaron),
  • wysokoskrobiowe warzywa (np. ziemniaki) i owoce o wysokiej zawartości węglowodanów oraz ich przetwory (np. dżemy, konfitury, kompoty),
  • białka jaj,
  • suche nasiona roślin strączkowych (np. groch i fasola),
  • napoje słodzone.

Przykładowy jadłospis w diecie Kwaśniewskiego

Jedną z najbardziej urozmaiconych diet odchudzających jest dieta Kwaśniewskiego. Jadłospis diety składać może się z dań głównych, zwłaszcza mięsnych i rybnych, zup (np. zupy grochowej lub kapuśniaku) i deserów (np. placki serowe z jabłkami, budyń z żółtek). Przykładowe przepisy znaleźć można w publikacjach autorstwa dra Kwaśniewskiego.

Czy są skutki uboczne diety Kwaśniewskiego?

Do krótkofalowych skutków ubocznych diety Kwaśniewskiego należą m.in. odwodnienie, skurcze, zaparcia, bóle brzucha i spadek ciśnienia. Przy długotrwałym stosowaniu diety optymalnej możemy narazić się na ryzyko chorób serca, kamicy nerkowej, osteoporoza czy zapalenie trzustki.

Dieta Kwaśniewskiego a opinie dietetyków

Mimo że dieta optymalna jest chwalona i doceniana przez osoby przestrzegające jej zasad, specjaliści z zakresu dietetyki oraz lekarze zdecydowanie odradzają dietę KwaśniewskiegoOpinie krytyczne ekspertów ds. żywienia wynikają bowiem z jej polemicznego charakteru. Dieta doktora Kwaśniewskiego wzbudza liczne kontrowersje, które łączyć należy z jej bezpośrednim wpływem na życie i zdrowie człowieka. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może ona prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości i cukrzycy. Jej stosowanie negują współcześnie zarówno członkowie Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, jak i eksperci reprezentujący Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Ich zdaniem zwiększenie w diecie Kwaśniewskiego podaży tłuszczów zwierzęcych przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia warzyw i owoców skutkuje większym ryzykiem zachorowalności na choroby niedokrwienne, zawały serca czy udary mózgu.



mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Kategorie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.