Dieta dr. Dąbrowskiej - skąd popularność tej diety i jakie są jej główne zasady? Dla kogo ta restrykcyjna dieta owocowo-warzywna?

Dieta dr. Dąbrowskiej - skąd popularność tej diety i jakie są jej główne zasady? Dla kogo ta restrykcyjna dieta owocowo-warzywna? - zdjęcie

Dieta dr. Dąbrowskiej wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony polecana jest jako idealny przepis na zrzucenie nadmiarowych kilogramów, a z drugiej obwiniana jest za powodowanie szeregu niedoborów. Z poniższego artykułu dowiesz się: - kto może przejść na dietę Dąbrowskiej? - jakie są główne zasady żywienia na tej diecie? - jakie są wady diety dr Dąbrowskiej? - kim jest doktor Dąbrowska? W artykule zawarte są również ciekawe przepisy i przykładowy jednodniowy jadłospis.

Interesują Cię merytoryczne artykuły na temat diet? Zachęcamy do przeczytania: "Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?"

Do kogo skierowana jest dieta Dąbrowskiej?

Dieta dr Dąbrowskiej kierowana jest do osób, które cierpią z powodu chorób przewlekłych, takich jak m.in. Hashimoto, niedoczynność tarczycy, astma, alergie. Autorka poleca ją również osobom z zakrzepicą, miażdżycą, chorobami układu krwionośnego. Jej zwolennicy twierdzą, że obserwowana jest poprawa u osób cierpiących z powodu choroby Parkinsona, padaczki, stwardnienia rozsianego, jak również w przypadku kobiet z torbielami jajnika i mięśniakami macicy.

W przeciwieństwie jednak do wielu diet takich jak np. dieta wątrobowa, cukrzycowa czy dieta niskowęglowodanowa, ta proponowana przez dr Dąbrowską może bardzo negatywnie odbić się na zdrowym organizmie. Warto to uwzględnić przed podjęciem decyzji o odchudzaniu się w ten sposób. Najlepszym rozwiązaniem będzie zasięgnięcie w tej kwestii porady lekarza prowadzącego.

Jakie są główny zasady diety dr. Dąbrowskiej?

Dieta według Dąbrowskiej jest tak naprawdę dietą warzywno-owocową, której najbliżej jest do formy postu. To dwuetapowy schemat zrzucania zbędnych kilogramów, którego podstawowym założeniem jest jednak eliminacja toksyn z organizmu. Ewa Dąbrowska dietę swojego pomysłu nazywa również "leczniczym postem".

Podstawową zasadą układania jadłospisu zgodnie z wytycznymi dr Dąbrowskiej jest zamieszczanie w nim wyłącznie warzyw i owoców, przez cały okres przebywania na diecie. Po jej zakończeniu możliwe jest poszerzenie puli spożywanych produktów o nasiona, orzechy i warzywa strączkowe, jak np. soczewica. Sporadycznie można pozwolić sobie na mięso czy inne produkty, jednak filarem powinny być wymienione rośliny.

Okres przebywania na diecie powinien być nie krótszy, niż 6 tygodni. W ciągu dnia dopuszczalne jest zjadanie 3. posiłków głównych i 2. przekąsek, których łączna kaloryczność nie powinna przekraczać 600 kcal. Podstawą diety są warzywa, którym mogą w ograniczonym stopniu towarzyszyć również owoce.

Wszystkie posiłki przygotowywane w trakcie diety powinny być jak najmniej przetworzone. Dopuszcza się pieczenie i gotowanie na parze. Zakazana jest sól, ale za to można dowolnie dodawać ulubione zioła. Z napojów zalecana jest czysta, niegazowana woda, ewentualnie herbatki ziołowe lub wywary z warzyw.

Jakie są zalety i wady diety Dąbrowskiej?

Dr Ewa Dąbrowska przekonuje, że polecany przez nią sposób odżywiania doskonale eliminuje z organizmu toksyny i pozwala mu się zregenerować. Takie działanie ma być powodowane uderzeniową dawką przeciwutleniaczy, które mają naturalną zdolność do odmładzania komórek. Ze względu na niską kaloryczność, dieta uruchamia tzw. trawienie endogenne. Oznacza to, że organizm na diecie zaczyna spalać zniszczone komórki i złogi, których do tej pory nie usunął w procesach metabolicznych. Dla porównania: gdy przebywamy na diecie standardowej, energię organizm pozyskuje z węglowodanów i białek, które na bieżąco dostarczamy wraz z posiłkami. Autorka diety jest zdania, że większość przyjmowanych przez nas na co dzień posiłków jest nadmiernie przetworzona, a konserwanty i sztuczne dodatki z żywności atakują nasze jelita sprawiając, że zaczynają one "przeciekać". Temu zjawisku zapobiegać ma dieta Dąbrowskiej. Opinie na ten temat wśród lekarzy są jednak podzielone: nie wszyscy uznają, aby nieszczelne jelita mogły być leczone bardzo ograniczoną i ubogą w składniki odżywcze dietą.

Pierwsze efekty diety Dąbrowskiej są spektakularne i widać je gołym okiem już po kilkunastu dniach. Waga znacząco spada, cera może stać się bardziej promienna i czysta. Sylwetka wydaje się optycznie znacznie szczuplejsza, a brzuch staje się płaski. Miłośnicy diety podkreślają, że dieta pomaga przywrócić naturalny cykl metaboliczny organizmu, poprawia odporność i samopoczucie.

Każda restrykcyjna dieta wiąże się również z negatywnymi konsekwencjami - wyjątkiem od tej reguły nie jest i dieta Dąbrowskiej. Efekty uboczne, które są najczęściej obserwowane to osłabienie, irytacja, złe samopoczucie, rozregulowanie cyklu miesiączkowego, awitaminoza, omdlenia i problemy ze snem. Wszystkie te efekty uboczne powodowane są zbyt małą podażą kalorii i zdecydowanie zbyt małą ilością posiłków. Co więcej, dieta ta zdecydowanie nie zachęca do uprawiania jakiejkolwiek aktywności sportowej, ze względu na brak "paliwa" dla organizmu. Bardzo często po zakończonej diecie obserwuje się efekt jo-jo: wygłodzony organizm zaczyna nadmiernie magazynować tkankę tłuszczową na wypadek kolejnego postu.

Długotrwałe stosowanie diety dr Dąbrowskiej bez nadzoru lekarza i regularnie przeprowadzanych badań może prowadzić do całkowitego wyniszczenia organizmu.

Jakie produkty można jeść w diecie dr. Dąbrowskiej?

Najbardziej polecane warzywa to:

  • cebulowe (cebula, por)
  • liściaste (sałata, zioła)
  • kapustne (brokuł, kalafior, brukselka i wszystkie kapusty)
  • psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków!)
  • korzeniowe (pietruszka, marchew, seler, rzodkiew, buraki)
  • kwiaty, jak np. karczochy
  • kiełki warzyw

W przypadku owoców można sięgać tylko i wyłącznie po jabłka, cytryny, grejpfruty, maliny, borówki, czarna porzeczka, wiśnie, granat i aronię. Owoce powinny być jednak dodawane jedynie dla smaku i urozmaicenia posiłków, nie powinny stanowić podstawy jadłospisu.

Niestety, ale niedopuszczalne są suszone owoce takie jak daktyle. Chociaż osoby przebywające na diecie mogą sięgać po kwaśne owoce, nie znajdziemy wśród nich rabarbaru czy pomarańczy, które nie są raczej odradzane w przypadku innych diet. Sycące i gęste odżywczo banany również nie mogą być spożywane w trakcie diety dr. Dąbrowskiej.

Przykładowy jadłospis przy diecie Dąbrowskiej

Śniadanie:

  • zakwas z buraków
  • sok z ulubionego warzywa: np. selera z domieszką marchwi
  • herbata zielona
  • surówka ze startej marchewki z odrobiną chrzanu i paroma kroplami cytryny
  • plastry pomidora z kiszonym ogórkiem i koperkiem
  • tradycyjna warzywna zupa
  • brokuł na parze
  • parę malin dla smaku.

Obiad:

  • kompot z jabłek
  • herbata malina z jeżyną
  • sok z marchwi, pietruszki korzeniowej i dodatkiem jabłka
  • surówka z pomidorów, papryki, białej rzodkwi i zielonej cebuli doprawiona pieprzem i odrobiną ostrej papryki
  • surówka z selera z jabłkiem i plastrem grejpfruta
  • kapuśniak z kiszonej kapusty
  • dynia pieczona
  • mus jabłkowy z dodatkiem cynamonu lub goździków

Kolacja:

  • sok z marchwi i jabłek
  • herbatka wieloowocowa bez cukru
  • surowy kalafior z ogórkiem kiszonym
  • zielona sałata z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
  • zupa krem z pomidorów
  • gotowane warzywa: marchew, seler i pietruszk
  • sałatka z grejpfruta, jabłek i jagód

W ramach przekąsek: mus jabłkowy, małe kiwi, odrobina borówek

Dieta Dąbrowskiej – ciekawe przepisy

Już wiesz, na czym polega dieta Dąbrowskiej. Przepisy, które doskonale sprawdzają się w trakcie postu warzywnego, można również stosować na co dzień - są smaczne i zdrowe, świetnie urozmaicają standardową dietę.

Brukselka w pomidorach

  • 0,5 kg świeżej brukselki
  • puszka pomidorów
  • duża cebula
  • rozmaryn suszony
  • lubczyk
  1. Brukselkę umyć, odciąć końcówki i ugotować na parze na półtwardo. Odcedzić.
  2. Pomidory pokroić w kostkę.
  3. Cebulę drobno posiekać, poddusić w garnku z grubym dnem.
  4. Do cebuli dodać pomidory i przyprawy i dusić kilka minut.
  5. Dodać brukselkę i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut.

W wersji dla osób nie stosujących się restrykcyjnie do zaleceń diety dr Dąbrowskiej, możliwe jest dodanie soli.

Pieczone warzywa

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 cebule szalotki
  • niewielki burak
  • ulubione zioła: np. papryka słodka, papryka wędzona i oregano

1. Wszystkie warzywa pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm

2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

3. Warzywa rozrzucić na wyłożonej papierem blasze

4. Zapiekać przez ok. 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.

Poza dietą dr Dąbrowskiej powyższy przepis doskonale uzupełnia odrobina oleju, w którym można rozmieszać zioła. Taką przyprawą należy natrzeć warzywa przed wyłożeniem ich na blachę (najwygodniej to zrobić w misce).

Kim jest dr. Ewa Dąbrowska?

Doktor Ewa Dąbrowska jest lekarzem specjalistą ds. chorób wewnętrznych. Głównie zasłynęła jako twórczyni restrykcyjnego jadłospisu. Powstawał on przez wiele lat i bazuje na pracach naukowych Dąbrowskiej, w których autorka przedstawia sposoby radzenia sobie z chorobami cywilizacyjnymi za pomocą diety. Oprócz popularnej diety Dąbrowskiej, lekarka stworzyła również tzw. dietę Daniela, jednak nie spotkała się ona z tak szerokim entuzjazmem. Środowisko lekarskie jest podzielone w kwestii oceniania osiągnięć doktor Dąbrowskiej - jej przeciwnicy są zdania, że jadłospisy przez nią proponowane są zbyt ubogie w składniki odżywcze i mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W przeciwieństwie do Dąbrowskiej uważają oni, że organizm samodzielnie na bieżąco eliminuje toksyny i nie ma potrzeby stosowania głodówek, aby osiągnąć ten stan.

Doktor Ewa Dąbrowska nie jest jednak jedyną twórczynią popularnej diety, która spotkała się z krytyką: podobne kontrowersje dotyczą np. znanej diety Dukana.

Przechodząc na jakąkolwiek dietę warto stosować się do zaleceń zaufanego lekarza i podejmować rozsądne decyzje w oparciu o zdanie autorytetów.

Interesuje Cię temat diet? Sprawdź nasz kolejny specjalistyczny artykuł: "Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?"

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem