Cytryny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie cytryny w kosmetyce i kuchni

Cytryny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie cytryny w kosmetyce i kuchni - zdjęcie

Cytryny znane są przede wszystkim jako bogate źródło witaminy C i naturalny środek na wzmocnienie odporności. Łagodzą również przebieg sezonowych infekcji i pobudzają procesy trawienne. Sprawdzamy, co jeszcze warto wiedzieć o cytrynach.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakim owocem jest cytryna,
  • jakie są wartości odżywcze cytryny,
  • jakie właściwości prozdrowotne ma cytryna,
  • jakie zastosowanie w kosmetyce ma cytryna,
  • jak można wykorzystać cytrynę w kuchni.

Przeczytaj też: Witamina C (kwas askorbinowy) – właściwości i źródła. Jakie są skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy C?

Cytryna – najważniejsze informacje

Cytryna to owoc pochodzący prawdopodobnie z południowo-wschodnich Chin, ale współcześnie ani nie występuje tam w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana. Powstała ze skrzyżowania limy z cytronem – owocem znanym już w starożytności, który obecnie jest wykorzystywany głównie do produkcji kandyzowanej skórki. Na Stary Kontynent trafiła w średniowieczu – przypuszcza się, że kupcy arabscy przywieźli cytryny na obszar basenu Morza Śródziemnego. Do Ameryki natomiast cytryna przywędrowała za sprawą Krzysztofa Kolumba. Największe plantacje cytryny znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Włoszech, Grecji, Hiszpanii i Meksyku.

Cytryny – wartości odżywcze. Jakie witaminy znajdują się w cytrynie?

Cytryny są świetnym źródłem ważnych dla zachowania zdrowia substancji odżywczych. Zawierają między innymi witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g cytryn

Wartość energetyczna

29 kcal

Białko ogółem

1,1 g

Węglowodany

9,32 g

Tłuszcze

0,3 g

Błonnik

2,8 g

Witamina A

22 UI

Tiamina (witamina B1)

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,02 mg

Niacyna (witamina B3)

0,1 mg

Witamina B6

0,08 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

11 µg

Witamina C

53 mg

Witamina E

0,15 mg

Wapń

26 mg

Żelazo

0,6 mg

Magnez

8 mg

Fosfor

16 mg

Potas

138 mg

Sód

2 mg

Cynk

0,06 mg



Cytryny – właściwości prozdrowotne

Prozdrowotne działanie cytryn było doceniane już w starożytnych Chinach i Indiach. Cytryny wykazują następujące właściwości:

  • wzmacniają odporność – za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, cytryny wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego, zwalczanie stanów zapalnych dróg oddechowych oraz łagodzą przebieg sezonowych infekcji;
  • oczyszczają organizm z toksyn – picie soku cytryn rozcieńczonego w wodzie wspiera detoksykację organizmu;
  • wspomagają odchudzanie – zawarte w cytrynie flawonoidy wpływają korzystnie na procesy trawienne, natomiast błonnik zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas;
  • poprawiają kondycję skóry – cytryny są bogate w antyoksydanty, dzięki czemu wspierają walkę z niedoskonałościami skóry i trądzikiem. Ponadto cytryny przyspieszają syntezę kolagenu, który sprzyja zachowaniu młodego wyglądu cery, natomiast sok z tych owoców dodatkowo rozjaśnia przebarwienia;
  • zwalczają problemy trawienne – sok z cytryny dodany do ciepłej wody pomaga ograniczyć objawy niestrawności i poprawia regularność wypróżnień;
  • wspierają funkcjonowanie wątroby – cytryna stymuluje produkcję żółci, co przyczynia się do poprawy pracy wątroby;
  • wspomagają układ krążenia – zawarty w cytrynach potas sprzyja walce z nadciśnieniem oraz utrzymaniu właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, zapobiegając miażdżycy i zmniejszając ryzyko zawału lub udaru.

Ponadto cytrynom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Zawierają one limonen, który jest silnym przeciwutleniaczem. W badaniach laboratoryjnych niszczył on komórki rakowe między innymi nowotworów jamy ustnej, płuc, piersi, żołądka i jamy ustnej. W badaniach in vitro z kolei limonen wykazał działanie hamujące namnażanie się komórek raka wątroby.

Zastosowanie cytryny w kosmetyce. Jakie kosmetyki z cytryną warto sprawdzić?

Cytryny mają zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i skórę czy włosy. Z tego powodu znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce – poprawiają koloryt skóry, wygładzają ją i tonizują, zwalczają przebarwienia, a także odświeżają włosy i nadają im blask. Jak jednak włączyć cytryny do codziennej pielęgnacji? Najwygodniej jest sięgnąć po gotowe kosmetyki, które już zawierają ją w składzie. Cytrynę możemy znaleźć w kremach do twarzy, tonikach, płynach micelarnych, dezodorantach, olejkach pielęgnacyjnych i do masażu, dezodorantach czy szamponach, odżywkach i maskach do włosów.

Cytryny – zastosowanie w kuchni

Cytryny są często wykorzystywane jako dodatek do dań i napojów – najprostszym jest woda z cytryną, którą warto pić rano, najlepiej krótko po przebudzeniu, około pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Pierwsze efekty takiej kuracji możemy zauważyć już po mniej więcej dwóch tygodniach. Jak przygotować wodę z cytryną? Wystarczy wycisnąć sok z połowy owocu i wymieszać z wodą. Do napoju można dodać też inne składniki – miód, miętę, cynamon czy imbir, które urozmaicą i wzbogacą jego smak. Co więcej, zarówno woda z cytryną i miodem, jak i woda z cytryną i imbirem to polecane napoje wspierające odchudzanie. Przed wyciśnięciem soku cytrynę można zmiękczyć, turlając ją po twardej powierzchni – na przykładzie blacie kuchennym.

Bardzo popularnym napojem z cytryną, zwłaszcza w czasie letnich upałów, jest lemoniada. Jak zrobić lemoniadę?

Domowa lemoniada – przepis

Składniki:

  • 1 l wody źródlanej lub mineralnej,
  • 2 cytryny,
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu.

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę, wlewamy do dzbanka i rozpuszczamy cukier lub miód. Po ostudzeniu dodajemy sok z cytryny i cytrynę w plastrach. Napój wstawiamy do lodówki. Najlepiej podawać go z lodem, można też dodać listki mięty i inne owoce.

Cytryny są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, sprzyjających utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Wzmacniają odporność, łagodzą objawy infekcji, poprawiają kondycję skóry i wspierają funkcjonowanie wielu układów – warto więc sięgać po nie tylko w razie przeziębienia, ale i włączyć je na stałe do codziennej diety.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem