zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Zdrowy tryb życia

Cytryny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie cytryny w kosmetyce i kuchni

 Cytryny – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie cytryny w kosmetyce i kuchni

Cytryny znane są przede wszystkim jako bogate źródło witaminy C i naturalny środek na wzmocnienie odporności. Łagodzą również przebieg sezonowych infekcji i pobudzają procesy trawienne. Sprawdzamy, co jeszcze warto wiedzieć o cytrynach.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakim owocem jest cytryna,
  • jakie są wartości odżywcze cytryny,
  • jakie właściwości prozdrowotne ma cytryna,
  • jakie zastosowanie w kosmetyce ma cytryna,
  • jak można wykorzystać cytrynę w kuchni.

Przeczytaj też: Witamina C (kwas askorbinowy) – właściwości i źródła. Jakie są skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy C?

Cytryna – najważniejsze informacje

Cytryna to owoc pochodzący prawdopodobnie z południowo-wschodnich Chin, ale współcześnie ani nie występuje tam w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana. Powstała ze skrzyżowania limy z cytronem – owocem znanym już w starożytności, który obecnie jest wykorzystywany głównie do produkcji kandyzowanej skórki. Na Stary Kontynent trafiła w średniowieczu – przypuszcza się, że kupcy arabscy przywieźli cytryny na obszar basenu Morza Śródziemnego. Do Ameryki natomiast cytryna przywędrowała za sprawą Krzysztofa Kolumba. Największe plantacje cytryny znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Włoszech, Grecji, Hiszpanii i Meksyku.

Cytryny – wartości odżywcze. Jakie witaminy znajdują się w cytrynie?

Cytryny są świetnym źródłem ważnych dla zachowania zdrowia substancji odżywczych. Zawierają między innymi witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo.


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g cytryn

Wartość energetyczna

29 kcal

Białko ogółem

1,1 g

Węglowodany

9,32 g

Tłuszcze

0,3 g

Błonnik

2,8 g

Witamina A

22 UI

Tiamina (witamina B1)

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,02 mg

Niacyna (witamina B3)

0,1 mg

Witamina B6

0,08 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

11 µg

Witamina C

53 mg

Witamina E

0,15 mg

Wapń

26 mg

Żelazo

0,6 mg

Magnez

8 mg

Fosfor

16 mg

Potas

138 mg

Sód

2 mg

Cynk

0,06 mg



Cytryny – właściwości prozdrowotne

Prozdrowotne działanie cytryn było doceniane już w starożytnych Chinach i Indiach. Cytryny wykazują następujące właściwości:

  • wzmacniają odporność – za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, cytryny wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego, zwalczanie stanów zapalnych dróg oddechowych oraz łagodzą przebieg sezonowych infekcji;
  • oczyszczają organizm z toksyn – picie soku cytryn rozcieńczonego w wodzie wspiera detoksykację organizmu;
  • wspomagają odchudzanie – zawarte w cytrynie flawonoidy wpływają korzystnie na procesy trawienne, natomiast błonnik zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas;
  • poprawiają kondycję skóry – cytryny są bogate w antyoksydanty, dzięki czemu wspierają walkę z niedoskonałościami skóry i trądzikiem. Ponadto cytryny przyspieszają syntezę kolagenu, który sprzyja zachowaniu młodego wyglądu cery, natomiast sok z tych owoców dodatkowo rozjaśnia przebarwienia;
  • zwalczają problemy trawienne – sok z cytryny dodany do ciepłej wody pomaga ograniczyć objawy niestrawności i poprawia regularność wypróżnień;
  • wspierają funkcjonowanie wątroby – cytryna stymuluje produkcję żółci, co przyczynia się do poprawy pracy wątroby;
  • wspomagają układ krążenia – zawarty w cytrynach potas sprzyja walce z nadciśnieniem oraz utrzymaniu właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, zapobiegając miażdżycy i zmniejszając ryzyko zawału lub udaru.

Ponadto cytrynom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Zawierają one limonen, który jest silnym przeciwutleniaczem. W badaniach laboratoryjnych niszczył on komórki rakowe między innymi nowotworów jamy ustnej, płuc, piersi, żołądka i jamy ustnej. W badaniach in vitro z kolei limonen wykazał działanie hamujące namnażanie się komórek raka wątroby.

Zastosowanie cytryny w kosmetyce. Jakie kosmetyki z cytryną warto sprawdzić?

Cytryny mają zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i skórę czy włosy. Z tego powodu znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce – poprawiają koloryt skóry, wygładzają ją i tonizują, zwalczają przebarwienia, a także odświeżają włosy i nadają im blask. Jak jednak włączyć cytryny do codziennej pielęgnacji? Najwygodniej jest sięgnąć po gotowe kosmetyki, które już zawierają ją w składzie. Cytrynę możemy znaleźć w kremach do twarzy, tonikach, płynach micelarnych, dezodorantach, olejkach pielęgnacyjnych i do masażu, dezodorantach czy szamponach, odżywkach i maskach do włosów.

Cytryny – zastosowanie w kuchni

Cytryny są często wykorzystywane jako dodatek do dań i napojów – najprostszym jest woda z cytryną, którą warto pić rano, najlepiej krótko po przebudzeniu, około pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Pierwsze efekty takiej kuracji możemy zauważyć już po mniej więcej dwóch tygodniach. Jak przygotować wodę z cytryną? Wystarczy wycisnąć sok z połowy owocu i wymieszać z wodą. Do napoju można dodać też inne składniki – miód, miętę, cynamon czy imbir, które urozmaicą i wzbogacą jego smak. Co więcej, zarówno woda z cytryną i miodem, jak i woda z cytryną i imbirem to polecane napoje wspierające odchudzanie. Przed wyciśnięciem soku cytrynę można zmiękczyć, turlając ją po twardej powierzchni – na przykładzie blacie kuchennym.

Bardzo popularnym napojem z cytryną, zwłaszcza w czasie letnich upałów, jest lemoniada. Jak zrobić lemoniadę?

Domowa lemoniada – przepis

Składniki:

  • 1 l wody źródlanej lub mineralnej,
  • 2 cytryny,
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu.

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę, wlewamy do dzbanka i rozpuszczamy cukier lub miód. Po ostudzeniu dodajemy sok z cytryny i cytrynę w plastrach. Napój wstawiamy do lodówki. Najlepiej podawać go z lodem, można też dodać listki mięty i inne owoce.

Cytryny są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, sprzyjających utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Wzmacniają odporność, łagodzą objawy infekcji, poprawiają kondycję skóry i wspierają funkcjonowanie wielu układów – warto więc sięgać po nie tylko w razie przeziębienia, ale i włączyć je na stałe do codziennej diety.



mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.