Cynamon - jedna z najstarszych przypraw świata, która dodatkowo chroni nasze zdrowie i może być pomocna w odchudzaniu.

Cynamon - jedna z najstarszych przypraw świata, która dodatkowo chroni nasze zdrowie i może być pomocna w odchudzaniu. - zdjęcie


Pierwsze zapiski o cynamonie pochodzą z trzeciego tysiąclecia p.n.e., z Chin. Później w starożytnym Egipcie stosowano go jako przyprawę, był też używany do balsamowania, jako jeden ze środków konserwujących ciało. Cynamon, jako przyprawa, jest uzyskiwany z kory wiecznie zielonego drzewa cynamonowego, występującego głównie w południowo-wschodniej Azji oraz Australii. Obecnie, ze względu na zapotrzebowanie, jest uprawiany praktycznie na całym obszarze klimatu subtropikalnego, jednak najbardziej ceniony jest cynamon ze Sri Lanki (cynamonowiec cejloński). Najprawdopodobniej jest to najstarsza znana przyprawa świata i jako taki jest stosowany w postaci oczyszczonej kory cynamonowca, jako jej ususzone laski, bądź w postaci sproszkowanej. Bywa w użyciu także olejek cynamonowy.

Składniki aktywne cynamonu

Charakterystyczny zapach cynamonu pochodzi od obecności w nim olejków eterycznych(1-4%), znajdujących się w korze cynamonowca i innych jego częściach. Olejki eteryczne cynamonowca zawierają głównie aldehyd cynamonowy (60-80%). Kolejnym, cennym składnikiem cynamonu są flawonoidy (8%), a wśród nich głównie proantocyjanidyny i taniny cynamonowe.

Aldehyd cynamonowy, jak i pary olejków cynamonowca są potencjalnymi związkami działającymi przeciwgrzybiczo. Zostało to potwierdzone w badaniach u ludzi cierpiących na wtórne zakażenia grzybicze jamy ustnej w przebiegu AIDS. Potwierdzono także ich działanie antybakteryjne i przeciwalergiczne. Dodatkowo odkryto, że wodne ekstrakty cynamonu mogą być pomocne w leczeniu wrzodów. Ostatnie badania na zwierzętach wskazują na fakt, że cynamon może nasilać działanie insuliny poprzez poprawę zdolności reagowania na nią.Wiadomo też, że aldehyd cynamonowy hamuje uwalnianie kwasu arachidonowego z płytek krwi przeciwdziałając ich agregacji,pośrednio przyczynia się przez to do hamowania zapalenia, bowiem szereg czynników zapalenia powstaje w wyniku degradacji tego związku. Tradycyjnie stosuje się cynamon dla poprawy trawienia i jest on cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Proantocyjanidyny zawarte w cynamonie znane są ze swojego bardzo silnego działania zwalczającego wolne rodniki, stąd potencjalnie chronią organizm przed szkodliwym działaniem w wyniku ich powstawania na skutek np. skażeń chemicznych (np. środki ochrony roślin), działania metali ciężkich czy promieniowania jonizującego – czynników szkodliwych, tak powszechnych w obecnym świecie.

Możliwe zastosowania suplementacji cynamonem

Wsparcie procesów trawiennych

Najbardziej tradycyjne zastosowanie to wsparcie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, jak np. zespół jelita wrażliwego, dysbioza (zaburzenia w obrębie flory bakteryjnej jelit, niekiedy skutkujące wtórnymi zakażeniami grzybiczymi), skurcze żołądka oraz niestrawność. Brytyjska Farmakopea Zielarska (British Herbal Pharmacopoeia) zawiera wskazania do jego stosowania w niestrawnościach z wzdęciami, bębnicach i biegunkach. Olejki zawarte w cynamonie działają rozkurczowo. W różnych badaniach potwierdzono zdolność cynamonu do hamowania wzrostu bakterii i grzybów. Badania dowiodły skuteczności cynamonu w niszczeniu 4 gatunków Candida oraz różnych patogenów bakteryjnych przy braku wpływu na bakterie probiotyczne, naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym.

Pomoc w regulacji poziomu glukozy we krwi

Badania in vitro, na zwierzętach i także na ludziach wykazały, że składniki cynamonu pobudzają receptory insuliny, hamują czynniki je inaktywujące i w ten sposób wspomagają jej działanie.
 
W jednym z badań stwierdzono znaczne obniżenie (18-29%) średniego poziomu glukozy na czczo po 40 dniach podawania 1, 3 lub 6 gramów cynamonu dziennie. W badaniu tym wykazano także obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego przy braku istotnych zmian w poziomie cholesterolu HDL. Zaprzestanie podawania cynamonu spowodowało powrót do poprzednich poziomów.Jeszcze inne badania na modelach szczurzych wskazują również na możliwość istotnej roli cynamonu w metabolizmie glukozy, a także regulacji ciśnienia krwi. Dieta o dużej zawartości cukrów może indukować nadciśnienie tętnicze oraz insulinooporność, wg ostatnich doniesień cynamon wpływa korzystnie na układ insulinowy obniżając w ten sposób także ciśnienie krwi. Osobom z podwyższonym poziomem glukozy w krwi stosującym suplementację cynamonem zaleca się standardowe monitorowanie tego poziomu i ewentualną zmianę dawkowania leków obniżających stężenie glukozy.

Właściwości antyoksydacyjne

Cynamon wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W działaniu tym jest znacznie skuteczniejszy niż np. witamina E. Stąd może wynikać jego potencjalne działanie chroniące organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, przede wszystkim nadtlenkowych i wodorotlenkowych.

Działanie na płytki krwi oraz działanie przeciwzapalne

Aldehyd cynamonowy zapobiega agregacji płytek krwi poprzez hamowanie wydzielania kwasu arachidonowego z ich błon komórkowych,zmniejszając w ten sposób powstawanie mediatorów zapalenia.Zapobiega tym samym nieprawidłowej agregacji płytek, ułatwiając przepływ krwi i zmniejszając ryzyko powstawania zmian zakrzepowych.Ponadto proantocyjanidyny też zawarte w cynamonie są znane ze swoich właściwości zmniejszających przepuszczalność naczyń krwionośnych, w ten sposób dodatkowo polepszają krążenie krwi.

Możliwe obszary suplementacji cynamonem

  • spowalnianie procesu starzenia

  • odtruwanie (m.in. usuwanie metali ciężkich)

  • kontrola poziomu glukozy, zapobieganie metabolicznemu syndromowi X

  • wsparcie trawienia

  • działanie przeciwzapalne

  • działanie przeciwdrożdżycowe

  • wsparcie wątroby

  • odchudzanie i kontrola masy ciała

Zwykle stosowane dawki cynamonu to od 1 do 4 gramów nieprzetworzonej kory dziennie.

 

Źródła treści:

https://solgar.pl/wiedza/akademia-zdrowia/tysiace-lat-cynamonowej-historii

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem