Cynamon - jedna z najstarszych przypraw świata, która dodatkowo chroni nasze zdrowie i może być pomocna w odchudzaniu.

Cynamon - jedna z najstarszych przypraw świata, która dodatkowo chroni nasze zdrowie i może być pomocna w odchudzaniu. - zdjęcie


Pierwsze zapiski o cynamonie pochodzą z trzeciego tysiąclecia p.n.e., z Chin. Później w starożytnym Egipcie stosowano go jako przyprawę, był też używany do balsamowania, jako jeden ze środków konserwujących ciało. Cynamon, jako przyprawa, jest uzyskiwany z kory wiecznie zielonego drzewa cynamonowego, występującego głównie w południowo-wschodniej Azji oraz Australii. Obecnie, ze względu na zapotrzebowanie, jest uprawiany praktycznie na całym obszarze klimatu subtropikalnego, jednak najbardziej ceniony jest cynamon ze Sri Lanki (cynamonowiec cejloński). Najprawdopodobniej jest to najstarsza znana przyprawa świata i jako taki jest stosowany w postaci oczyszczonej kory cynamonowca, jako jej ususzone laski, bądź w postaci sproszkowanej. Bywa w użyciu także olejek cynamonowy.

Składniki aktywne cynamonu

Charakterystyczny zapach cynamonu pochodzi od obecności w nim olejków eterycznych(1-4%), znajdujących się w korze cynamonowca i innych jego częściach. Olejki eteryczne cynamonowca zawierają głównie aldehyd cynamonowy (60-80%). Kolejnym, cennym składnikiem cynamonu są flawonoidy (8%), a wśród nich głównie proantocyjanidyny i taniny cynamonowe.

Aldehyd cynamonowy, jak i pary olejków cynamonowca są potencjalnymi związkami działającymi przeciwgrzybiczo. Zostało to potwierdzone w badaniach u ludzi cierpiących na wtórne zakażenia grzybicze jamy ustnej w przebiegu AIDS. Potwierdzono także ich działanie antybakteryjne i przeciwalergiczne. Dodatkowo odkryto, że wodne ekstrakty cynamonu mogą być pomocne w leczeniu wrzodów. Ostatnie badania na zwierzętach wskazują na fakt, że cynamon może nasilać działanie insuliny poprzez poprawę zdolności reagowania na nią.Wiadomo też, że aldehyd cynamonowy hamuje uwalnianie kwasu arachidonowego z płytek krwi przeciwdziałając ich agregacji,pośrednio przyczynia się przez to do hamowania zapalenia, bowiem szereg czynników zapalenia powstaje w wyniku degradacji tego związku. Tradycyjnie stosuje się cynamon dla poprawy trawienia i jest on cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Proantocyjanidyny zawarte w cynamonie znane są ze swojego bardzo silnego działania zwalczającego wolne rodniki, stąd potencjalnie chronią organizm przed szkodliwym działaniem w wyniku ich powstawania na skutek np. skażeń chemicznych (np. środki ochrony roślin), działania metali ciężkich czy promieniowania jonizującego – czynników szkodliwych, tak powszechnych w obecnym świecie.

Możliwe zastosowania suplementacji cynamonem

Wsparcie procesów trawiennych

Najbardziej tradycyjne zastosowanie to wsparcie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, jak np. zespół jelita wrażliwego, dysbioza (zaburzenia w obrębie flory bakteryjnej jelit, niekiedy skutkujące wtórnymi zakażeniami grzybiczymi), skurcze żołądka oraz niestrawność. Brytyjska Farmakopea Zielarska (British Herbal Pharmacopoeia) zawiera wskazania do jego stosowania w niestrawnościach z wzdęciami, bębnicach i biegunkach. Olejki zawarte w cynamonie działają rozkurczowo. W różnych badaniach potwierdzono zdolność cynamonu do hamowania wzrostu bakterii i grzybów. Badania dowiodły skuteczności cynamonu w niszczeniu 4 gatunków Candida oraz różnych patogenów bakteryjnych przy braku wpływu na bakterie probiotyczne, naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym.

Pomoc w regulacji poziomu glukozy we krwi

Badania in vitro, na zwierzętach i także na ludziach wykazały, że składniki cynamonu pobudzają receptory insuliny, hamują czynniki je inaktywujące i w ten sposób wspomagają jej działanie.
 
W jednym z badań stwierdzono znaczne obniżenie (18-29%) średniego poziomu glukozy na czczo po 40 dniach podawania 1, 3 lub 6 gramów cynamonu dziennie. W badaniu tym wykazano także obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego przy braku istotnych zmian w poziomie cholesterolu HDL. Zaprzestanie podawania cynamonu spowodowało powrót do poprzednich poziomów.Jeszcze inne badania na modelach szczurzych wskazują również na możliwość istotnej roli cynamonu w metabolizmie glukozy, a także regulacji ciśnienia krwi. Dieta o dużej zawartości cukrów może indukować nadciśnienie tętnicze oraz insulinooporność, wg ostatnich doniesień cynamon wpływa korzystnie na układ insulinowy obniżając w ten sposób także ciśnienie krwi. Osobom z podwyższonym poziomem glukozy w krwi stosującym suplementację cynamonem zaleca się standardowe monitorowanie tego poziomu i ewentualną zmianę dawkowania leków obniżających stężenie glukozy.

Właściwości antyoksydacyjne

Cynamon wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W działaniu tym jest znacznie skuteczniejszy niż np. witamina E. Stąd może wynikać jego potencjalne działanie chroniące organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, przede wszystkim nadtlenkowych i wodorotlenkowych.

Działanie na płytki krwi oraz działanie przeciwzapalne

Aldehyd cynamonowy zapobiega agregacji płytek krwi poprzez hamowanie wydzielania kwasu arachidonowego z ich błon komórkowych,zmniejszając w ten sposób powstawanie mediatorów zapalenia.Zapobiega tym samym nieprawidłowej agregacji płytek, ułatwiając przepływ krwi i zmniejszając ryzyko powstawania zmian zakrzepowych.Ponadto proantocyjanidyny też zawarte w cynamonie są znane ze swoich właściwości zmniejszających przepuszczalność naczyń krwionośnych, w ten sposób dodatkowo polepszają krążenie krwi.

Możliwe obszary suplementacji cynamonem

  • spowalnianie procesu starzenia

  • odtruwanie (m.in. usuwanie metali ciężkich)

  • kontrola poziomu glukozy, zapobieganie metabolicznemu syndromowi X

  • wsparcie trawienia

  • działanie przeciwzapalne

  • działanie przeciwdrożdżycowe

  • wsparcie wątroby

  • odchudzanie i kontrola masy ciała

Zwykle stosowane dawki cynamonu to od 1 do 4 gramów nieprzetworzonej kory dziennie.

 

Źródła treści:

https://solgar.pl/wiedza/akademia-zdrowia/tysiace-lat-cynamonowej-historii

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Pierwsza pomoc Udar słoneczny: objawy, leczenie i pierwsza pomoc przy porażeniu cieplnym
Udar słoneczny jest jedną z najczęstszych odmian udaru cieplnego. Stanowi konsekwencję nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. W następstwie przegrzania organizmu dochodzi do odwodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej oraz mechanizmów t...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Choroby skóry Tłuszczak: jakie są przyczyny, objawy oraz leczenie? Czy tłuszczaki są groźne dla zdrowia?
Tłuszczak to niezłośliwy nowotwór tkanki łącznej, który występuje na skórze pojedynczo lub w większych skupiskach. Ten niewielki i miękki w dotyku guzek może pojawić...

Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...
Informacje dla pacjenta Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, ...
Układ pokarmowy Kwas alfa-liponowy (ALA) w walce z cukrzycą. Gdzie występuje i jak działa?
Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób bo...
Serce i układ krążenia Choroba Kawasaki – jak wygląda i przebiega? Co warto wiedzieć o zespole Kawasaki?
Choroba Kawasaki to poważna choroba układowa dotykająca głównie dzieci, mogąca doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Oto najważniejsze objawy, zalecane sposoby leczenia oraz inne istotne informacje na jej temat. Z tego artykułu d...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem