Cynamon - jedna z najstarszych przypraw świata, która dodatkowo chroni nasze zdrowie i może być pomocna w odchudzaniu.

Cynamon - jedna z najstarszych przypraw świata, która dodatkowo chroni nasze zdrowie i może być pomocna w odchudzaniu. - zdjęcie


Pierwsze zapiski o cynamonie pochodzą z trzeciego tysiąclecia p.n.e., z Chin. Później w starożytnym Egipcie stosowano go jako przyprawę, był też używany do balsamowania, jako jeden ze środków konserwujących ciało. Cynamon, jako przyprawa, jest uzyskiwany z kory wiecznie zielonego drzewa cynamonowego, występującego głównie w południowo-wschodniej Azji oraz Australii. Obecnie, ze względu na zapotrzebowanie, jest uprawiany praktycznie na całym obszarze klimatu subtropikalnego, jednak najbardziej ceniony jest cynamon ze Sri Lanki (cynamonowiec cejloński). Najprawdopodobniej jest to najstarsza znana przyprawa świata i jako taki jest stosowany w postaci oczyszczonej kory cynamonowca, jako jej ususzone laski, bądź w postaci sproszkowanej. Bywa w użyciu także olejek cynamonowy.

Składniki aktywne cynamonu

Charakterystyczny zapach cynamonu pochodzi od obecności w nim olejków eterycznych(1-4%), znajdujących się w korze cynamonowca i innych jego częściach. Olejki eteryczne cynamonowca zawierają głównie aldehyd cynamonowy (60-80%). Kolejnym, cennym składnikiem cynamonu są flawonoidy (8%), a wśród nich głównie proantocyjanidyny i taniny cynamonowe.

Aldehyd cynamonowy, jak i pary olejków cynamonowca są potencjalnymi związkami działającymi przeciwgrzybiczo. Zostało to potwierdzone w badaniach u ludzi cierpiących na wtórne zakażenia grzybicze jamy ustnej w przebiegu AIDS. Potwierdzono także ich działanie antybakteryjne i przeciwalergiczne. Dodatkowo odkryto, że wodne ekstrakty cynamonu mogą być pomocne w leczeniu wrzodów. Ostatnie badania na zwierzętach wskazują na fakt, że cynamon może nasilać działanie insuliny poprzez poprawę zdolności reagowania na nią.Wiadomo też, że aldehyd cynamonowy hamuje uwalnianie kwasu arachidonowego z płytek krwi przeciwdziałając ich agregacji,pośrednio przyczynia się przez to do hamowania zapalenia, bowiem szereg czynników zapalenia powstaje w wyniku degradacji tego związku. Tradycyjnie stosuje się cynamon dla poprawy trawienia i jest on cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Proantocyjanidyny zawarte w cynamonie znane są ze swojego bardzo silnego działania zwalczającego wolne rodniki, stąd potencjalnie chronią organizm przed szkodliwym działaniem w wyniku ich powstawania na skutek np. skażeń chemicznych (np. środki ochrony roślin), działania metali ciężkich czy promieniowania jonizującego – czynników szkodliwych, tak powszechnych w obecnym świecie.

Możliwe zastosowania suplementacji cynamonem

Wsparcie procesów trawiennych

Najbardziej tradycyjne zastosowanie to wsparcie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, jak np. zespół jelita wrażliwego, dysbioza (zaburzenia w obrębie flory bakteryjnej jelit, niekiedy skutkujące wtórnymi zakażeniami grzybiczymi), skurcze żołądka oraz niestrawność. Brytyjska Farmakopea Zielarska (British Herbal Pharmacopoeia) zawiera wskazania do jego stosowania w niestrawnościach z wzdęciami, bębnicach i biegunkach. Olejki zawarte w cynamonie działają rozkurczowo. W różnych badaniach potwierdzono zdolność cynamonu do hamowania wzrostu bakterii i grzybów. Badania dowiodły skuteczności cynamonu w niszczeniu 4 gatunków Candida oraz różnych patogenów bakteryjnych przy braku wpływu na bakterie probiotyczne, naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym.

Pomoc w regulacji poziomu glukozy we krwi

Badania in vitro, na zwierzętach i także na ludziach wykazały, że składniki cynamonu pobudzają receptory insuliny, hamują czynniki je inaktywujące i w ten sposób wspomagają jej działanie.
 
W jednym z badań stwierdzono znaczne obniżenie (18-29%) średniego poziomu glukozy na czczo po 40 dniach podawania 1, 3 lub 6 gramów cynamonu dziennie. W badaniu tym wykazano także obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego przy braku istotnych zmian w poziomie cholesterolu HDL. Zaprzestanie podawania cynamonu spowodowało powrót do poprzednich poziomów.Jeszcze inne badania na modelach szczurzych wskazują również na możliwość istotnej roli cynamonu w metabolizmie glukozy, a także regulacji ciśnienia krwi. Dieta o dużej zawartości cukrów może indukować nadciśnienie tętnicze oraz insulinooporność, wg ostatnich doniesień cynamon wpływa korzystnie na układ insulinowy obniżając w ten sposób także ciśnienie krwi. Osobom z podwyższonym poziomem glukozy w krwi stosującym suplementację cynamonem zaleca się standardowe monitorowanie tego poziomu i ewentualną zmianę dawkowania leków obniżających stężenie glukozy.

Właściwości antyoksydacyjne

Cynamon wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W działaniu tym jest znacznie skuteczniejszy niż np. witamina E. Stąd może wynikać jego potencjalne działanie chroniące organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, przede wszystkim nadtlenkowych i wodorotlenkowych.

Działanie na płytki krwi oraz działanie przeciwzapalne

Aldehyd cynamonowy zapobiega agregacji płytek krwi poprzez hamowanie wydzielania kwasu arachidonowego z ich błon komórkowych,zmniejszając w ten sposób powstawanie mediatorów zapalenia.Zapobiega tym samym nieprawidłowej agregacji płytek, ułatwiając przepływ krwi i zmniejszając ryzyko powstawania zmian zakrzepowych.Ponadto proantocyjanidyny też zawarte w cynamonie są znane ze swoich właściwości zmniejszających przepuszczalność naczyń krwionośnych, w ten sposób dodatkowo polepszają krążenie krwi.

Możliwe obszary suplementacji cynamonem

  • spowalnianie procesu starzenia

  • odtruwanie (m.in. usuwanie metali ciężkich)

  • kontrola poziomu glukozy, zapobieganie metabolicznemu syndromowi X

  • wsparcie trawienia

  • działanie przeciwzapalne

  • działanie przeciwdrożdżycowe

  • wsparcie wątroby

  • odchudzanie i kontrola masy ciała

Zwykle stosowane dawki cynamonu to od 1 do 4 gramów nieprzetworzonej kory dziennie.

 

Źródła treści:

https://solgar.pl/wiedza/akademia-zdrowia/tysiace-lat-cynamonowej-historii

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem