zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Dieta i odchudzanie

Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie?

 Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie?

Cukinia to lekkostrawne, niskokaloryczne i delikatne w smaku warzywo dyniowate o prozdrowotnych właściwościach. Oto podstawowe informacje na temat jego pochodzenia, wartości odżywczych i zastosowania w kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze ma cukinia,
  • ile kalorii ma cukinia,
  • czy cukinia ma właściwości lecznicze,
  • co można przyrządzić z cukinii,
  • w jakich dietach je się cukinię,
  • kto nie powinien jeść cukinii.

Przeczytaj także: Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej?

Cukinia – garść podstawowych informacji

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to warzywo dyniowate popularne na całym świecie. Warto wiedzieć, że w rzeczywistości kabaczek jest inną, chociaż bardzo podobną do cukinii odmianą. Warzywa dyniowate uprawiano już wiele wieków temu w Meksyku, Indiach czy Ameryce Południowej, jednak znana w Polsce cukinia została wyselekcjonowana we Włoszech – włoska nazwa „zucchina” oznacza po prostu „małą dynię”. Obecnie to pyszne i zdrowe warzywo hoduje się na całym świecie.

Cukinie to botaniczne odmiany dyni, różniące się od niej m.in. kształtem i zapachem. Wyróżniają je mocno wydłużone, ciemnozielone (rzadziej ciemnożółte) owoce o delikatnie żebrowanym kształcie. Kabaczek różni się od cukinii bardziej zaokrąglonym kształtem i mniej wyrazistym kolorem, może też mieć na skórce charakterystyczne plamki. W wielu regionach Polski oba określenia są jednak używane zamiennie. Nie jest to poważny błąd, bo warzywa mają bardzo podobne właściwości.

Jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma cukinia?

Cukinia jest wartościowa pod względem odżywczym i niskokaloryczna. To powoduje, że chętnie sięgają po nią osoby stosujące diety redukcyjne i dbające o zdrowy tryb życia. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku i łatwa do przyrządzenia – bezpiecznie podawać ją można nawet małym dzieciom. W poniższej tabeli podajemy wybrane wartości odżywcze cukinii (na 100 g).


Cukinia kcal

20 kcal

Białko

2,71 g

Tłuszcze

0,4 g

Węglowodany

3,11 g

Witamina C

34,1 mg

Witamina B6

0,142 mg

Niacyna

0,705 mg

Ryboflawina

0,036 mg

Wapń

21 mg

Potas

459 mg

Fosfor

93 mg

Magnez

33 mg

Sód

3 mg


Czy cukinia ma właściwości lecznicze?

Regularne jedzenie cukinii może przynieść różne korzyści zdrowotne, ze względu na jej dobroczynne właściwości. Na kondycję organizmu pozytywnie wpływa m.in. wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zapobiegających starzeniu się, wspierających odporność i witalność. Ze względu na dużą ilość potasu polecana jest osobom borykającym się ze schorzeniami układu krążenia – może wspierać utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i właściwego poziomu cholesterolu. Niskokaloryczność, niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika i wody to dobra wiadomość dla diabetyków, którzy mogą bezpiecznie spożywać to smaczne warzywo. Lekkostrawna, nieabsorbująca metali ciężkich cukinia okazuje się także nieoceniona przy kłopotach z układem trawiennym, w przypadku kobiet w ciąży i dzieci.

Polecane przepisy z wykorzystaniem cukinii

Co zrobić z cukinii? To wyjątkowo uniwersalne warzywo, które można jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować i piec. Świetnie sprawdza się także cukinia z grilla. Można spożywać ją obraną lub razem ze skórką, do jedzenia nadają się również jej kwiaty. Dobry przepis na cukinie znajdziemy w kuchniach wielu krajów, m.in. w kuchni włoskiej, greckiej czy gruzińskiej. Oto kilka pomysłów na danie z cukinii.

Zupa z cukinii – przepis

Lista składników:

  • 0,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • odrobina masła

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. pół godziny, na koniec blendujemy, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku. Można podawać z grzankami.

Zdrowa sałatka z surowej cukinii – przepis

Lista składników:

  • młoda cukinia
  • oliwa z oliwek
  • łyżka octu
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • skórka cytrynowa

Przygotowujemy dressing z oliwy, octu, miodu i skórki z cytryny. Kroimy cukinię na cienkie plastry lub robimy z niej makaron (np. za pomocą obieraczki). Łączymy z dressingiem i marynujemy minimum 15 minut, doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym tymiankiem.

W jakich dietach występuje cukinia?

„Cukinia przepisy” – to często wyszukiwane hasło. Nic dziwnego, ponieważ ze względu na prozdrowotne walory tego warzywa dania z cukinii cieszą się dużą popularnością wśród osób będących na wielu różnych dietach. Jego niska kaloryczność powoduje, że sprawdzi się właściwie w każdej diecie redukcyjnej. Przysmaki z cukinii znajdziemy m.in. w diecie cukrzycowej, diecie wątrobowej, diecie lekkostrawnej czy po prostu wegetariańskiej i wegańskiej.

Kto nie powinien jeść cukinii?

Cukinia jest wyjątkowo delikatnym i bezpiecznym warzywem. Jednak nawet w jej przypadku istnieją pewne przeciwskazania. Odradza się jej spożywanie osobom cierpiącym na wrzody żołądka i z poważnymi chorobami układu pokarmowego. Nie powinniśmy sięgać po nią, jeśli dokucza nam biegunka, mamy problemy z woreczkiem żółciowym bądź nerkami.

Warto też pamiętać, że nie należy jeść cukinii, jeżeli ma gorzki smak. Nieprzyjemny posmak wynika z obecności trujących substancji, które mogą nam zaszkodzić nawet wtedy, gdy warzywo zostanie ugotowane. Nie lekceważmy więc stanowiącej naturalne ostrzeżenie goryczki.

Cukinia należy do chętnie spożywanych warzyw – swoją popularność zawdzięcza m.in. niskiej kaloryczności i delikatnemu smakowi, dobrze komponującemu się z wieloma potrawami. Warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie, korzystając z wysokiej zawartości cennych witamin i minerałów.



mgr farm. Cezary Stańczak
Ukończył Wydział Farmacji na Akademii Medycznej w Łodzi otrzymując tytuł magistra farmacji. Uzyskał też stopień MBA kończąc Wyższą Szkołę Kupiecką w Łodzi oraz Paris Business School.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.