Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie?

Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie? - zdjęcie

Cukinia to lekkostrawne, niskokaloryczne i delikatne w smaku warzywo dyniowate o prozdrowotnych właściwościach. Oto podstawowe informacje na temat jego pochodzenia, wartości odżywczych i zastosowania w kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze ma cukinia,
  • ile kalorii ma cukinia,
  • czy cukinia ma właściwości lecznicze,
  • co można przyrządzić z cukinii,
  • w jakich dietach je się cukinię,
  • kto nie powinien jeść cukinii.

Przeczytaj także: Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej?

Cukinia – garść podstawowych informacji

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to warzywo dyniowate popularne na całym świecie. Warto wiedzieć, że w rzeczywistości kabaczek jest inną, chociaż bardzo podobną do cukinii odmianą. Warzywa dyniowate uprawiano już wiele wieków temu w Meksyku, Indiach czy Ameryce Południowej, jednak znana w Polsce cukinia została wyselekcjonowana we Włoszech – włoska nazwa „zucchina” oznacza po prostu „małą dynię”. Obecnie to pyszne i zdrowe warzywo hoduje się na całym świecie.

Cukinie to botaniczne odmiany dyni, różniące się od niej m.in. kształtem i zapachem. Wyróżniają je mocno wydłużone, ciemnozielone (rzadziej ciemnożółte) owoce o delikatnie żebrowanym kształcie. Kabaczek różni się od cukinii bardziej zaokrąglonym kształtem i mniej wyrazistym kolorem, może też mieć na skórce charakterystyczne plamki. W wielu regionach Polski oba określenia są jednak używane zamiennie. Nie jest to poważny błąd, bo warzywa mają bardzo podobne właściwości.

Jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma cukinia?

Cukinia jest wartościowa pod względem odżywczym i niskokaloryczna. To powoduje, że chętnie sięgają po nią osoby stosujące diety redukcyjne i dbające o zdrowy tryb życia. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku i łatwa do przyrządzenia – bezpiecznie podawać ją można nawet małym dzieciom. W poniższej tabeli podajemy wybrane wartości odżywcze cukinii (na 100 g).


Cukinia kcal

20 kcal

Białko

2,71 g

Tłuszcze

0,4 g

Węglowodany

3,11 g

Witamina C

34,1 mg

Witamina B6

0,142 mg

Niacyna

0,705 mg

Ryboflawina

0,036 mg

Wapń

21 mg

Potas

459 mg

Fosfor

93 mg

Magnez

33 mg

Sód

3 mg


Czy cukinia ma właściwości lecznicze?

Regularne jedzenie cukinii może przynieść różne korzyści zdrowotne, ze względu na jej dobroczynne właściwości. Na kondycję organizmu pozytywnie wpływa m.in. wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zapobiegających starzeniu się, wspierających odporność i witalność. Ze względu na dużą ilość potasu polecana jest osobom borykającym się ze schorzeniami układu krążenia – może wspierać utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i właściwego poziomu cholesterolu. Niskokaloryczność, niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika i wody to dobra wiadomość dla diabetyków, którzy mogą bezpiecznie spożywać to smaczne warzywo. Lekkostrawna, nieabsorbująca metali ciężkich cukinia okazuje się także nieoceniona przy kłopotach z układem trawiennym, w przypadku kobiet w ciąży i dzieci.

Polecane przepisy z wykorzystaniem cukinii

Co zrobić z cukinii? To wyjątkowo uniwersalne warzywo, które można jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować i piec. Świetnie sprawdza się także cukinia z grilla. Można spożywać ją obraną lub razem ze skórką, do jedzenia nadają się również jej kwiaty. Dobry przepis na cukinie znajdziemy w kuchniach wielu krajów, m.in. w kuchni włoskiej, greckiej czy gruzińskiej. Oto kilka pomysłów na danie z cukinii.

Zupa z cukinii – przepis

Lista składników:

  • 0,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • odrobina masła

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. pół godziny, na koniec blendujemy, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku. Można podawać z grzankami.

Zdrowa sałatka z surowej cukinii – przepis

Lista składników:

  • młoda cukinia
  • oliwa z oliwek
  • łyżka octu
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • skórka cytrynowa

Przygotowujemy dressing z oliwy, octu, miodu i skórki z cytryny. Kroimy cukinię na cienkie plastry lub robimy z niej makaron (np. za pomocą obieraczki). Łączymy z dressingiem i marynujemy minimum 15 minut, doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym tymiankiem.

W jakich dietach występuje cukinia?

„Cukinia przepisy” – to często wyszukiwane hasło. Nic dziwnego, ponieważ ze względu na prozdrowotne walory tego warzywa dania z cukinii cieszą się dużą popularnością wśród osób będących na wielu różnych dietach. Jego niska kaloryczność powoduje, że sprawdzi się właściwie w każdej diecie redukcyjnej. Przysmaki z cukinii znajdziemy m.in. w diecie cukrzycowej, diecie wątrobowej, diecie lekkostrawnej czy po prostu wegetariańskiej i wegańskiej.

Kto nie powinien jeść cukinii?

Cukinia jest wyjątkowo delikatnym i bezpiecznym warzywem. Jednak nawet w jej przypadku istnieją pewne przeciwskazania. Odradza się jej spożywanie osobom cierpiącym na wrzody żołądka i z poważnymi chorobami układu pokarmowego. Nie powinniśmy sięgać po nią, jeśli dokucza nam biegunka, mamy problemy z woreczkiem żółciowym bądź nerkami.

Warto też pamiętać, że nie należy jeść cukinii, jeżeli ma gorzki smak. Nieprzyjemny posmak wynika z obecności trujących substancji, które mogą nam zaszkodzić nawet wtedy, gdy warzywo zostanie ugotowane. Nie lekceważmy więc stanowiącej naturalne ostrzeżenie goryczki.

Cukinia należy do chętnie spożywanych warzyw – swoją popularność zawdzięcza m.in. niskiej kaloryczności i delikatnemu smakowi, dobrze komponującemu się z wieloma potrawami. Warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie, korzystając z wysokiej zawartości cennych witamin i minerałów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ oddechowy

Płukanie zatok – kiedy i jak je wykonywać? Czy to bolesne?
Zapalenie zatok przynosowych to powszechnie występująca dolegliwość, która rozwija się w następstwie infekcji błon śluzowych nosa oraz alergii. Niekiedy związana jest z nieprawidłową budową anatomiczną. Jednym ze sprawdzonych sposobów lec...

Przeziębienie i grypa

Co na grypę? Przegląd najlepszych leków na grypę i przeziębienie
Przeziębienie i grypa to typowe choroby rozpoznawane w okresie jesienno-zimowym. Leczenie ma charakter objawowy, bardzo istotny jest również odpoczynek wspomagający regenerację organizmu. Co na grypę i przeziębienie sprawdza się najlepiej?...

Układ pokarmowy

Grypa żołądkowa - jak długo chory zaraża?
Grypa żołądkowa, czyli powszechnie występująca wśród dzieci i dorosłych jelitówka, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wirusem grypy. Wywołują ją zupełnie inne drobnoustroje. Charakterystyczne objawy to biegunka i wymioty, szcz...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Układ pokarmowy

Nudności – objawy i przyczyny. Jak sobie z nimi radzić?
Nudności i wymioty to bardzo nieprzyjemne doznania, ale pełnią dla nas ważną funkcję – są mechanizmem obronnym organizmu....

Dieta i odchudzanie

Dieta ubogoresztkowa - zasady, wskazania i polecane produkty
Dieta ubogoresztkowa, zwana także dietą bezresztkową i niskobłonnikową, zaliczana jest do grupy diet leczniczych, które należy stosować jedynie w ściśle określonych przypadkach. Najczęściej zalecana jest u pacjentów cierpiących na dolegli...

Dieta i odchudzanie

Biała dieta – na czym polega i kiedy ją stosować?
Wszyscy marzymy o olśniewającym uśmiechu. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy zabiegi wybielania zębów są stosunkowo łatwo dostępne....

Dieta i odchudzanie

Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego
Od ponad 2000 lat owies stanowi ważne uzupełnienie diety. Wyróżnia się bogatą zawartością korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i substancji odżywczych....

Kosmetyki i uroda

Kurze łapki – jak powstają? Jak skutecznie je zredukować?
Wraz z wiekiem na skórze pojawiają się niewielkie linie mimiczne oraz pierwsze zmarszczki, które mogą wpłynąć na samopoczucie oraz samoocenę niejednej kobiety. Niestety czasu nie możemy zatrzymać, natomiast możemy stanąć w...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem