Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie?

Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie? - zdjęcie

Cukinia to lekkostrawne, niskokaloryczne i delikatne w smaku warzywo dyniowate o prozdrowotnych właściwościach. Oto podstawowe informacje na temat jego pochodzenia, wartości odżywczych i zastosowania w kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze ma cukinia,
  • ile kalorii ma cukinia,
  • czy cukinia ma właściwości lecznicze,
  • co można przyrządzić z cukinii,
  • w jakich dietach je się cukinię,
  • kto nie powinien jeść cukinii.

Przeczytaj także: Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej?

Cukinia – garść podstawowych informacji

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to warzywo dyniowate popularne na całym świecie. Warto wiedzieć, że w rzeczywistości kabaczek jest inną, chociaż bardzo podobną do cukinii odmianą. Warzywa dyniowate uprawiano już wiele wieków temu w Meksyku, Indiach czy Ameryce Południowej, jednak znana w Polsce cukinia została wyselekcjonowana we Włoszech – włoska nazwa „zucchina” oznacza po prostu „małą dynię”. Obecnie to pyszne i zdrowe warzywo hoduje się na całym świecie.

Cukinie to botaniczne odmiany dyni, różniące się od niej m.in. kształtem i zapachem. Wyróżniają je mocno wydłużone, ciemnozielone (rzadziej ciemnożółte) owoce o delikatnie żebrowanym kształcie. Kabaczek różni się od cukinii bardziej zaokrąglonym kształtem i mniej wyrazistym kolorem, może też mieć na skórce charakterystyczne plamki. W wielu regionach Polski oba określenia są jednak używane zamiennie. Nie jest to poważny błąd, bo warzywa mają bardzo podobne właściwości.

Jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma cukinia?

Cukinia jest wartościowa pod względem odżywczym i niskokaloryczna. To powoduje, że chętnie sięgają po nią osoby stosujące diety redukcyjne i dbające o zdrowy tryb życia. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku i łatwa do przyrządzenia – bezpiecznie podawać ją można nawet małym dzieciom. W poniższej tabeli podajemy wybrane wartości odżywcze cukinii (na 100 g).


Cukinia kcal

20 kcal

Białko

2,71 g

Tłuszcze

0,4 g

Węglowodany

3,11 g

Witamina C

34,1 mg

Witamina B6

0,142 mg

Niacyna

0,705 mg

Ryboflawina

0,036 mg

Wapń

21 mg

Potas

459 mg

Fosfor

93 mg

Magnez

33 mg

Sód

3 mg


Czy cukinia ma właściwości lecznicze?

Regularne jedzenie cukinii może przynieść różne korzyści zdrowotne, ze względu na jej dobroczynne właściwości. Na kondycję organizmu pozytywnie wpływa m.in. wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zapobiegających starzeniu się, wspierających odporność i witalność. Ze względu na dużą ilość potasu polecana jest osobom borykającym się ze schorzeniami układu krążenia – może wspierać utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i właściwego poziomu cholesterolu. Niskokaloryczność, niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika i wody to dobra wiadomość dla diabetyków, którzy mogą bezpiecznie spożywać to smaczne warzywo. Lekkostrawna, nieabsorbująca metali ciężkich cukinia okazuje się także nieoceniona przy kłopotach z układem trawiennym, w przypadku kobiet w ciąży i dzieci.

Polecane przepisy z wykorzystaniem cukinii

Co zrobić z cukinii? To wyjątkowo uniwersalne warzywo, które można jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować i piec. Świetnie sprawdza się także cukinia z grilla. Można spożywać ją obraną lub razem ze skórką, do jedzenia nadają się również jej kwiaty. Dobry przepis na cukinie znajdziemy w kuchniach wielu krajów, m.in. w kuchni włoskiej, greckiej czy gruzińskiej. Oto kilka pomysłów na danie z cukinii.

Zupa z cukinii – przepis

Lista składników:

  • 0,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • odrobina masła

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. pół godziny, na koniec blendujemy, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku. Można podawać z grzankami.

Zdrowa sałatka z surowej cukinii – przepis

Lista składników:

  • młoda cukinia
  • oliwa z oliwek
  • łyżka octu
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • skórka cytrynowa

Przygotowujemy dressing z oliwy, octu, miodu i skórki z cytryny. Kroimy cukinię na cienkie plastry lub robimy z niej makaron (np. za pomocą obieraczki). Łączymy z dressingiem i marynujemy minimum 15 minut, doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym tymiankiem.

W jakich dietach występuje cukinia?

„Cukinia przepisy” – to często wyszukiwane hasło. Nic dziwnego, ponieważ ze względu na prozdrowotne walory tego warzywa dania z cukinii cieszą się dużą popularnością wśród osób będących na wielu różnych dietach. Jego niska kaloryczność powoduje, że sprawdzi się właściwie w każdej diecie redukcyjnej. Przysmaki z cukinii znajdziemy m.in. w diecie cukrzycowej, diecie wątrobowej, diecie lekkostrawnej czy po prostu wegetariańskiej i wegańskiej.

Kto nie powinien jeść cukinii?

Cukinia jest wyjątkowo delikatnym i bezpiecznym warzywem. Jednak nawet w jej przypadku istnieją pewne przeciwskazania. Odradza się jej spożywanie osobom cierpiącym na wrzody żołądka i z poważnymi chorobami układu pokarmowego. Nie powinniśmy sięgać po nią, jeśli dokucza nam biegunka, mamy problemy z woreczkiem żółciowym bądź nerkami.

Warto też pamiętać, że nie należy jeść cukinii, jeżeli ma gorzki smak. Nieprzyjemny posmak wynika z obecności trujących substancji, które mogą nam zaszkodzić nawet wtedy, gdy warzywo zostanie ugotowane. Nie lekceważmy więc stanowiącej naturalne ostrzeżenie goryczki.

Cukinia należy do chętnie spożywanych warzyw – swoją popularność zawdzięcza m.in. niskiej kaloryczności i delikatnemu smakowi, dobrze komponującemu się z wieloma potrawami. Warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie, korzystając z wysokiej zawartości cennych witamin i minerałów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem