Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie?

Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie? - zdjęcie

Cukinia to lekkostrawne, niskokaloryczne i delikatne w smaku warzywo dyniowate o prozdrowotnych właściwościach. Oto podstawowe informacje na temat jego pochodzenia, wartości odżywczych i zastosowania w kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze ma cukinia,
  • ile kalorii ma cukinia,
  • czy cukinia ma właściwości lecznicze,
  • co można przyrządzić z cukinii,
  • w jakich dietach je się cukinię,
  • kto nie powinien jeść cukinii.

Przeczytaj także: Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej?

Cukinia – garść podstawowych informacji

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to warzywo dyniowate popularne na całym świecie. Warto wiedzieć, że w rzeczywistości kabaczek jest inną, chociaż bardzo podobną do cukinii odmianą. Warzywa dyniowate uprawiano już wiele wieków temu w Meksyku, Indiach czy Ameryce Południowej, jednak znana w Polsce cukinia została wyselekcjonowana we Włoszech – włoska nazwa „zucchina” oznacza po prostu „małą dynię”. Obecnie to pyszne i zdrowe warzywo hoduje się na całym świecie.

Cukinie to botaniczne odmiany dyni, różniące się od niej m.in. kształtem i zapachem. Wyróżniają je mocno wydłużone, ciemnozielone (rzadziej ciemnożółte) owoce o delikatnie żebrowanym kształcie. Kabaczek różni się od cukinii bardziej zaokrąglonym kształtem i mniej wyrazistym kolorem, może też mieć na skórce charakterystyczne plamki. W wielu regionach Polski oba określenia są jednak używane zamiennie. Nie jest to poważny błąd, bo warzywa mają bardzo podobne właściwości.

Jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma cukinia?

Cukinia jest wartościowa pod względem odżywczym i niskokaloryczna. To powoduje, że chętnie sięgają po nią osoby stosujące diety redukcyjne i dbające o zdrowy tryb życia. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku i łatwa do przyrządzenia – bezpiecznie podawać ją można nawet małym dzieciom. W poniższej tabeli podajemy wybrane wartości odżywcze cukinii (na 100 g).


Cukinia kcal

20 kcal

Białko

2,71 g

Tłuszcze

0,4 g

Węglowodany

3,11 g

Witamina C

34,1 mg

Witamina B6

0,142 mg

Niacyna

0,705 mg

Ryboflawina

0,036 mg

Wapń

21 mg

Potas

459 mg

Fosfor

93 mg

Magnez

33 mg

Sód

3 mg


Czy cukinia ma właściwości lecznicze?

Regularne jedzenie cukinii może przynieść różne korzyści zdrowotne, ze względu na jej dobroczynne właściwości. Na kondycję organizmu pozytywnie wpływa m.in. wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zapobiegających starzeniu się, wspierających odporność i witalność. Ze względu na dużą ilość potasu polecana jest osobom borykającym się ze schorzeniami układu krążenia – może wspierać utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i właściwego poziomu cholesterolu. Niskokaloryczność, niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika i wody to dobra wiadomość dla diabetyków, którzy mogą bezpiecznie spożywać to smaczne warzywo. Lekkostrawna, nieabsorbująca metali ciężkich cukinia okazuje się także nieoceniona przy kłopotach z układem trawiennym, w przypadku kobiet w ciąży i dzieci.

Polecane przepisy z wykorzystaniem cukinii

Co zrobić z cukinii? To wyjątkowo uniwersalne warzywo, które można jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować i piec. Świetnie sprawdza się także cukinia z grilla. Można spożywać ją obraną lub razem ze skórką, do jedzenia nadają się również jej kwiaty. Dobry przepis na cukinie znajdziemy w kuchniach wielu krajów, m.in. w kuchni włoskiej, greckiej czy gruzińskiej. Oto kilka pomysłów na danie z cukinii.

Zupa z cukinii – przepis

Lista składników:

  • 0,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • odrobina masła

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. pół godziny, na koniec blendujemy, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku. Można podawać z grzankami.

Zdrowa sałatka z surowej cukinii – przepis

Lista składników:

  • młoda cukinia
  • oliwa z oliwek
  • łyżka octu
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • skórka cytrynowa

Przygotowujemy dressing z oliwy, octu, miodu i skórki z cytryny. Kroimy cukinię na cienkie plastry lub robimy z niej makaron (np. za pomocą obieraczki). Łączymy z dressingiem i marynujemy minimum 15 minut, doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym tymiankiem.

W jakich dietach występuje cukinia?

„Cukinia przepisy” – to często wyszukiwane hasło. Nic dziwnego, ponieważ ze względu na prozdrowotne walory tego warzywa dania z cukinii cieszą się dużą popularnością wśród osób będących na wielu różnych dietach. Jego niska kaloryczność powoduje, że sprawdzi się właściwie w każdej diecie redukcyjnej. Przysmaki z cukinii znajdziemy m.in. w diecie cukrzycowej, diecie wątrobowej, diecie lekkostrawnej czy po prostu wegetariańskiej i wegańskiej.

Kto nie powinien jeść cukinii?

Cukinia jest wyjątkowo delikatnym i bezpiecznym warzywem. Jednak nawet w jej przypadku istnieją pewne przeciwskazania. Odradza się jej spożywanie osobom cierpiącym na wrzody żołądka i z poważnymi chorobami układu pokarmowego. Nie powinniśmy sięgać po nią, jeśli dokucza nam biegunka, mamy problemy z woreczkiem żółciowym bądź nerkami.

Warto też pamiętać, że nie należy jeść cukinii, jeżeli ma gorzki smak. Nieprzyjemny posmak wynika z obecności trujących substancji, które mogą nam zaszkodzić nawet wtedy, gdy warzywo zostanie ugotowane. Nie lekceważmy więc stanowiącej naturalne ostrzeżenie goryczki.

Cukinia należy do chętnie spożywanych warzyw – swoją popularność zawdzięcza m.in. niskiej kaloryczności i delikatnemu smakowi, dobrze komponującemu się z wieloma potrawami. Warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie, korzystając z wysokiej zawartości cennych witamin i minerałów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Układ oddechowy

Co na zatoki? 5 skutecznych produktów do walki z uciążliwym problemem
Zatoki przynosowe to małe, puste przestrzenie w kościach czaszki, które są pokryte błoną śluzową. Gdy dochodzi do ich zapalenia, może to wywołać ból, uczucie ucisku oraz trudności w oddychaniu....

Choroby skóry

Co na trądzik? Ranking preparatów najlepszych dla cery problematycznej
Trądzik jest jedną z najczęściej spotykanych chorób skóry na świecie, ma różne odmiany i może go wywoływać wiele czynników. Warto wiedzieć, jak poradzić sobie z trądzikiem, jak wdrożyć odpowiednie leczenie i dietę &...

Choroby skóry

Jak pielęgnować twarz w okresie jesienno-zimowym?
Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się dużą zmiennością temperatur, przeszywającym wiatrem, mrozem i innymi niedogodnościami. Również sezon grzewczy niestety nie jest łaskawy dla cery. Przesuszenia, naruszenie bariery hydrolipidowej, wid...

Serce i układ krążenia

Dieta po zawale – menu wspierające zdrowie serca
Zawał serca jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych, z jakimi w niektórych przypadkach trzeba się zmierzyć. Po takim incydencie styl życia, w tym przede wszystkim dieta, odgrywa kluczową rolę ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem