Choroba bostońska – jak ją rozpoznać i leczyć?

choroba-bostonska-wywoluje-min-goraczke-i-oslabienie - zdjęcie

Choroba bostońska coraz częściej dopada małe dzieci, zwłaszcza w okresie jesiennym. Choć jej tajemnicza nazwa może sugerować poważne problemy zdrowotne, w istocie nie ma powodów do zmartwień. Warto jednak wiedzieć, jak zwalczać jej objawy, a przede wszystkim, czym choroba bostońska różni się od anginy czy ospy, z którymi bywa mylona. 

Choroba bostońska – jak się objawia?

Najbardziej typowym objawem choroby bostońskiej jest wysypka. W zależności od tego, który wirus jest źródłem zakażenia, wysypka może obejmować twarz, szyję, ręce i klatkę piersiową lub (częściej) występować w jamie ustnej, na podeszwach stóp i wewnętrznej stronie dłoni (stąd potoczna nazwa „choroba stóp, dłoni i ust”). Wypryski zwykle utrzymują się przez 7-10 dni. Inne symptomy, jakie daje choroba bostońska to:

  • gorączka (do 39°C, trwająca 2-3 dni)
  • powiększone węzły chłonne
  • ogólne osłabienie
  • płaczliwość
  • brak apetytu
  • katar
  • kaszel
  • ból gardła
  • rzadziej: biegunka, nudności i wymioty

Powyższe objawy są wspólne w przypadku obu wspomnianych wirusów, podobnie jak mechanizm zarażania oraz leczenia.

Choroba bostońska – jak się przenosi?

Choroba bostońska jest silnie zakaźna. Wywołują ją tzw. wirusy bezotoczkowe, które są oporne na podstawową dezynfekcję. Przenoszą się drogą kropelkową oraz poprzez kontakt z chorą osobą. Wirusy z jamy ustnej trafiają do przewodu pokarmowego, a następnie poprzez krew do węzłów chłonnych i całego organizmu. Choroba bostońska najczęściej atakuje dzieci do 3. roku życia, przy czym liczba zachorowań rośnie jesienią. Dzieje się tak z kilku przyczyn. Przede wszystkim większość wirusów dobrze czuje się w niskich temperaturach. Ponadto okres jesienny ogólnie sprzyja wszelkim infekcjom – zamiast na powietrzu spędzamy czas w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie jesteśmy bardziej narażeni na kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami, do tego nasz układ odpornościowy zwalnia obroty. Dzieci z łatwością zarażają się od rówieśników w żłobkach i przedszkolach – często wystarczy jedno kichnięcie czy dotyk dłoni.

Choroba bostońska - leczenie

Solidny odpoczynek w łóżku oraz tzw. leczenie objawowe (takie, które nie likwiduje przyczyny, a jedynie łagodzi symptomy choroby) to jedyne metody na pozbycie się choroby bostońskiej. Pęcherzyki na skórze można smarować wysuszającymi kremami lub płynami przeciwwirusowymi. Sprawdzi się też fiolet gencjanowy. W przypadku wysokiej temperatury warto podać dziecku lek przeciwgorączkowy w formie zawiesiny lub czopku (z ibuprofenem, np. Ibum, Ibufen, Nurofen lub paracetamolem – np. Panadol). Problem stanowią też bolesne, utrudniające spożywanie pokarmów zmiany w jamie ustnej. Można im zaradzić, aplikując specjalne żele, np. Dezaftan lub antybakteryjne płyny do płukania ust, jak Dentosept. Bardzo ważne jest też nawadnianie organizmu. Podawajmy dziecku chłodną, niegazowaną wodę, która nie będzie drażniła. zmian w jamie ustnej i potęgowała dyskomfortu. Unikajmy natomiast słodkich napojów, np. soków. Choroba bostońska zwykle mija najpóźniej po upływie 10 dni. Gorączka, ból gardła i powiększone węzły chłonne to symptomy sprawiające, że choroba bostońska bywa mylona z anginą, która wymaga podania antybiotyku. W przypadku „bostonki” jednak antybiotyk wyrządzi więcej szkody niż pożytku, dlatego ważna jest prawidłowa diagnoza. Choroba bostońska atakuje zwykle maluchy do 3. roku życia, zaś na anginę najczęściej dzieci chorują później. Choroba bostońska, jak każda choroba, może doprowadzić do powikłań. Choć zdarzają się one bardzo rzadko, są poważne. Choroba bostońska może wywołać zapalenie nerek, wątroby, mięśnia sercowego czy opon mózgowych. Pamiętajmy też, że „bostonka” wywoływana jest przez różne wirusy, co oznacza, że jednorazowe przebycie tej choroby nie uodparnia dziecka na całe życie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.