Cholina – skąd się bierze, jak ją stosować?

Cholina – skąd się bierze, jak ją stosować? - zdjęcie

Cholina – skąd się bierze, jak ją stosować?

Organizm człowieka jest skomplikowaną machiną, którego elementy każdego dnia wykonują ciężką pracę, co pozwala na jego prawidłowe funkcjonowanie. Oprócz węglowodanów, białek i tłuszczy do dobrego działania organizmu niezbędna jest też codzienna podaż witamin i minerałów, które usprawniają jego działanie, a także warunkują prawidłowy przebieg procesów biochemicznych w jego wnętrzu. Jednym z ważniejszych związków witaminowych, który odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka jest cholina. Choć organizm samodzielnie syntetyzuje ją w wątrobie, niezbędne jest jej dostarczanie, dzięki prowadzeniu zdrowej i zbilansowanej diety. Jej niedobór może być szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ze względu na jej właściwości budulcowe błon komórkowych, a także regulowanie pracy układu nerwowego.

Zobacz też artykuł: Dieta wątrobowa - co można jeść, a czego nie wolno.

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest cholina?
  • jakie są właściwości choliny?
  • jak cholina działa na organizm ludzki?
  • dlaczego ważna jest właściwa podaż choliny w ciąży?
  • jakie składniki pokarmowe spożywać przy niedoborze choliny?

Cholina – co to jest?

Cholina jest związkiem organicznym, który w naturalnym środowisku przybiera kolor biały. Charakteryzuje się właściwościami, które pozwalają jej dobrze pochłaniać wilgoć i wodę, dzięki czemu łatwo się w niej rozpuszcza. W ludzkim organizmie występuje pod postacią związków fosfolipidowych, a syntetyzowana jest w niewielkich ilościach w wątrobie. Ilość, którą organ jest w stanie wytworzyć nie jest wystarczająca, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na substancję, dlatego też niezwykle ważne jest jej przyjmowanie poprzez spożywanie właściwych produktów spożywczych, a w przypadku skrajnych sytuacji, po konsultacji z lekarzem, niezbędne jest zażywanie choliny w tabletkach

Cholina inaczej nazywana jest również witaminą B4, ale obecnie przez specjalistów medycyny nazywana jest substancją witaminopochodną. Według badań, związek najlepiej współpracuje z witaminą B9 oraz B12, dlatego cholinę w pożywieniu warto przyjmować dzięki produktom bogatym w te trzy związki.

Właściwości choliny

Cholina jest substancją, której niedobór może prowadzić do nieprawidłowej pracy organizmu. Brak odpowiedniej podaży może skutkować pojawieniem się dolegliwości ze strony psychiki, takich jak zaburzenia lękowe, a także przewlekłych bóli głowy i problemów z wypróżnianiem. Niemniej jednak, najważniejszym skutkiem braku choliny w krwioobiegu jest zakłócenie pracy wątroby poprzez jej otłuszczenie. Może to doprowadzić do rozwoju przewlekłych chorób narządu, które w konsekwencji mogą skończyć się jej dysfunkcją. 

Właściwości choliny sprawiają, że jest ona bardzo ważną substancją, która warunkuje prawidłową pracę organizmu ludzkiego. Jej obecność jest niezbędna do utrzymania niezaburzonej pracy narządów wewnętrznych, a także właściwego działania układu nerwowego człowieka oraz wątroby. Odpowiada także utrzymywanie prawidłowej gospodarki tłuszczów, szczególnie za ich rozkład, a także jest prekursorem acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika, którego niedobór może okazać się początkiem choroby Alzheimera. Dodatkowo, cholina odgrywa bardzo ważną rolę dla rozwoju życia płodowego, dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny zadbać o jej dobrą suplementację.

Cholina – działanie na organizm

Działanie choliny w organizmie odbywa się na wielu płaszczyznach. Związek bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w ciele ludzkim, dlatego jej właściwa podaż jest bardzo ważna. 

Jakie jest działanie choliny w organizmie człowieka?

  • jej obecność wpływa na tworzenie się struktur komórkowej, a także utrzymanie ich w niezmienionym stanie,
  • cholina bierze udział w przebiegu pracy mięśni oraz kontrolowaniu ich funkcji,
  • wpływa na zachowanie dobrych funkcjo oddechowych,
  • jej obecność wspiera czynności serca i całego układu naczyniowego,
  • jest bardzo ważna dla pracy wątroby, dzięki utrzymywaniu jej struktur w dobrej formie,
  • zapobiega otłuszczeniu wątroby, czego konsekwencją mogą być poważne choroby narządu,
  • wpływa na właściwy przebieg pracy gospodarki lipidowej,
  • poprawia pracę układu nerwowego, zwłaszcza pamięci długotrwałej,
  • zapobiega rozwojowi chorób psychicznych, na przykład nerwicy lękowej,
  • jej obecność ogranicza rozwój chorób wieku starczego, na przykład demencji i otępienia, a także choroby Alzheimera.

Właściwą podaż choliny zapewnia zdrowa, zbilansowana dieta. W przypadku niedoboru warto zmodyfikować posiłki i wzbogacić je w produkty zawierające cholinę lub suplementować ją produktami farmakologicznymi.

Cholina w ciąży – czy można używać?

Cholina w ciąży warunkuje prawidłowy przebieg życia płodowego dziecka. Jest odpowiedzialna za wspieranie rozwoju płodu, zwłaszcza mózgu dziecka a także rdzenia kręgowego. Dodatkowo, jej obecność pozwala na zminimalizowanie ciężkich wad wrodzonych u noworodków, jak na przykład choroby Downa. Cholina w ciąży odpowiada również za poprawę przepływu krwi do łożyska, a także zapobiega pojawienia się stanu przedrzucawkowego, który jest bardzo niebezpieczny dla życia matki i dziecka. Cholina u ciężarnych kobiet pozwala również na poprawę sposobu odżywiania dziecka w łonie matki poprzez usprawnienie transportu niezbędnych składników odżywczych. 

Odpowiedni poziom choliny u kobiet w ciąży lub podczas karmienia dziecka jest bardzo ważny. W tym szczególnym okresie należy zwrócić uwagę na jakość diety, a w przypadku wykrycia niedoboru - po konsultacji lekarskiej - rozpocząć suplementację preparatami, które zawierają cholinę.

Źródła choliny w pożywieniu

Cholina jest substancją, którą w niewielkim stopniu organizm ludzki wytwarza samodzielnie. Niestety, ilość, którą jest w stanie wyprodukować jest zbyt mała i najczęściej nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na substancję. Głównym źródłem choliny powinny być odpowiednie produkty spożywcze, takie jak:

  • jajka kurze,
  • kapusta,
  • różne orzechy,
  • otręby,
  • czerwone, dobrej jakości mięso,
  • cieciorka i soczewica,
  • groszek oraz soja.

Dieta, która jest bogata w wyżej wymienione składniki pokarmowe pozwala na pokrycie zapotrzebowania organizmu na cholinę. W przypadku wykrycia niedoboru warto włączyć konkretne produkty do swojej diety, a w skrajnych przypadkach, rozpocząć dodatkowa suplementację, dzięki odpowiednim środkom farmakologicznym.

Jakie są skutki uboczne stosowania choliny?

Cholina jest związkiem organicznym, który nie prowadzi do pojawienia się groźnych dla zdrowia skutków ubocznych. Jedynie niedobór substancji może powodować dysfunkcje organizmu, dlatego też warto raz w roku wykonywać badanie z krwi, którego celem jest określenie ilości witamin obecnych w krwioobiegu. Skutkiem ubocznym stosowania choliny, według badań, może być rozstrój żołądka lub niegroźne biegunki. Wszelkie przyjmowanie preparatów powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i kobiet ciąży. W trosce o niezaburzoną prace organizmu warto zadbać o zbilansowaną dietę, której składniki bogate w witaminy i minerały prowadzą do uzupełnienia ich braku w krwioobiegu.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.