
Chlorofil to substancja chemiczna, którą poznajemy już w szkole podstawowej. W trakcie nauki niewiele jednak mówi się o jej dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Co to jest chlorofil i jakie są jego właściwości? Warto zgłębić się w ten temat, aby w pełni wykorzystać zalety płynące z suplementacji chlorofilu i cieszyć się jego odżywczymi właściwościami.
Artykuł ten pozwoli się dowiedzieć:
- Co to jest chlorofil?
- Właściwości chlorofilu
- Działanie chlorofilu na organizm
- Chlorofil w płynie - jak często go pić?
- Chlorofil - zastosowanie w leczeniu
- Chlorofil roślinny w płynie - gdzie kupić tę substancję?
Zobacz także artykuł: Chlorella - czym jest i dlaczego warto ją stosować?
Co to jest chlorofil?
Chlorofil został odkryty w XIX wieku, jako jeden z kluczowych składników biorących udział w procesie fotosyntezy - wytwarzania związków organicznych z materii nieorganicznej. Jest to także barwnik, który nadaje roślinom charakterystyczny, zielony kolor - to dzięki niemu młode liście czy wiosenna trawa mają tak żywe odcienie, choć jest to skutek poboczny. Występuje między innymi w algach oraz fotosyntezujących bakteriach i gromadzi się przede wszystkim w liściach roślin oraz ich łodygach. Co to jest chlorofil pod kątem składu chemicznego? To cząsteczka, która zawiera niemal 3% magnezu i przybiera formę czterech pierścieni pirolowych. W przyrodzie najczęściej występuje chlorofil a oraz chlorofil b - oba rodzaje pełnią w procesie fotosyntezy odmienne role. Co ciekawe, budowa chlorofilu jest zbliżona do hemoglobiny, czyli barwnika nadającego naszej krwi odcień czerwony.
Właściwości chlorofilu
Chlorofil, poza kluczową rolę w procesie wytwarzania związków organicznych, ma także dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Najczęściej wydaje nam się, że warzywa i owoce są zdrowe z uwagi na zawartość witamin i minerałów, jednak kluczowy jest właśnie chlorofil właściwości tego składnika są bardzo szerokie i potwierdzone naukowymi badaniami. Wpływa on korzystnie na pobudzenie produkcji krwi, a także zapobiega starzeniu i obok np. beta-karotenu, chroni nas przed wolnymi rodnikami oraz toksynami, dzięki czemu pozwala zachować młodość i urodę na dłużej. Aby doświadczyć jego zbawiennego działania, należy wprowadzić do diety duże ilości surowych pokarmów roślinnych.
Najczęściej wymienia się takie właściwości chlorofilu jak:
- Wspomaga detoksykację organizmu – pomaga usuwać toksyny i metale ciężkie
- Działa przeciwutleniająco – neutralizuje wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia
- Wspiera układ odpornościowy – wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu
- Wspomaga gojenie ran – ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze
- Odświeża oddech – redukuje nieprzyjemny zapach z ust i poprawia higienę jamy ustnej
- Wspiera pracę jelit – poprawia trawienie, działa łagodząco przy stanach zapalnych
- Reguluje poziom cukru i cholesterolu – może wspierać gospodarkę lipidową i glukozową
- Wspiera dotlenienie komórek – zwiększa przyswajanie tlenu przez tkanki
Działanie chlorofilu na organizm - na co pomaga? Co daje picie chlorofilu
Chlorofil działanie pod postacią zielonych warzyw jest znane już od wielu lat, choć stosunkowo niedawno dowiedzieliśmy się, że są one tak zdrowe właśnie z uwagi na obecność tego barwnika - wcześniej, wszystkie korzyści z ich spożywania przypisywane były minerałom i witaminom. Chlorofil wpływa korzystnie na całokształt organizmu człowieka i wspiera różnorodne układy - od układu krążenia, po trawienny. Składnik ten przede wszystkim:
- Oczyszcza organizm poprzez usuwanie toksyn oraz regulowanie pH organizmu.
- Wzmacnia odporność, wspomaga walkę z wirusami i bakteriami, zapobiegając chorobom i zakażeniom.
- Podobnie jak krzem działa przeciwstarzeniowo, dodatkowo wydłuża cykl życia naszych komórek oraz łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga jej regenerację.
- Odbudowuje uszkodzoną florę bakteryjną w jelitach, dzięki czemu usprawnia trawienie i zapobiega wzdęciom oraz dolegliwościom żołądkowym.
- Zawarty w nim magnez koi nerwy i wspomaga redukcję stresu, korzystnie oddziałując na układ nerwowy.
- Stymuluje wydzielanie hormonów u kobiet, stabilizuje nieregularne cykle miesiączkowe oraz pobudza produkcję mleka.
Jego całościowy korzystny wpływ na organizm sprawia, że chlorofil jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem, nadmiarowymi kilogramami oraz przewlekłym stresem i zmęczeniem, czyli dolegliwościami, które dotykają większość z nas.
Chlorofil w płynie – jak często go pić?
Chlorofil do picia to bardzo wygodny sposób na uzupełnienie diety o dobroczynne substancje, zapewniający szybkie działanie i dobre wchłanianie. Płynny ekstrakt pozyskuje się z całkowicie naturalnych i bezpiecznych źródeł, między innymi morwy białej lub lucerny. Można go z powodzeniem łączyć z wodą, bezcukrowymi sokami lub herbatami, a po konsultacji z lekarzem - podawać nawet małym dzieciom. Jego smak jest przyjemny i bardzo orzeźwiający, ma piękny odcień i jest idealny jako wzbogacenie letnich napojów. Do zdrowych koktajli warto dodać także spirulinę, która jeszcze bardziej podniesie ich walory.
Na rynku dostępny jest także chlorofil w płynie w postaci skoncentrowanych kropel, którego dzienna dawka jest równoważna spożyciu nawet 1 kilograma świeżych, zielonych warzyw - ilości, którą regularnie spożywa niewiele osób. Warto jest spożywać go codziennie, zgodnie z zalecanym dawkowaniem - regularność pozwoli nam szybciej i w pełni odczuć moc tej substancji. Od jego stosowania powinny się powstrzymać tylko kobiety w ciąży - dla nich korzystniejsza będzie bogata w chlorofil dieta.
Chlorofil – zastosowanie w leczeniu
Chlorofil to naturalny składnik, który może wspierać leczenie wielu schorzeń i działać profilaktycznie. Jest bezpieczny, dobrze przebadany i niemal pozbawiony skutków ubocznych. Jego działanie obejmuje zarówno wzmocnienie organizmu, jak i wsparcie w konkretnych problemach zdrowotnych.
Zastosowanie chlorofilu:
- Wspiera układ sercowo-naczyniowy – poprawia krążenie i wzmacnia serce
- Pomaga usuwać toksyny – neutralizuje substancje rakotwórcze, np. z dymu papierosowego
- Działa przeciwzapalnie – łagodzi bóle stawów, wspiera leczenie artretyzmu i zapaleń
- Wspiera leczenie nowotworów – chroni DNA przed uszkodzeniami
- Oczyszcza układ pokarmowy – wspomaga florę jelitową i poprawia perystaltykę
- Zmniejsza apetyt – sprzyja uczuciu sytości i wspiera kontrolę masy ciała
- Łagodzi stres – uspokaja układ nerwowy i poprawia odporność na stresory
Chlorofil roślinny w płynie – gdzie kupić tę substancję?
Preparaty chlorofilu do picia dostępne są w różnych pojemnościach, dostosowanych do potrzeb pacjenta. Za koncentrat w kroplach zapłacimy już od 30 zł za butelkę, koszt płynnego chlorofilu to natomiast około 70 zł za półlitrowe opakowanie. Są to dawki wystarczające na około trzy miesiące regularnej suplementacji. W ofercie aptek można znaleźć także kapsułki - każdy więc znajdzie dla siebie najwygodniejszą formę podania.
Źródła:
- S. Gopi, K. Varmaa, R. George, A Short Review on the Medicinal Properties of Chlorophyll Juice, „Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation” 2014, 02 (09), s. 89-94.
- V.K. Mishra, R.K. Bacheti, A. Husen, Medicinal Uses of Chlorophyll: A Critical Overview, w: Chlorophyll: Structure, Function and Medicinal Uses, H. Le, E. Salcedo (eds.), Nova Science Publishers, Hauppauge, NY 2011.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.