Celiakia - przyczyny, objawy, diagnostyka

Celiakia - przyczyny, objawy, diagnostyka - zdjęcie

Gluten jest obecnie dodawany niemal do każdego artykułu spożywczego. Można go spotkać nie tylko w produktach typowo mącznych, takich jak np. makaron, ale też w chipsach, słodyczach, większości dań gotowych, a nawet w łuskanym słoneczniku. Osoby z celiakią muszą się go wystrzegać, ale nie trzeba mieć tej wrodzonej, uwarunkowanej genetycznie choroby – wystarczy zwykła alergia pokarmowa. Pierwszym powodem do niepokoju są przede wszystkim różne powikłania, jakie pojawiają się po spożywanych posiłkach, w których dominuje gluten.

Czym jest Celiakia?

Choroba trzewna, czyli inaczej celiakia, objawia się całkowitą nietolerancją glutenu. Trwa ona przez całe życie i nie da się jej wyleczyć. Ma ona podłoże genetyczne, co oznacza, że chory musi posiadać zestaw genów określanych jako haplotyp DQ8 lub DQ2. Co ciekawe, problem ten ma blisko 2% populacji. Pierwsze wzmianki i obserwacje choroby pochodzą już z XIX w., gdzie początkowo była wiązana z nieprawidłowym przyswajaniem skrobi. Obecnie już wiadomo, że celiakia – badania potwierdziły to w pełni – jest nieprawidłową reakcją autoimmunologiczną organizmu skierowaną względem jelita cienkiego, jaka ma miejsce po spożyciu glutenu.

Celiakia a alergia

Gluten występuje w jęczmieniu, życie i pszenicy oraz ich pochodnych. Problemy z jego przyswajaniem mogą mieć nie tylko chorzy na chorobę trzewną, ale także alergicy i posiadacze stosunkowo nowego schorzenia, jakim jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. W przypadku tych ostatnich badania na celiakię dają wynik negatywny, ale dieta bezglutenowa pomaga w ograniczeniu wszystkich skutków ubocznych choroby, w tym przewlekłego zmęczenia, przybierającego postać takiego zjawiska jak mgła mózgowa. Ze względu na brak kompleksowych badań, nie wiadomo jeszcze, czy ta wersja choroby jest uleczalna.

Alergia na pszenicę różni się od celiakii tym, że można się jej nabawić już po urodzeniu, zazwyczaj jest rozpoznawana u dzieci i młodzieży. Najczęstsze problemy to zmiany skórne, problemy oddechowe i ból brzucha połączony z nudnościami. Należy pamiętać, że jeśli bóle te są przewlekłe, warto skontaktować się z lekarzem, a nawet wykonać badanie ALT. Natomiast jeśli jest to celiakia, objawy mogą dotykać takich kwestii jak osteoporoza, niedokrwistość, niedowaga, niski wzrost, a także powracająca biegunka tłuszczowa.

Celiakia – różne odmiany i objawy

O tym, jak różna potrafi być celiakia, badania mówią dość często, a lekarze potwierdzają to kolejnymi diagnozami. I tak wyróżniamy:

  • postać klasyczną, ujawnianą u dzieci i mogącą powodować spowolnienie rozwoju,
  • postać zaniedbaną, gdzie dieta jest nieprzestrzegana, a pacjenci słabo zdiagnozowani cierpią na problemy ze wzrostem, a nawet na zaburzenia płodności,
  • postać nietypową, bez dolegliwości jelitowych, ale np. z powracającym zapaleniem stawów,
  • postać skąpoobjawową, gdzie choroba dotyka tylko błony śluzowej jelita cienkiego,
  • postać ujawniającą się z opóźnieniem – choroba Duhringa – charakteryzującą się występowaniem pęcherzyków i grudek na skórze.

Objawy celiakii różnią się dla każdej z odmian tej choroby, jednak najczęściej są one podobne do tych, które obserwuje się przy zespole jelita drażliwego. Wśród innych, klasycznych problemów, jakie generuje celiakia, objawy skórne są jednymi z najczęstszych i najłatwiejszych do zaobserwowania.

Jakie są przyczyny Celiakii?

Przyczyny choroby trzewnej mają oczywiście postać genetyczną, ale zaobserwowano też pewne inne powiązania u niektórych pacjentów. Okazuje się, że na celiakię bardziej narażone są osoby z zespołem Downa oraz chore na cukrzycę typu I. W przypadku cukrzyków warto pamiętać, że w przypadku celiakii dieta z nią związana, całkowicie eliminująca gluten, musi też być powiązana z innymi rygorami żywieniowymi oraz z używaniem sprzętów medycznych, takich jak glukometr, gdzie przy klasycznej nietolerancji glutenu żadne dodatkowe, codzienne testy nie są konieczne.

Badacze sprawdzili też, że choroba trzewna pojawia się częściej tam, gdzie zboża występują jako podstawa diety i są wykorzystywane w większości potraw. Taka sytuacja jest zatem bliższa Stanom Zjednoczonym i Europie, ale za to w Azji występuje rzadziej.

Jak diagnozować Celiakię?

Aby zdiagnozować celiakię, badania muszą przybrać postać biopsji, potwierdzającej zanik kosmków. Gastroenterolog wykonuje taką czynność po skierowaniu do niego przez lekarza pierwszego kontaktu. Sprawdzana jest też obecność przeciwciał oraz przeprowadzany szeroki wywiad z pacjentem. Może okazać się również, że konieczne będzie skierowanie do kolejnych specjalistów, aby wyeliminować inne choroby. Niestety, nie istnieje prosty i jednoznaczny test na celiakię.

Dieta przy Celiakii

Jedną z najważniejszych spraw przy celiakii jest odpowiednia dieta. Jak nietrudno się domyślić, trzeba w niej wyeliminować gluten, co w naszej szerokości geograficznej wcale nie należy do prostych zadań. Wystarczy wejść do zwykłego marketu i przeczytać kilka składów produktowych na artykułach spożywczych – bardzo często będzie widniał tam dopisek „może zawierać gluten” lub też alergen ten będzie widoczny bezpośrednio w składzie. Chorzy na celiakię muszą więc korzystać z produktów takich jak ryż, kukurydza, mąka ziemniaczana, ryby, jaja, soja i gryka. Coraz częściej są dla nich przewidziane specjalne półki w sklepach, na których znaleźć można certyfikowane produkty z symbolem przekreślonego kłosa. Bezglutenowcy nie powinni także zapominać o suplementacji, czyli o uzupełnianiu niezbędnych witamin oraz minerałów. W ich diecie jest to niezmiernie ważne.

Zobacz także: akcesoria do manicure i pedicure

Choroba Duhringa a Celiakia

Jedną z gorszych postaci celiakii jest choroba Duhringa, z towarzyszącymi jej znaczącymi zmianami skórnymi. Łączy się ona często z nietolerancją laktozy. Ujawnia się między 14 a 40 rokiem życia i oczywiście jest przypadłością glutenozależną – należy przy niej stosować tę samą dietę, co przy klasycznej chorobie trzewnej. Oprócz zmian skórnych występuje też łysienie, niepłodność, niedoczynność tarczycy oraz zmiany w obrębie szkliwa zębów.

Choroby związane z glutenem – zarówno te genetyczne, jak i alergie – są obecnie dość częste. Nierzadko jest też wykonywane badanie na celiakię, mające potwierdzić genetyczne podwaliny problemów związanych z nietolerancją. Najważniejsza jednak pozostaje dieta, której osoba z chorobą trzewną powinna bezwzględnie przestrzegać.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem