Ból żołądka po przejedzeniu – sposoby na wzdęty i bolący brzuch. Jak sobie radzić z przejedzeniem?

ból żołądka po przejedzeniu - zdjęcie

Uczucie przejedzenia to stosunkowa częsta przypadłość. Wiąże się bezpośrednio ze spożyciem zbyt dużych porcji jedzenia, której żołądek nie jest w stanie strawić. W wyniku tego pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Co robić, kiedy boli żołądek z przejedzenia? Co poprawia trawienie? Jak przyspieszyć trawienie pokarmu? Na czym polega leczenie przejedzenia? Jak zapobiegać uczuciu przejedzenia?

Objawy przejedzenia

Nieprzyjemne uczucie po jedzeniu zazwyczaj jest efektem spożycia zbyt dużej porcji posiłku. Przejedzenie wiąże się z pojawieniem się dolegliwości w postaci:

- uczucia ciężkości, 

- zgagi, 

- wzdęć, 

- mdłości, 

- bólu brzucha (niekiedy ostry ból żołądka),

- ospałości.

Należy wskazać, że w skrajnych przypadkach mogą pojawić się wymioty, a nawet silna biegunka. U niektórych osób, które mają problemy z pęcherzykiem żółciowym, efektem przejedzenia może być kolka wątrobowa, która spowodowana jest skurczem pęcherzyka bądź przewodów żółciowych. Pojawia się wówczas ból, który pacjenci opisują jako ostry, kłujący.

Sposoby na ból brzucha po przejedzeniu

Jedzenie większości osób kojarzy się z przyjemnością. Należy jednak wskazać, że spożycie zbyt dużych porcji pożywienia może skutkować pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości. Pojawia się wówczas pytanie: jak poprawić i przyspieszyć trawienie pokarmu? Jak złagodzić objawy przejedzenia? Należy wskazać, że kluczowe jest wspomaganie trawienia. Ulgę w dolegliwościach może przynieść zastosowanie domowych sposobów. Na nieprzyjemne uczucie przejedzenia pomóc może filiżanka ciepłej herbaty – gorący napar rozgrzewa, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie tłuszczów. Korzystnie zadziałać mogą też zaparzone zioła. Napar z mięty, pokrzywy, rumianku, dzikiej róży czy dziurawca wpływa na poprawę trawienia, działa rozkurczowo i żółciopędnie, a także łagodzi problemy trawienne. Napary można zaparzać samodzielnie bądź w postaci gotowych mieszanek ziół, które dostępne są w aptekach. Po obfitym posiłku warto również wypić zieloną herbatę. Poprawę trawienia może wspomóc lampka czerwonego wina bądź kieliszek nalewki, które pobudzą trawienie. Na przejedzenie pomóc może także domowa mikstura. Do szklanki ciepłej wody wystarczy dodać łyżkę stołową octu jabłkowego, tak przygotowany napój należy wypić. Mikstura zwiększy kwaśność soków żołądkowych, przyspieszy trawienie oraz metabolizm organizmu. Osoby, dla których smak octu jabłkowego jest odstręczający, mogą zastosować przyprawy. Do herbaty warto dodać szczyptę imbiru lub cynamonu. Przyprawy te wspomagają trawienie, dzięki czemu pomagają wyeliminować uczucie przejedzenia i ciężkości. Warto również pić wodę z cytryną. Mikstura pomaga walczyć z niestrawnością, wpływa na regulację ilości wydzielanych soków trawiennych, a także zmniejsza wzdęcia i oczyszcza organizm. Pozytywne efekty może przynieść też zjedzenie kleiku z mielonego lnu, który łagodzi bóle żołądka i niweluje objawy zgagi. Na dolegliwości po zbyt obfitym posiłku może pomóc również długi spacer. Ruch fizyczny to rewelacyjny sposób na przejedzenie.

W sytuacji, kiedy domowe sposoby na przejedzenie okażą się mało skuteczne, warto sięgnąć po środki apteczne. W aptekach dostępne są ziołowe tabletki na lepsze trawienie, takie jak Ulgix, Raphacholin czy Verdin Complexx. Kiedy dolegliwościom towarzyszy zgaga warto sięgnąć po tabletki na nieprzyjemne uczucie pieczenia, ulgę przyniesie np. Ranigast. Co ważne, środki te dostępne są w aptekach bez recepty.

Zapobieganie przejedzeniu

Przejedzenie to nieprzyjemne uczucie, któremu nierzadko towarzyszy niestrawność, zgaga czy wzdęcia. Z tego powodu warto stosować się do kilku zasad, które umożliwią uniknięcie wystąpienia dolegliwości. Aby zminimalizować ryzyko przejedzenia, nie wolno się głodzić przed przystąpieniem do głównego posiłku. Głód powoduje, że człowiek je szybciej, przez co żołądek nie zawsze zdąży wysłać do mózgu informację o sytości. Ponadto, konsekwencji przejedzenia można uniknąć poprzez picie odpowiedniej ilości wody, niemniej jednak nie później niż pół godziny przed i po posiłku, by nie rozcieńczyć zbyt mocno kwasów żołądkowych. Podczas jedzenia każdy kęs powinien być dokładnie i powoli przeżuwany, co umożliwi szybsze trawienie. Do dań warto dodawać przyprawy, które poprawiają i przyspieszają trawienie, są to m.in. majeranek, koper, bazylia, tymianek, czosnek i cynamon. Usprawniają one trawienie, ale również pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych. Podczas jedzenia nie należy pić zimnych napojów. Powodują one skurcz jelit i przyczyniają się do spowolnienia ich pracy.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem