Ból żołądka po przejedzeniu – sposoby na wzdęty i bolący brzuch. Jak sobie radzić z przejedzeniem?

ból żołądka po przejedzeniu - zdjęcie

Uczucie przejedzenia to stosunkowa częsta przypadłość. Wiąże się bezpośrednio ze spożyciem zbyt dużych porcji jedzenia, której żołądek nie jest w stanie strawić. W wyniku tego pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Co robić, kiedy boli żołądek z przejedzenia? Co poprawia trawienie? Jak przyspieszyć trawienie pokarmu? Na czym polega leczenie przejedzenia? Jak zapobiegać uczuciu przejedzenia?

Objawy przejedzenia

Nieprzyjemne uczucie po jedzeniu zazwyczaj jest efektem spożycia zbyt dużej porcji posiłku. Przejedzenie wiąże się z pojawieniem się dolegliwości w postaci:

- uczucia ciężkości, 

- zgagi, 

- wzdęć, 

- mdłości, 

- bólu brzucha (niekiedy ostry ból żołądka),

- ospałości.

Należy wskazać, że w skrajnych przypadkach mogą pojawić się wymioty, a nawet silna biegunka. U niektórych osób, które mają problemy z pęcherzykiem żółciowym, efektem przejedzenia może być kolka wątrobowa, która spowodowana jest skurczem pęcherzyka bądź przewodów żółciowych. Pojawia się wówczas ból, który pacjenci opisują jako ostry, kłujący.

Sposoby na ból brzucha po przejedzeniu

Jedzenie większości osób kojarzy się z przyjemnością. Należy jednak wskazać, że spożycie zbyt dużych porcji pożywienia może skutkować pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości. Pojawia się wówczas pytanie: jak poprawić i przyspieszyć trawienie pokarmu? Jak złagodzić objawy przejedzenia? Należy wskazać, że kluczowe jest wspomaganie trawienia. Ulgę w dolegliwościach może przynieść zastosowanie domowych sposobów. Na nieprzyjemne uczucie przejedzenia pomóc może filiżanka ciepłej herbaty – gorący napar rozgrzewa, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie tłuszczów. Korzystnie zadziałać mogą też zaparzone zioła. Napar z mięty, pokrzywy, rumianku, dzikiej róży czy dziurawca wpływa na poprawę trawienia, działa rozkurczowo i żółciopędnie, a także łagodzi problemy trawienne. Napary można zaparzać samodzielnie bądź w postaci gotowych mieszanek ziół, które dostępne są w aptekach. Po obfitym posiłku warto również wypić zieloną herbatę. Poprawę trawienia może wspomóc lampka czerwonego wina bądź kieliszek nalewki, które pobudzą trawienie. Na przejedzenie pomóc może także domowa mikstura. Do szklanki ciepłej wody wystarczy dodać łyżkę stołową octu jabłkowego, tak przygotowany napój należy wypić. Mikstura zwiększy kwaśność soków żołądkowych, przyspieszy trawienie oraz metabolizm organizmu. Osoby, dla których smak octu jabłkowego jest odstręczający, mogą zastosować przyprawy. Do herbaty warto dodać szczyptę imbiru lub cynamonu. Przyprawy te wspomagają trawienie, dzięki czemu pomagają wyeliminować uczucie przejedzenia i ciężkości. Warto również pić wodę z cytryną. Mikstura pomaga walczyć z niestrawnością, wpływa na regulację ilości wydzielanych soków trawiennych, a także zmniejsza wzdęcia i oczyszcza organizm. Pozytywne efekty może przynieść też zjedzenie kleiku z mielonego lnu, który łagodzi bóle żołądka i niweluje objawy zgagi. Na dolegliwości po zbyt obfitym posiłku może pomóc również długi spacer. Ruch fizyczny to rewelacyjny sposób na przejedzenie.

W sytuacji, kiedy domowe sposoby na przejedzenie okażą się mało skuteczne, warto sięgnąć po środki apteczne. W aptekach dostępne są ziołowe tabletki na lepsze trawienie, takie jak Ulgix, Raphacholin czy Verdin Complexx. Kiedy dolegliwościom towarzyszy zgaga warto sięgnąć po tabletki na nieprzyjemne uczucie pieczenia, ulgę przyniesie np. Ranigast. Co ważne, środki te dostępne są w aptekach bez recepty.

Zapobieganie przejedzeniu

Przejedzenie to nieprzyjemne uczucie, któremu nierzadko towarzyszy niestrawność, zgaga czy wzdęcia. Z tego powodu warto stosować się do kilku zasad, które umożliwią uniknięcie wystąpienia dolegliwości. Aby zminimalizować ryzyko przejedzenia, nie wolno się głodzić przed przystąpieniem do głównego posiłku. Głód powoduje, że człowiek je szybciej, przez co żołądek nie zawsze zdąży wysłać do mózgu informację o sytości. Ponadto, konsekwencji przejedzenia można uniknąć poprzez picie odpowiedniej ilości wody, niemniej jednak nie później niż pół godziny przed i po posiłku, by nie rozcieńczyć zbyt mocno kwasów żołądkowych. Podczas jedzenia każdy kęs powinien być dokładnie i powoli przeżuwany, co umożliwi szybsze trawienie. Do dań warto dodawać przyprawy, które poprawiają i przyspieszają trawienie, są to m.in. majeranek, koper, bazylia, tymianek, czosnek i cynamon. Usprawniają one trawienie, ale również pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych. Podczas jedzenia nie należy pić zimnych napojów. Powodują one skurcz jelit i przyczyniają się do spowolnienia ich pracy.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ nerwowy

Tajemnice Hipokampu: kluczowa rola w pamięci i emocjach
W fascynującym świecie neurobiologii, hipokamp stanowi centralny obszar, którego tajemnice stopniowo odkrywane są przez badaczy. Jego kluczowa rola w kształtowaniu pamięci i regulacji emocji sprawia, że staje się niezwykle istotnym obszarem zain...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.