Banan - witaminy, wartości odżywcze, kalorie. Kto powinien jeść banany, a kto musi ich unikać?

Banan -  witaminy, wartości odżywcze, kalorie. Kto powinien jeść banany, a kto musi ich unikać? - zdjęcie

Banany uważa się za źródło wielu witamin i minerałów. Są to jednocześnie owoce dość kaloryczne i i nie każdy może je włączyć do swojej codziennej diety. Właściwości bananów są szczególnie doceniane przez osoby uprawiające sport, ponieważ już kilka kęsów daje zastrzyk energii.

Z poniższego artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze mają banany i kto powinien je jeść,
  • na co pomaga uwzględnienie bananów w codziennej diecie,
  • czy banany pomagają w przypadku wrzodów żołądka, nadciśnienia lub niestrawności,
  • jakie znaczenie ma pektyna zawarta w bananach,
  • czy lepszy jest dojrzały czy niedojrzały banan,
  • jakie potrawy można przygotować z bananów.

Chociaż banany mają wiele właściwości, to najlepiej oprzeć dietę o różnorodne produkty. By zaspokoić potrzeby Twojego ciała warto dostarczać do organizmu witaminy i minerały.

Banan: wartości odżywcze i kalorie. Kto powinien je jeść?

Banany dostarczają do organizmu wiele witamin. Zawierają dużo potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), a także są źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Banany w diecie dostarczają też dużo witaminy C, B6, A, E i K. Przyjrzyjmy się zatem tym owocom, by dowiedzieć się, co zawiera banan.

Ile kalorii ma banan?

Owoce kojarzą nam się z produktami dietetycznymi i zdrowymi. Jest to oczywiście prawda, ale osoby będące na diecie muszą pamiętać o wysokiej kaloryczności bananów, która wynosi 88-95 kcal na 100 gramów. Niewiele nam to mówi, jeśli nie wiemy ile waży nasz owoc. Zakłada się jednak, że średniej wielkości banan waży od 120 do 200 g. Daje nam to kaloryczność na poziomie 115-190 kcal.

Ile cukru ma banan?

Banany mają w sobie sporo cukru - 24 g na 100 g. Nie oznacza to, że nie możemy ich jeść. Wszystko zależy od tego, jakie potrzeby ma nasz organizm. Nie dla każdej osoby cukier zawarty w bananie będzie niewskazany.

Ile białka zawiera banan?

Zawartość białka w bananie wynosi zaledwie 1 g na 100 g owocu.

Kto powinien jeść banany?

Ile zatem węglowodanów ma banan? Jak już wiemy owoce te są doskonałym źródłem energii. 100 g banana dostarczy nam aż 20-24 g węglowodanów. Dlatego właśnie są ważne w diecie sportowców. Dodają energii i z tego właśnie powodu są spożywane przez osoby, które uczestniczą w biegach długodystansowych. To obowiązkowy widok na każdym maratonie. Pozwalają one uniknąć biegaczom wyczerpania psychicznego i fizycznego, a jednocześnie nie powodują żadnych rewolucji żołądkowych. Banany mają w sobie łatwo przyswajalne cukry, powodujące szybki dopływ energii.

Dla kogo banany nie są wskazane?

Jak łatwo wywnioskować na podstawie powyższych informacji, spożywanie bananów nie jest dobre dla osób cierpiących na cukrzycę. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości cukrów prostych oraz wysokiego indeksu glikemicznego. Banany nie zawsze muszą być jednak zupełnie wykluczone z diety diabetyka. W przypadku cukrzyków z wyregulowaną glikemią nie są one produktem zakazanym, ale warto wybierać takie, które są mniej dojrzałe. Nie należy natomiast sięgać po chipsy bananowe, ponieważ są one smażone i dodatkowo słodzone.

Banany w codziennej diecie dzieci i dorosłych – na co pomagają?

Banany to nie tylko wartości odżywcze. To przede wszystkim natychmiastowy zastrzyk energii, której przecież tak często nam brakuje. Wiele osób żyje w pośpiechu i zapomina o regularnym jedzeniu. Warto zawsze mieć przy sobie banana. Jego zjedzenie zajmuje tylko chwilę, a przypływ sił witalnych poczujemy natychmiast. Pozwoli nam to dotrwać do kolejnego pełnowartościowego posiłku.

Co ważne, banany mają korzystny wpływ na nasz wygląd. Mimo wysokiej kaloryczności, są polecane podczas diety odchudzającejSpożywanie tych owoców może zainteresować zwłaszcza panów, szczególnie ze względu na właściwości przyśpieszające metabolizm. Podczas diety często znacznie ograniczamy ilość dostarczanych do organizmu kalorii i przez to czujemy spadek energii i zmęczenie. Banan szybko doda nam sił i pozwoli wykonać trening, który jest nieodłącznym elementem procesu odchudzania. Dodatkowo banany, dzięki dużej zawartości błonnika, regulują pracę jelit, wspomagając cały nasz układ trawienny.

Zawartość cynku w bananach powoduje, że ich spożywanie poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Wobec tego, banany są często polecane przez dermatologów, w przypadku kuracji związanej ze zwalczaniem trądziku. Dla osób, którym ze względu na tryb życia trudno utrzymać zbalansowaną dietę, oprócz bananów poleca się zażywanie preparatów bez recepty.

Banany w diecie: banany a nadciśnienie, wrzody żołądka, niestrawność i wzdęcia

Dla osób cierpiących na wrzody żołądka polecane jest spożywanie bananów ze względu na właściwości lecznicze, ponieważ mają one wysoką zdolność do neutralizowania kwaśnego soku żołądkowego. To też nieodłączny składnik diety wątrobowej. Ponadto wpływają korzystnie na zmniejszenie podrażnienia błony śluzowej żołądka i należą do owoców lekkostrawnych. 

Banany, dzięki wysokiej zawartości potasu, regulują ciśnienie. Składnik ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi tętniczej. 

Podczas problemów żołądkowych dobrym wyborem będzie spożywanie papki z banana, ponieważ wspomoże ona zagęszczenie treści żołądkowej. Jest to ważne w procesie odzyskiwania sił po chorobie.

Pektyny owocowe: pektyna w bananie – w jaki sposób wpływa na organizm?

Banany dzięki zawartości pektyny mają w sobie mieszankę węglowodanów, wpływającą korzystnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Ponadto, pektyna zawarta w bananach przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn i poprawy tolerancji na glukozę.

Dojrzałe czy zielone: które banany najlepiej kupować?

Wiele właściwości banana zależy od tego, jak dojrzały jest banan. Im jest dojrzalszy, tym więcej ma kalorii i jego indeks glikemiczny jest wyższy. Skrobia zawarta w bananie, wraz z dojrzewaniem przekształca się w cukry proste. W wyniku tego, przyjmuje się, że mniej dojrzałe banany mają indeks glikemiczny oscylujący w okolicach 60, natomiast dojrzałe powyżej 70. Który banan jest zdrowszy? Musimy ocenić sami, ponieważ zależy to od tego, jakie są nasze wymagania albo jaki smak preferujemy.

Zdrowe desery i koktajle z bananami – 3 ciekawe przepisy

Koktajl z bananem i szpinakiem

Składniki:

2 banany

garść szpinaku

jogurt naturalny

Całość wystarczy zmiksować. Jeżeli otrzymany koktajl będzie dla nas za gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Dla urozmaicenia smaku można użyć odrobiny miodu.

Tak przygotowany napój najlepiej spożywać schłodzony.

Chlebek bananowy

Składniki:

4 banany

250 g cukru

4 jajka

200 ml oleju roślinnego

300 g mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

posiekane orzechy (0,5 szklanki)

Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C. W międzyczasie wbijamy do miski jajka, które to miksujemy lub roztrzepujemy. Dodajemy cukier, olej i rozgniecione banany. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy. Całość wykładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy mniej więcej przez godzinę.

Ciasteczka z płatków owsianych z bananem

2 banany

2 łyżki miodu

1,5 szklanki płatków owsianych

2 łyżki ulubionych orzechów (włoskie, nerkowce itp.)

2 łyżki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki itp.)

Banany rozgniatamy w misce. Następnie dodajemy miód, płatki owsiane, posiekane wcześniej orzechy i bakalie. Całość mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe ciasteczka, które następnie kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut do zrumienienia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem