Banan - witaminy, wartości odżywcze, kalorie. Kto powinien jeść banany, a kto musi ich unikać?

Banan -  witaminy, wartości odżywcze, kalorie. Kto powinien jeść banany, a kto musi ich unikać? - zdjęcie

Banany uważa się za źródło wielu witamin i minerałów. Są to jednocześnie owoce dość kaloryczne i i nie każdy może je włączyć do swojej codziennej diety. Właściwości bananów są szczególnie doceniane przez osoby uprawiające sport, ponieważ już kilka kęsów daje zastrzyk energii.

Z poniższego artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze mają banany i kto powinien je jeść,
  • na co pomaga uwzględnienie bananów w codziennej diecie,
  • czy banany pomagają w przypadku wrzodów żołądka, nadciśnienia lub niestrawności,
  • jakie znaczenie ma pektyna zawarta w bananach,
  • czy lepszy jest dojrzały czy niedojrzały banan,
  • jakie potrawy można przygotować z bananów.

Chociaż banany mają wiele właściwości, to najlepiej oprzeć dietę o różnorodne produkty. By zaspokoić potrzeby Twojego ciała warto dostarczać do organizmu witaminy i minerały.

Banan: wartości odżywcze i kalorie. Kto powinien je jeść?

Banany dostarczają do organizmu wiele witamin. Zawierają dużo potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), a także są źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Banany w diecie dostarczają też dużo witaminy C, B6, A, E i K. Przyjrzyjmy się zatem tym owocom, by dowiedzieć się, co zawiera banan.

Ile kalorii ma banan?

Owoce kojarzą nam się z produktami dietetycznymi i zdrowymi. Jest to oczywiście prawda, ale osoby będące na diecie muszą pamiętać o wysokiej kaloryczności bananów, która wynosi 88-95 kcal na 100 gramów. Niewiele nam to mówi, jeśli nie wiemy ile waży nasz owoc. Zakłada się jednak, że średniej wielkości banan waży od 120 do 200 g. Daje nam to kaloryczność na poziomie 115-190 kcal.

Ile cukru ma banan?

Banany mają w sobie sporo cukru - 24 g na 100 g. Nie oznacza to, że nie możemy ich jeść. Wszystko zależy od tego, jakie potrzeby ma nasz organizm. Nie dla każdej osoby cukier zawarty w bananie będzie niewskazany.

Ile białka zawiera banan?

Zawartość białka w bananie wynosi zaledwie 1 g na 100 g owocu.

Kto powinien jeść banany?

Ile zatem węglowodanów ma banan? Jak już wiemy owoce te są doskonałym źródłem energii. 100 g banana dostarczy nam aż 20-24 g węglowodanów. Dlatego właśnie są ważne w diecie sportowców. Dodają energii i z tego właśnie powodu są spożywane przez osoby, które uczestniczą w biegach długodystansowych. To obowiązkowy widok na każdym maratonie. Pozwalają one uniknąć biegaczom wyczerpania psychicznego i fizycznego, a jednocześnie nie powodują żadnych rewolucji żołądkowych. Banany mają w sobie łatwo przyswajalne cukry, powodujące szybki dopływ energii.

Dla kogo banany nie są wskazane?

Jak łatwo wywnioskować na podstawie powyższych informacji, spożywanie bananów nie jest dobre dla osób cierpiących na cukrzycę. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości cukrów prostych oraz wysokiego indeksu glikemicznego. Banany nie zawsze muszą być jednak zupełnie wykluczone z diety diabetyka. W przypadku cukrzyków z wyregulowaną glikemią nie są one produktem zakazanym, ale warto wybierać takie, które są mniej dojrzałe. Nie należy natomiast sięgać po chipsy bananowe, ponieważ są one smażone i dodatkowo słodzone.

Banany w codziennej diecie dzieci i dorosłych – na co pomagają?

Banany to nie tylko wartości odżywcze. To przede wszystkim natychmiastowy zastrzyk energii, której przecież tak często nam brakuje. Wiele osób żyje w pośpiechu i zapomina o regularnym jedzeniu. Warto zawsze mieć przy sobie banana. Jego zjedzenie zajmuje tylko chwilę, a przypływ sił witalnych poczujemy natychmiast. Pozwoli nam to dotrwać do kolejnego pełnowartościowego posiłku.

Co ważne, banany mają korzystny wpływ na nasz wygląd. Mimo wysokiej kaloryczności, są polecane podczas diety odchudzającejSpożywanie tych owoców może zainteresować zwłaszcza panów, szczególnie ze względu na właściwości przyśpieszające metabolizm. Podczas diety często znacznie ograniczamy ilość dostarczanych do organizmu kalorii i przez to czujemy spadek energii i zmęczenie. Banan szybko doda nam sił i pozwoli wykonać trening, który jest nieodłącznym elementem procesu odchudzania. Dodatkowo banany, dzięki dużej zawartości błonnika, regulują pracę jelit, wspomagając cały nasz układ trawienny.

Zawartość cynku w bananach powoduje, że ich spożywanie poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Wobec tego, banany są często polecane przez dermatologów, w przypadku kuracji związanej ze zwalczaniem trądziku. Dla osób, którym ze względu na tryb życia trudno utrzymać zbalansowaną dietę, oprócz bananów poleca się zażywanie preparatów bez recepty.

Banany w diecie: banany a nadciśnienie, wrzody żołądka, niestrawność i wzdęcia

Dla osób cierpiących na wrzody żołądka polecane jest spożywanie bananów ze względu na właściwości lecznicze, ponieważ mają one wysoką zdolność do neutralizowania kwaśnego soku żołądkowego. To też nieodłączny składnik diety wątrobowej. Ponadto wpływają korzystnie na zmniejszenie podrażnienia błony śluzowej żołądka i należą do owoców lekkostrawnych. 

Banany, dzięki wysokiej zawartości potasu, regulują ciśnienie. Składnik ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi tętniczej. 

Podczas problemów żołądkowych dobrym wyborem będzie spożywanie papki z banana, ponieważ wspomoże ona zagęszczenie treści żołądkowej. Jest to ważne w procesie odzyskiwania sił po chorobie.

Pektyny owocowe: pektyna w bananie – w jaki sposób wpływa na organizm?

Banany dzięki zawartości pektyny mają w sobie mieszankę węglowodanów, wpływającą korzystnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Ponadto, pektyna zawarta w bananach przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn i poprawy tolerancji na glukozę.

Dojrzałe czy zielone: które banany najlepiej kupować?

Wiele właściwości banana zależy od tego, jak dojrzały jest banan. Im jest dojrzalszy, tym więcej ma kalorii i jego indeks glikemiczny jest wyższy. Skrobia zawarta w bananie, wraz z dojrzewaniem przekształca się w cukry proste. W wyniku tego, przyjmuje się, że mniej dojrzałe banany mają indeks glikemiczny oscylujący w okolicach 60, natomiast dojrzałe powyżej 70. Który banan jest zdrowszy? Musimy ocenić sami, ponieważ zależy to od tego, jakie są nasze wymagania albo jaki smak preferujemy.

Zdrowe desery i koktajle z bananami – 3 ciekawe przepisy

Koktajl z bananem i szpinakiem

Składniki:

2 banany

garść szpinaku

jogurt naturalny

Całość wystarczy zmiksować. Jeżeli otrzymany koktajl będzie dla nas za gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Dla urozmaicenia smaku można użyć odrobiny miodu.

Tak przygotowany napój najlepiej spożywać schłodzony.

Chlebek bananowy

Składniki:

4 banany

250 g cukru

4 jajka

200 ml oleju roślinnego

300 g mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

posiekane orzechy (0,5 szklanki)

Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C. W międzyczasie wbijamy do miski jajka, które to miksujemy lub roztrzepujemy. Dodajemy cukier, olej i rozgniecione banany. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy. Całość wykładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy mniej więcej przez godzinę.

Ciasteczka z płatków owsianych z bananem

2 banany

2 łyżki miodu

1,5 szklanki płatków owsianych

2 łyżki ulubionych orzechów (włoskie, nerkowce itp.)

2 łyżki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki itp.)

Banany rozgniatamy w misce. Następnie dodajemy miód, płatki owsiane, posiekane wcześniej orzechy i bakalie. Całość mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe ciasteczka, które następnie kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut do zrumienienia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem