Awokado – właściwości i wartości odżywcze

właściwości awokado - zdjęcie

Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Uznawany jest za najzdrowszy owoc, który ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Często określany jest jako smaczliwka. Mimo iż awokado zawiera sporo kalorii, wykazuje właściwości odchudzające i sprzyjające zachowanie szczupłej sylwetki. W odróżnieniu od większości owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, wykazujące pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie właściwości ma awokado? Jakie zawiera witaminy? Jakie wartości odżywcze ma owoc?

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj również: Liczi, figa, mango, guawa, karambola – owoce egzotyczne, które mogą pomóc w walce z chorobami. Jak wprowadzić je do swojej diety?

Właściwości zdrowotne awokado

Owoce smaczliwki ze względu na bogactwo substancji odżywczych wykazują liczne prozdrowotne i lecznicze właściwości. Regularne spożycie tego owocu zapobiega powstaniu licznych chorób i dolegliwości zdrowotnych. Awokado, dzięki zawartym w nim tłuszczom nienasyconym i potasu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Warto również podkreślić, że beta-sitosterol, który zawarty jest w jednonienasyconych tłuszczach – kwasie linolowym i oleinowym, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powodując jednocześnie wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, awokado ze względu na zawartość witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Warto również wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości przeciwutleniaczy. Owoc jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo usprawnia również system immunologiczny. Dzięki zawartym w awokado enzymom, owoc poprawia zdolność wchłaniania substancji odżywczych. Dlatego polecany jest osobom ze schorzeniami stanów zapalnych żołądka i jelit. Warto również wskazać, że ze względu na dużą zawartość zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika, awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, cukrzycy oraz nadciśnienia i otyłości. Owoce smaczliwki dzięki zawartym w nich witaminom z grupy B i kwasu foliowego, pomagają regulować prawidłowy poziom homeostazy, którego anomalie mogą być groźne dla zdrowia, gdyż mogą prowadzić do rozwoju poważnych chorób serca. Taka kombinacja składników zawartych w smaczliwce pomaga również redukować poziom homocysteiny, będącej jedną z głównych przyczyn powstawania blaszek miażdżycowych w organizmie. Ponadto, włączenie awokado do diety pomaga skutecznie chronić przed udarem mózgu, gdyż składniki aktywne w nim zawarte umożliwiają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowo, smaczliwka ze względu na dużą zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, przyczynia się do ochrony organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Właściwości odchudzające awokado

Awokado zawiera w swoim składzie około 20-30% tłuszczów, z tego powodu często określany jest jako owoc maślany. Należy jednak wskazać, że awokado zawiera nienasycone tłuszczy omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto podkreślić, że mimo dużej zawartości tłuszczu, owoc wykazuje właściwości odchudzające. Tłuszcze nienasycone pomagają spalać tkankę tłuszczową oraz sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki, gdyż nadają uczucie sytości i zmniejszają chęć podjadania między posiłkami. Co więcej, tłuszcze nienasycone zwiększają tempo przemiany materii. Ponadto, smaczliwka zawiera składniki odżywcze i liczne enzymy, umożliwiające niwelowanie wszelkich stanów zapalnych w żołądku. Wpływają one również na poprawę zdolności organizmu do wchłaniania karotenoidów. Włączenie awokado do diety poprawia pracę żołądka i pozwala na skuteczniejsze wchłanianie wszelkich wartości odżywczych oraz wpływa na ogólną poprawę pracy całego układu trawiennego. Warto również wskazać, że smaczliwka zapobiega powstawaniu zaparć i wspomaga proces utarty zbędnych kilogramów.

Wartości i właściwości odżywcze awokado

Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodatkowo awokado posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Należy również wskazać, że owoc jest cennym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, gdyż w jego 100 gramach jest 6,3 gramów tego składnika. Co ważne, owoce smaczliwki są cennym źródłem fito-związków, do których należą glutation, luteina i beta-sitoserol. Owoce smaczliwki mają duży potencjał energetyczny, gdyż charakteryzują się wysoką zawartością kalorii i tłuszczu.

Zastosowanie awokado

Awokado ze względu na wiele wartości odżywczych i mineralnych znalazło zastosowanie w codziennej diecie. Może być używane jako masło, ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Warto również wskazać, że owoc poza zastosowaniem w kuchni coraz częściej wykorzystywany jest również w kosmetyce. Dzięki regenerującemu i wygładzającemu działaniu oraz niwelowaniu podrażnień pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów, dlatego stosowany jest jako komponent maseczek. Zawarte w avocado składniki czynne nadają skórze promienny wygląd oraz pomagają w usuwaniu plam pigmentacyjnych. Co więcej, stosowanie smaczliwki pomaga w kojeniu nieprzyjemnego uczucia świądu, który wywołany jest nadmierną suchością cery. Warto również wskazać, że regularne spożywanie awokado pomaga w skutecznej walce z powstawaniem trądziku i wyprysków skórnych, a dodatkowo wpływa na utrzymanie elastycznej i pełnej blasku skóry. Dodatkowo, dzięki zawartym w smaczliwce składnikom odżywczym, owoc reguluje proces wzrostu włosów i ma wpływ na kontrolę ich wypadania.

Ze względu na wiele właściwości leczniczych awokado polecane jest osobom, które zmagają się z miażdżycą i cukrzycą typu II. Ponadto, włączenie owocu do diety zalecane jest kobietom w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy, który odgrywa ogromną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu.

Bibliografia:

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Awokado – wartość żywieniowa, „Przemysł Spożywczy” 2015, nr 69(11), s. 33

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem