Awokado – właściwości i wartości odżywcze

właściwości awokado - zdjęcie

Awokado – właściwości i wartości odżywcze

Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Uznawany jest za najzdrowszy owoc, który ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Często określany jest jako smaczliwka. Mimo iż awokado zawiera sporo kalorii, wykazuje właściwości odchudzające i sprzyjające zachowanie szczupłej sylwetki. W odróżnieniu od większości owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, wykazujące pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie właściwości ma awokado? Jakie zawiera witaminy? Jakie wartości odżywcze ma owoc?

Właściwości zdrowotne awokado

Owoce smaczliwki ze względu na bogactwo substancji odżywczych wykazują liczne prozdrowotne i lecznicze właściwości. Regularne spożycie tego owocu zapobiega powstaniu licznych chorób i dolegliwości zdrowotnych. Awokado, dzięki zawartym w nim tłuszczom nienasyconym i potasu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Warto również podkreślić, że beta-sitosterol, który zawarty jest w jednonienasyconych tłuszczach – kwasie linolowym i oleinowym, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powodując jednocześnie wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, awokado ze względu na zawartość witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Warto również wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości przeciwutleniaczy. Owoc jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo usprawnia również system immunologiczny. Dzięki zawartym w awokado enzymom, owoc poprawia zdolność wchłaniania substancji odżywczych. Dlatego polecany jest osobom ze schorzeniami stanów zapalnych żołądka i jelit. Warto również wskazać, że ze względu na dużą zawartość zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika, awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, cukrzycy oraz nadciśnienia i otyłości. Owoce smaczliwki dzięki zawartym w nich witaminom z grupy B i kwasu foliowego, pomagają regulować prawidłowy poziom homeostazy, którego anomalie mogą być groźne dla zdrowia, gdyż mogą prowadzić do rozwoju poważnych chorób serca. Taka kombinacja składników zawartych w smaczliwce pomaga również redukować poziom homocysteiny, będącej jedną z głównych przyczyn powstawania blaszek miażdżycowych w organizmie. Ponadto, włączenie awokado do diety pomaga skutecznie chronić przed udarem mózgu, gdyż składniki aktywne w nim zawarte umożliwiają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowo, smaczliwka ze względu na dużą zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, przyczynia się do ochrony organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Właściwości odchudzające awokado

Awokado zawiera w swoim składzie około 20-30% tłuszczów, z tego powodu często określany jest jako owoc maślany. Należy jednak wskazać, że awokado zawiera nienasycone tłuszczy omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto podkreślić, że mimo dużej zawartości tłuszczu, owoc wykazuje właściwości odchudzające. Tłuszcze nienasycone pomagają spalać tkankę tłuszczową oraz sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki, gdyż nadają uczucie sytości i zmniejszają chęć podjadania między posiłkami. Co więcej, tłuszcze nienasycone zwiększają tempo przemiany materii. Ponadto, smaczliwka zawiera składniki odżywcze i liczne enzymy, umożliwiające niwelowanie wszelkich stanów zapalnych w żołądku. Wpływają one również na poprawę zdolności organizmu do wchłaniania karotenoidów. Włączenie awokado do diety poprawia pracę żołądka i pozwala na skuteczniejsze wchłanianie wszelkich wartości odżywczych oraz wpływa na ogólną poprawę pracy całego układu trawiennego. Warto również wskazać, że smaczliwka zapobiega powstawaniu zaparć i wspomaga proces utarty zbędnych kilogramów.

Wartości i właściwości odżywcze awokado

Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodatkowo awokado posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Należy również wskazać, że owoc jest cennym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, gdyż w jego 100 gramach jest 6,3 gramów tego składnika. Co ważne, owoce smaczliwki są cennym źródłem fito-związków, do których należą glutation, luteina i beta-sitoserol. Owoce smaczliwki mają duży potencjał energetyczny, gdyż charakteryzują się wysoką zawartością kalorii i tłuszczu.

Zastosowanie awokado

Awokado ze względu na wiele wartości odżywczych i mineralnych znalazło zastosowanie w codziennej diecie. Może być używane jako masło, ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Warto również wskazać, że owoc poza zastosowaniem w kuchni coraz częściej wykorzystywany jest również w kosmetyce. Dzięki regenerującemu i wygładzającemu działaniu oraz niwelowaniu podrażnień pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów, dlatego stosowany jest jako komponent maseczek. Zawarte w avocado składniki czynne nadają skórze promienny wygląd oraz pomagają w usuwaniu plam pigmentacyjnych. Co więcej, stosowanie smaczliwki pomaga w kojeniu nieprzyjemnego uczucia świądu, który wywołany jest nadmierną suchością cery. Warto również wskazać, że regularne spożywanie awokado pomaga w skutecznej walce z powstawaniem trądziku i wyprysków skórnych, a dodatkowo wpływa na utrzymanie elastycznej i pełnej blasku skóry. Dodatkowo, dzięki zawartym w smaczliwce składnikom odżywczym, owoc reguluje proces wzrostu włosów i ma wpływ na kontrolę ich wypadania.

Ze względu na wiele właściwości leczniczych awokado polecane jest osobom, które zmagają się z miażdżycą i cukrzycą typu II. Ponadto, włączenie owocu do diety zalecane jest kobietom w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy, który odgrywa ogromną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu.


Bibliografia:

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Awokado – wartość żywieniowa, „Przemysł Spożywczy” 2015, nr 69(11), s. 33

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby wieku dziecięcego

Lęk separacyjny – jak pomóc dziecku pokonać strach przed nieobecnością mamy?
Lęk separacyjny to temat, z którym w mniejszym lub większym stopniu przychodzi zmierzyć się każdemu rodzicowi. Strach przed porzuceniem i tęsknota za matką towarzyszą niemowlakom w tym właśnie etapie życia. Jak pomóc dziecku, a jednocześn...

Układ nerwowy

Pocisz się w nocy? Przyczyny, choroby i leczenie nocnych potów
Nocne poty mogą być uciążliwym problemem, który wpływa na jakość snu i samopoczucie w ciągu dnia. Mogą być one wywołane przez różne czynniki, takie jak choroby, stres lub problemy z układem hormonalnym....

Układ pokarmowy

Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co przyniesie ulgę?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem....

Choroby wieku dziecięcego

Masaż Shantala niemowlaka – metoda, która procentuje w przyszłości. Jak go wykonać?
Wywodzący się z Indii masaż Shantala to metoda, którą powinien poznać każdy rodzic noworodka....

Układ nerwowy

Ćwiczenia oddechowe – narzędzie redukcji stresu. Techniki oddychania, które przywrócą Ci spokój
Oddychanie jest to czynność, którą wykonujemy właściwie bezwiednie. Nie musimy pamiętać o tym, żeby oddychać, ponieważ nasz organizm sam o to dba. Możemy kontrolować swój oddech, np. go wstrzymać, ale na krótko - nie możemy całkowi...

Serce i układ krążenia

Choroby cywilizacyjne - przyczyny, rodzaje i podział. Czy możesz im zapobiec i skutecznie leczyć?
Czy wiesz, że wraz z postępem cywilizacyjnym, coraz częściej mamy do czynienia z chorobami zwanymi cywilizacyjnymi? Niestety, styl życia, który prowadzimy, wpływ środowiska i zanieczyszczenia, z którymi się stykamy, często przyczyniają si...

Serce i układ krążenia

Załamanie nerwowe – jak je rozpoznać i skutecznie leczyć? Jak osiągnąć równowagę?
W dzisiejszym zabieganym świecie wiele osób zmaga się z ogromnym stresem i presją, co może prowadzić do poważnych problemów psychicznych. Jednym z takich problemów jest załamanie nerwowe, które może wpłynąć na nasze zdrowie ...

Serce i układ krążenia

Stan przedzawałowy – 20 minut na reakcję. Objawy, przyczyny, pierwsza pomoc
Stan przedzawałowy to potoczne określenie schorzenia, jakim jest niestabilna dławica piersiowa. Główną przyczynę tej choroby stanowi niedokrwienie mięśnia sercowego....

Układ nerwowy

Stres oksydacyjny – objawy, przyczyny, leczenie. Jak wygląda dieta bogata w antyoksydanty?
Ciągłe życie w biegu, zanieczyszczone powietrze, niezdrowy styl życia - to tylko niektóre czynniki, które wpływają na powstawanie stresu oksydacyjnego w naszych organizmach....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.