Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – jakie jest ich zadanie oraz dlaczego warto zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty?

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – jakie jest ich zadanie oraz dlaczego warto zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty? - zdjęcie

Antyoksydanty, czyli inaczej "związki młodości", hamują procesy utleniania w naszym organizmie. Usuwając tzw. wolne rodniki pomagają w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia przez długi czas.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • antyoksydant - co to jest i jak działa?
  • antyoksydanty w diecie
  • jak zaplanować jadłospis, aby cieszyć się zdrowiem i młodością
  • jaki jest związek między antyoksydantami a chorobami nowotworowymi.

Interesuje Cię temat zdrowego odżywiania oraz suplementacji? Przeczytaj nasz artykuł o kwasie askorbinowym: Witamina C - właściwości i źródła. Jakie są skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy C?

Do czego służą antyoksydanty w organizmie człowieka?

Przeciwutleniacze, jak inaczej nazywane są antyoksydanty, są naturalnymi substancjami, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Ich dodatkowych działaniem jest spowalnianie procesów starzenia. Działanie antyoksydacyjne wykazuje zarówno spożywanie produktów zawierających dużą dawkę witaminy C, A i E, jak i zażywanie suplementów czy traktowanie skóry wysokiej jakości kosmetykami, które na liście składników posiadają wspomniane związki.

Jak działają najsilniejsze antyoksydanty? Przede wszystkim - hamują reakcje utleniania zachodzące na poziomie komórkowym. Już niewielkie dawki antyoksydantów blokują powstawanie wolnych rodników. Te ostatnie to cząsteczki posiadające wolny elektron, powstające w trakcie oddychania komórkowego. Wolne rodniki przez fakt posiadania wolnego elektronu mają tendencję do "podbierania" elektronów od innych cząsteczek, powodując tym samym reakcję łańcuchową. W ograniczonym zakresie proces ten ma zbawienne dla organizmu skutki - w ten sposób komórki "uczą się" o wirusach i bakteriach. Jeśli jednak wolnych rodników jest zbyt dużo, jesteśmy bardziej podatni na rozwijanie się chorób takich jak miażdżyca, nowotwory czy cukrzyca. Naturalne polifenole zapobiegają takiemu rozwojowi wypadków.

Czym jest stres oksydacyjny i jakie jest jego powiązanie z antyoksydantami?

Być może słyszałeś o zjawisku, jakim jest stres oksydacyjny. To wynik zaburzonej równowagi między procesami prooksydacyjnymi a antyoksydacyjnymi. Mówiąc prościej, to sytuacja, gdy w organizmie dochodzi do nadmiernego nagromadzenia wolnych rodników, inicjujących uszkodzenia na poziomie komórkowym.

Kiedy dochodzi do stresu oksydacyjnego? Na przykład na skutek nadmiernego stresu, ale również palenia papierosów czy nieodpowiedniego odżywiania. Stres oksydacyjny związany jest także z wiekiem - im jesteśmy starsi, tym lepiej zadbać o naturalne antyoksydanty w naszej diecie.

Jak zaplanować dietę bogatą w antyoksydanty?

Jeśli zależy Ci na tym, aby urozmaicić swoją dietę o witaminy i antyoksydanty, koniecznie sięgaj po warzywa i owoce sezonowo dostępne w Twojej lokalizacji. Zimą wskazane jest kupowanie mrożonek, ponieważ są one równie dobrym źródłem składników odżywczych oraz makro i mikroelementów. Antyoksydanty w tabletkach są również dobrym rozwiązaniem jako uzupełnienie codziennej diety - pamiętaj jednak, że żaden preparat nie powinien być zażywany przez dłuższy czas bez konsultacji z lekarzem. Co ważne - witamina A i E nie powinny być przyjmowane w dużych ilościach, ponieważ stosunkowo łatwo je przedawkować. Nie jest to możliwe bezpośrednio z żywności, jednak już z suplementów - tak. Dowiodły tego badania prowadzone od połowy ubiegłego wieku, w których zauważono korelację między zwiększoną zachorowalnością na choroby układu krążenia a wysokim stężeniem syntetycznej witaminy E i A w krwi pacjentów.

Gotowanie, smażenie i pieczenie może zmniejszać ilość antyoksydantów w pożywieniu, jednak nie eliminuje ich całkowicie. Gdy nie jest możliwe spożywanie warzyw i owoców na surowo - jedz je po obróbce termicznej. Ciekawostka na koniec: likopen zawarty w pomidorach po długotrwałym gotowaniu jest nawet lepiej przyswajalny, niż na surowo!

Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?

Jakie są najsilniejsze antyoksydanty dostępne za grosze na sklepowej półce? Poniżej znajdziesz ich listę:

  • papryka
  • cytrusy
  • czarna porzeczka
  • borówki
  • winogrona
  • aronia
  • natka pietruszki
  • karczochy
  • olej słonecznikowy dobrej jakości
  • pestki dyni
  • marchewka
  • tuńczyk
  • jajka
  • mleko pełnotłuste
  • orzechy dowolnego rodzaju
  • śledzie
  • ciecierzyca i soczewica
  • suszone śliwki
  • jarmuż
  • szpinak.

Jakie są najsilniejsze antyoksydanty?

Jeśli chodzi o neutralizowanie wolnych rodników już wiesz, że najważniejsze są antyoksydanty. Lista produktów je zawierających znajduje się powyżej - na jej podstawie być może wysnułeś już wnioski, czym tak naprawdę są omawiane antyoksydanty. Przede wszystkim, nie jest to jednolita grupa związków. Zaliczamy do nich zarówno witaminy (głównie witaminę E, witaminę A i witaminę C), ale również luteinę, zeaksantynę i likopen. Działanie antyoksydacyjne wykazują także tzw. substancje nieodżywcze - karotenoidy (odpowiedzialne za charakterystyczny kolor marchewki) i flawanoidy.

Antyoksydanty a choroba nowotworowa

Flawanoidy występują w warzywach, owocach, orzechach, strączkach, gorzkiej czekoladzie, a nawet zielonej i czarnej herbacie. Obecne są również w czerwonym winie, kawie i gorzkim kakao. Ich głównym działaniem jest niwelowanie procesów odpowiedzialnych za rozwijanie się miażdżycy oraz nowotworów. O tym, jak dobrze wpływają flawanoidy na ludzkie zdrowie świadczą statystyki obejmujące narody krajów śródziemnomorskich - ich tradycyjna dieta obfituje nawet w 1000 mg flawanoidów dziennie, co koreluje ze stosunkowo niską zachorowalnością na wymienione choroby na tych terenach. Dla kontrastu, na drugim biegunie znajduje się Polska, w której spożycie flawanoidów jest bardzo niskie, a zachorowalność na miażdżycę i nowotwory należy do jednych z najwyższych w Europie.

Regularne spożywanie antyoksydantów - zarówno w naturalnej, jak i syntetycznej formie suplementów - może znacząco opóźnić procesy starzeniowe i chronić przed rozwijaniem się nowotworów. Niezwykle ważny jest jednak również zrównoważony tryb życia, na który składają się unikanie dymu tytoniowego, dbanie o aktywność fizyczną i odpoczynek. To właśnie w czasie snu i relaksu dochodzi do regeneracji organizmu, a także usuwania wolnych rodników.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.