Aloes – składniki odżywcze, właściwości i działanie. Dlaczego warto używać aloesu?

Aloes – składniki odżywcze, właściwości i działanie. Dlaczego warto używać aloesu? - zdjęcie

Aloes to niewymagająca w pielęgnacji roślina ozdobna, którą z powodzeniem można hodować w domu. Jednak zawiera ona też wiele drogocennych składników, za sprawą których doskonale sprawdza się jako środek zaradczy na problemy skórne.

Aloes – co to jest?

Aloes to należąca do rodziny Asphodelaceae wieloletnia roślina krzewiasta lub drzewiasta. Aloes występuje przede wszystkim w suchych regionach Afryki, Azji, Europy oraz Ameryki. Roślina ma zielony, groszkowy kolor oraz trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami. Rurkowate kwiaty aloesu mają barwę żółtą, natomiast owoce roślin zawierają liczne nasiona. Każdy liść aloesu składa się trzech warstw:

  • zewnętrznej – nazywana skórką gruba warstwa 15-20 komórek. Pełni funkcję ochronną oraz syntetyzuje węglowodany i białka. Wnętrze skórki tworzą wiązki naczyniowe odpowiedzialne za transportu wody i skrobi;
  • środkowej – to warstwa lateksu, która ma postać gorzkiego, żółtego soku. Zawiera antrachinony i glikozydy;
  • wewnętrznej – tworzy ją przezroczysty żel, który w 99% składa się z wody. Pozostały 1% to glukomannany, aminokwasy, lipidy, sterole oraz witaminy.

Składniki odżywcze aloesu

Aloes zawiera wiele cennych dla człowieka składników – jego skład tworzy 75 potencjalnie aktywnych substancji.

Składniki odżywcze aloesu

Charakterystyka

Witaminy

Witamina A, C i E, które są przeciwutleniaczami, a ponadto witamina B12, kwas foliowy (witamina B9) oraz cholina (witamina B4).

Enzymy

Aliiaza, alkaliczna fosfataza, amylaza, bradykinaza, karboksypeptydaza, katalaza, celulaza, lipaza i peroksydaza. Bradykinaza łagodzi stany zapalne skóry, natomiast pozostałe enzymy wspomagają proces rozkładu cukrów i tłuszczów.

Minerały

Wapń, chrom, miedź, selen, magnez, mangan, potas, sód i cynk. Minerały te są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych oraz pracy całego organizmu.

Cukry

Monosacharydy i polisacharydy.

Antrachinony

Kilkanaście antrachinonów, które są związkami znanymi jako środki przeczyszczające. Ponadto aloina i emodyna wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Sterydy roślinne

Cholesterol, kampesterol, β-sizosterol i lupeol – wszystkie mają właściwości przeciwzapalne, a lupeol dodatkowo działa antyseptycznie i przeciwbólowo.

Hormony

Auksyny i gibereliny, które wspomagają gojenie ran i działają przeciwzapalnie.

Inne

W skład aloesu wchodzi także aż 20 z 22 aminokwasów ważnych dla człowieka oraz 7 z 8 aminokwasów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Aloes zawiera również kwas salicylowy, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, ligninę, wzmacniającą przenikanie innych składników w skórę, oraz saponiny, czyli substancje mydlane o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym.


W jakich produktach znajduje się aloes?

Aloes jest coraz częściej stosowany w różnych gałęziach przemysłu. Można go znaleźć między innymi w żywności, produktach ziołowych oraz suplementach diety zawierających witaminy i minerały. Aloes jest też niezwykle cenionym składnikiem wielu kosmetyków, które za sprawą jego obecności znacząco przyczyniają się do poprawy stanu skóry. Aloes wspomaga dostarczanie tlenu do komórek skóry, wykazuje właściwości przeciwświądowe i ściągające, wpływa na proces produkcji kolagenu i elastyny w skórze, łagodzi zmiany po ukąszeniach owadów czy otarcia oraz zmniejsza dokuczliwość objawów towarzyszących chorobom skórnym.

Na co pomaga aloes?

Aloes jest bogatym źródłem cennych składników, dlatego może być stosowany w przypadku wielu dolegliwości. Od wieków jest on wykorzystywany między innymi do leczenia oparzeń. Z powodzeniem można w tym celu użyć świeżo zerwanego liścia aloesu – wystarczy go przeciąć i przyłożyć do rany, by przyspieszyć proces gojenia.

Maści aloesowe oraz wyciągi z tej rośliny doskonale sprawdzają się przy najróżniejszych problemach skórnych, także bardzo trudnych, jak odleżyny, owrzodzenia czy rany popromienne. Zawarte w aloesie substancje hamujące procesy zapalne i działające przeciwbólowo sprawiają, że preparaty z tej rośliny są polecane również osobom cierpiącym na nerwobóle, reumatyzm czy gościec.

Aloes jest też jedną ze szczególnie cenionych roślin na przeziębienie. Stymuluje on także układ immunologiczny – sok z aloesu wzmacnia odporność, a jednocześnie korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Ta właściwość aloesu pozwala również na łagodzenie objawów chorób autoimmunologicznych, jak łuszczyca, egzema czy wszelkie alergie.

Kto nie powinien używać aloesu? Przeciwskazania

Mimo zbawiennego wpływu aloesu na organizm człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania do jego używania. Wewnętrzne stosowanie aloesu jest niewskazane u osób, u których występują: choroby serca, choroby i zaburzenia czynności nerek, choroba Leśniowskiego-Crohna, hemoroidy, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, niedrożność jelit oraz cukrzyca.

Jeśli przyjmujemy na co dzień jakieś leki, przed rozpoczęciem stosowania aloesu należy skonsultować się z lekarzem. Aloes może wchodzić w reakcje z: diuretykami, niektórymi ziołami i suplementami, kortykosteroidami, digoksyną, warfaryną, sewofluranem, pobudzającymi środkami przeczyszczającymi, lekami przeciwcukrzycowymi oraz antykoagulantami. Doustnego przyjmowania aloesu powinny też unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci w wieku poniżej 12 lat.

Aloes to roślina zawierająca wiele cennych składników – zarówno niezbędnych do funkcjonowania organizmu, jak i wspomagających zwalczanie różnych dolegliwości. Aloes doskonale sprawdza się przede wszystkim przy oparzeniach słonecznych, trudno gojących się ranach oraz chorobach skóry.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.