Alergeny pokarmowe – wielka ósemka najczęściej alergizujących pokarmów

Alergeny pokarmowe  - zdjęcie
Alergie stanowią poważny problem epidemiologiczny, ekonomiczny i społeczny. Coraz częściej za występowanie objawów odpowiedzialne są alergeny pokarmowe, wywołujące nadmierną reakcję immunologiczną organizmu.

W artykule dowiesz się:

  • czym są alergie pokarmowe,
  • jakie dają objawy,
  • jakie są najsilniejsze alergeny,
  • na czym polega diagnoza,
  • kiedy należy zastosować dietę eliminacyjną.

Zobacz także artykuł: Alergia pokarmowa - przyczyny, objawy i leczenie skazy białkowej.

Alergeny pokarmowe – to, co dla jednego jest pokarmem, dla drugiego może być trucizną

Alergia pokarmowa związana jest z występowaniem defektu doustnej tolerancji, który pojawia się wskutek zaburzenia prawidłowej odpowiedzi immunologicznej na białka pokarmowe. U niektórych osób rozwija się nietolerancja pokarmowa, czyli nadwrażliwość, która nie jest wywołana reakcją immunologiczną. Obejmuje ona zaburzenia enzymatyczne oraz zaburzone wchłanianie węglowodanów.

W zależności od mechanizmu reakcji wyróżniamy alergie pokarmowe natychmiastowe IgE-zależne, opóźnione IgE-niezależne oraz mieszane. W pierwszym przypadku objawy widoczne są od kilku minut do 2 godzin po spożyciu pokarmu. Alergie opóźnione najczęściej ujawniają się w ciągu od 2 do 48 godzin. Warto pamiętać jednak o tym, że symptomy mogą pojawić się nawet do 7 dni po posiłku.

Objawy alergii pokarmowej – oznaki, które powinny zwrócić naszą uwagę

Czym charakteryzuje się alergia pokarmowa? Objawy często pozostają niespecyficzne, co może utrudniać prawidłową diagnostykę. Przeważnie mogą kojarzyć się z innymi chorobami układu trawiennego. Właśnie dlatego diagnostyka powinna mieć charakter kompleksowy i obejmować pogłębiony wywiad lekarski. Jakie są natychmiastowe symptomy alergii pokarmowej? Objawy na skórze, takie jak pokrzywka, zaczerwienienie i obrzęk naczyniowy mogą mieć charakter miejscowy oraz uogólniony. Szczególnie niebezpieczna jest nasilona uogólniona reakcja immunologiczna zwana wstrząsem anafilaktycznym, która może prowadzić do śmierci pacjenta.

W kolejnych godzinach po spożyciu posiłku może wystąpić także wysypka alergicznanieżyt nosa, ból zatok oraz kaszel. Pacjenci często cierpią przy tym na objawy ze strony układu trawiennego, do których należą biegunki, wymioty oraz zaparcia. Nietolerancja pokarmowa ujawnia się ze znacznym opóźnieniem, które może wynosić nawet do kilkudziesięciu godzin.

Co nas uczula? Wielka ósemka najczęściej alergizujących pokarmów

Jakie są najsilniejsze alergeny pokarmowe? W 1995 roku Food and Agriculture Organization stworzyła listę najczęściej uczulających produktów spożywczych, zatwierdzoną następnie przez Codex Alimentarius Commission i nazwaną wielką ósemką alergenów.

1. Mleko krowie

Najczęstsze alergeny pokarmowe u dorosłych i dzieci obejmują mleko, które może wywoływać reakcję IgE-zależnąUczulenie na laktozę dotyczy nawet 28% osób cierpiących na alergie pokarmowe w grupie wiekowej od 18 do 74 lat. Objawy najczęściej pojawiają się u mieszkańców Europy. Warto pamiętać o tym, że mleko składa się z różnych białek. Właśnie dlatego u niektórych pacjentów symptomy występują także po zjedzeniu mięsa wołowego i cielęciny oraz produktów wytwarzanych z mleka owczego i koziego.

2. Ryby

Podstawowe alergeny pokarmowe obejmują ryby, owoce morza oraz skorupiaki. Ze względu na podobieństwa budowy alergenów mięsa ryb, pacjenci najczęściej uczuleni są na większość gatunków. Uczulenie na ryby nie ustępuje z czasem oraz stwarza poważne ryzyko anafilaksji.

3. Jaja

Najczęstsze alergeny pokarmowe u niemowląt i dzieci obok mleka obejmują także jaja kurze. Warto pamiętać o tym, że w wielu przypadkach, nadwrażliwość ustępuje z wiekiem.

4. Orzechy ziemne

Orzechy ziemne, zwane orzechami arachidowymi, należą do grupy nasion strączkowych. Stanowią jedną z najczęstszych przyczyn występowania wstrząsu anafilaktycznego, który może doprowadzić do zgonu pacjenta. Ryzyko śmierci wzrasta ponadto w przypadku połączenia alergenu z alkoholem.

5. Orzechy

Orzechy zaliczane są do najsilniejszych alergenów, które mogą powodować wstrząs anafilaktyczny. Prowadzą ponadto do pojawienia się anafilaksji zsumowanej. W takiej sytuacji objawy alergii obserwowane są jedynie wtedy, gdy spożyciu alergenu towarzyszy intensywny wysiłek fizyczny.

6. Mięczaki i skorupiaki

Do głównych czynników uczulających należą także skorupiaki. Niektóre badania potwierdzają zależność wcześniejszej alergii na roztocza kurzu ze względu na podobieństwo budowy alergenów.

7. Soja

Soja należy do najczęściej uczulających alergenów u dzieci. Objawy przeważnie ustępują z wiekiem.

8. Pszenica

W przypadku dzieci alergia na pszenicę często ustępuje z wiekiem. Osobną grupę stanowi jednak alergia na gluten u dorosłych. Może pojawiać się po spożyciu pszenicy pod postacią mąki lub pieczywa.

Testy na alergeny pokarmowe – gdzie i kiedy je wykonać?

Diagnostyka alergii pokarmowych opiera się na wywiadzie lekarskim, który prowadzony jest w oparciu o dzienniczek spożywanych pokarmów. W ten sposób łatwiej jest przeanalizować skład konkretnych posiłków oraz zauważyć powtarzalności symptomów. Objawy atopowego zapalenia skóry, pokrzywki oraz alergii kontaktowej wymagają przeprowadzenia dodatkowego badania fizykalnego. Wizyta lekarska może obejmować także skórne testy na alergeny pokarmowe. Brak ustalonych standardów sprawia jednak, że nie jest to podstawowe narzędzie diagnostyczne. Pomocniczo można stosować również badania laboratoryjne. Szczególnych trudności w rozpoznaniu dostarcza ukryta alergia pokarmowa.

Dieta eliminacyjna - zarządzanie alergiami pokarmowymi w praktyce

Obecnie za najskuteczniejszy sposób leczenia nadwrażliwości pokarmowych uchodzi dieta eliminacyjna, czyli wykluczenie alergenów z diety. Leczenie farmakologiczne przeważnie traktowane jest jedynie jako środek pomocniczy, łagodzący objawy. W przypadku nietolerancji na laktozę zaleca się spożywanie niewielkich dawek pokarmów. Niewskazana jest bowiem pełna eliminacja składnika z diety. Wdrożenia restrykcyjnej diety wymagają z kolei pacjenci chorujący na celiakię, u których nawet najmniejsza dawka glutenu może spowodować uszkodzenie śluzówki jelit.

Co więcej, po diety eliminacyjne sięga się w czasie diagnostyki. Nie powinny być wtedy stosowane dłużej niż 6 tygodni i mogą obejmować jednoczesne wykluczenie maksymalnie dwóch produktów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem