Alergeny pokarmowe – wielka ósemka najczęściej alergizujących pokarmów

Alergeny pokarmowe  - zdjęcie
Alergie stanowią poważny problem epidemiologiczny, ekonomiczny i społeczny. Coraz częściej za występowanie objawów odpowiedzialne są alergeny pokarmowe, wywołujące nadmierną reakcję immunologiczną organizmu.

W artykule dowiesz się:

  • czym są alergie pokarmowe,
  • jakie dają objawy,
  • jakie są najsilniejsze alergeny,
  • na czym polega diagnoza,
  • kiedy należy zastosować dietę eliminacyjną.

Zobacz także artykuł: Alergia pokarmowa - przyczyny, objawy i leczenie skazy białkowej.

Alergeny pokarmowe – to, co dla jednego jest pokarmem, dla drugiego może być trucizną

Alergia pokarmowa związana jest z występowaniem defektu doustnej tolerancji, który pojawia się wskutek zaburzenia prawidłowej odpowiedzi immunologicznej na białka pokarmowe. U niektórych osób rozwija się nietolerancja pokarmowa, czyli nadwrażliwość, która nie jest wywołana reakcją immunologiczną. Obejmuje ona zaburzenia enzymatyczne oraz zaburzone wchłanianie węglowodanów.

W zależności od mechanizmu reakcji wyróżniamy alergie pokarmowe natychmiastowe IgE-zależne, opóźnione IgE-niezależne oraz mieszane. W pierwszym przypadku objawy widoczne są od kilku minut do 2 godzin po spożyciu pokarmu. Alergie opóźnione najczęściej ujawniają się w ciągu od 2 do 48 godzin. Warto pamiętać jednak o tym, że symptomy mogą pojawić się nawet do 7 dni po posiłku.

Objawy alergii pokarmowej – oznaki, które powinny zwrócić naszą uwagę

Czym charakteryzuje się alergia pokarmowa? Objawy często pozostają niespecyficzne, co może utrudniać prawidłową diagnostykę. Przeważnie mogą kojarzyć się z innymi chorobami układu trawiennego. Właśnie dlatego diagnostyka powinna mieć charakter kompleksowy i obejmować pogłębiony wywiad lekarski. Jakie są natychmiastowe symptomy alergii pokarmowej? Objawy na skórze, takie jak pokrzywka, zaczerwienienie i obrzęk naczyniowy mogą mieć charakter miejscowy oraz uogólniony. Szczególnie niebezpieczna jest nasilona uogólniona reakcja immunologiczna zwana wstrząsem anafilaktycznym, która może prowadzić do śmierci pacjenta.

W kolejnych godzinach po spożyciu posiłku może wystąpić także wysypka alergicznanieżyt nosa, ból zatok oraz kaszel. Pacjenci często cierpią przy tym na objawy ze strony układu trawiennego, do których należą biegunki, wymioty oraz zaparcia. Nietolerancja pokarmowa ujawnia się ze znacznym opóźnieniem, które może wynosić nawet do kilkudziesięciu godzin.

Co nas uczula? Wielka ósemka najczęściej alergizujących pokarmów

Jakie są najsilniejsze alergeny pokarmowe? W 1995 roku Food and Agriculture Organization stworzyła listę najczęściej uczulających produktów spożywczych, zatwierdzoną następnie przez Codex Alimentarius Commission i nazwaną wielką ósemką alergenów.

1. Mleko krowie

Najczęstsze alergeny pokarmowe u dorosłych i dzieci obejmują mleko, które może wywoływać reakcję IgE-zależnąUczulenie na laktozę dotyczy nawet 28% osób cierpiących na alergie pokarmowe w grupie wiekowej od 18 do 74 lat. Objawy najczęściej pojawiają się u mieszkańców Europy. Warto pamiętać o tym, że mleko składa się z różnych białek. Właśnie dlatego u niektórych pacjentów symptomy występują także po zjedzeniu mięsa wołowego i cielęciny oraz produktów wytwarzanych z mleka owczego i koziego.

2. Ryby

Podstawowe alergeny pokarmowe obejmują ryby, owoce morza oraz skorupiaki. Ze względu na podobieństwa budowy alergenów mięsa ryb, pacjenci najczęściej uczuleni są na większość gatunków. Uczulenie na ryby nie ustępuje z czasem oraz stwarza poważne ryzyko anafilaksji.

3. Jaja

Najczęstsze alergeny pokarmowe u niemowląt i dzieci obok mleka obejmują także jaja kurze. Warto pamiętać o tym, że w wielu przypadkach, nadwrażliwość ustępuje z wiekiem.

4. Orzechy ziemne

Orzechy ziemne, zwane orzechami arachidowymi, należą do grupy nasion strączkowych. Stanowią jedną z najczęstszych przyczyn występowania wstrząsu anafilaktycznego, który może doprowadzić do zgonu pacjenta. Ryzyko śmierci wzrasta ponadto w przypadku połączenia alergenu z alkoholem.

5. Orzechy

Orzechy zaliczane są do najsilniejszych alergenów, które mogą powodować wstrząs anafilaktyczny. Prowadzą ponadto do pojawienia się anafilaksji zsumowanej. W takiej sytuacji objawy alergii obserwowane są jedynie wtedy, gdy spożyciu alergenu towarzyszy intensywny wysiłek fizyczny.

6. Mięczaki i skorupiaki

Do głównych czynników uczulających należą także skorupiaki. Niektóre badania potwierdzają zależność wcześniejszej alergii na roztocza kurzu ze względu na podobieństwo budowy alergenów.

7. Soja

Soja należy do najczęściej uczulających alergenów u dzieci. Objawy przeważnie ustępują z wiekiem.

8. Pszenica

W przypadku dzieci alergia na pszenicę często ustępuje z wiekiem. Osobną grupę stanowi jednak alergia na gluten u dorosłych. Może pojawiać się po spożyciu pszenicy pod postacią mąki lub pieczywa.

Testy na alergeny pokarmowe – gdzie i kiedy je wykonać?

Diagnostyka alergii pokarmowych opiera się na wywiadzie lekarskim, który prowadzony jest w oparciu o dzienniczek spożywanych pokarmów. W ten sposób łatwiej jest przeanalizować skład konkretnych posiłków oraz zauważyć powtarzalności symptomów. Objawy atopowego zapalenia skóry, pokrzywki oraz alergii kontaktowej wymagają przeprowadzenia dodatkowego badania fizykalnego. Wizyta lekarska może obejmować także skórne testy na alergeny pokarmowe. Brak ustalonych standardów sprawia jednak, że nie jest to podstawowe narzędzie diagnostyczne. Pomocniczo można stosować również badania laboratoryjne. Szczególnych trudności w rozpoznaniu dostarcza ukryta alergia pokarmowa.

Dieta eliminacyjna - zarządzanie alergiami pokarmowymi w praktyce

Obecnie za najskuteczniejszy sposób leczenia nadwrażliwości pokarmowych uchodzi dieta eliminacyjna, czyli wykluczenie alergenów z diety. Leczenie farmakologiczne przeważnie traktowane jest jedynie jako środek pomocniczy, łagodzący objawy. W przypadku nietolerancji na laktozę zaleca się spożywanie niewielkich dawek pokarmów. Niewskazana jest bowiem pełna eliminacja składnika z diety. Wdrożenia restrykcyjnej diety wymagają z kolei pacjenci chorujący na celiakię, u których nawet najmniejsza dawka glutenu może spowodować uszkodzenie śluzówki jelit.

Co więcej, po diety eliminacyjne sięga się w czasie diagnostyki. Nie powinny być wtedy stosowane dłużej niż 6 tygodni i mogą obejmować jednoczesne wykluczenie maksymalnie dwóch produktów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem