Żurawina – jakie ma właściwości, komu może pomóc i w jakich dolegliwościach?

Żurawina – jakie ma właściwości, komu może pomóc i w jakich dolegliwościach? - zdjęcie

Owoce są jednym z ważniejszych elementów zbilansowanej diety. Są nie tylko smaczne, ale zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Jednym z cenniejszych owoców jest żurawina. To niepozorne, małe, czerwone jagody mają skład cenny dla ludzkiego organizmu. Jakie wartości odżywcze ma żurawina, czy jest dobra dla dzieci i czy są jakieś przeciwwskazania do jej stosowania? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • jakie właściwości ma żurawina, 
  • jakie zawiera składniki odżywcze, 
  • czy może być stosowana przez dzieci i kobiety w ciąży,
  • jakie ma przeciwwskazania, 
  • na jakie dolegliwości pomaga. 

Zobacz także artykuł: Zapalenie pęcherza moczowego - przyczyny, objawy, leczenie.

Żurawina i jej właściwości

Żurawina najbardziej znana jest z pozytywnego działania na układ moczowy. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała skutkom starzenia się organizmu. Pozwala utrzymać skórę, mięśnie i kości w dobrym stanie. Główne działanie, jakie wykazuje żurawina, to:

  • Łagodzi objawy chorób układu moczowego,
  • Zmniejsza podatność na występowanie infekcji dróg moczowych,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienia krwi,
  • Wspomaga prace układu krążenia i łagodzi objawy zakrzepicy,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób dziąseł,
  • Zapobiega wrzodom żołądka,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • Wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego,
  • Obniża poziomu cukry we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko występowania kamieni nerkowych,
  • Zmniejsza sztywności naczyń krwionośnych,
  • Pomaga w walce z biegunką.
  • Bierze udział w produkcji kolagenu, łagodzi dolegliwości reumatyczne, 
  • Zmniejsza skutki wylewu lub zakrzepu,
  • Zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych.

Żurawina znana jest przede wszystkim z dobroczynnego działania na układ moczowy. Zakwasza mocz, a dzięki temu przyczynia się do eliminacji bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym. Związki zawarte w owocach wykazują silne działanie bakteriobójcze, sok działa moczopędnie i zapobiega zasilaniu pęcherze przez bakterie. Fruktoza zawarta w owocach zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego.

Przeciwwskazania w stosowaniu żurawiny

Żurawina jest zdrowa i najczęściej dobrze tolerowana przez organizm, rzadko wchodzi w interakcje z innym substancjami, ale ma kilka przeciwwskazań. Nie jest wskazana dla osób, które mają protezę zastawki dwudzielnej serca, cierpią na kamicę nerkową oraz przyjmują substancję przeciwzakrzepową tj. warfarynę. Składniki zawarte w żurawinie mogą utrudniać usuwanie substancji z organizmu, a to może grozić wystąpieniem krwotoku. Szczawiany występujące w żurawinie mogą utrudniać wchłanianie niektórych związków mineralnych, np. wapnia z diety, dlatego na owoce powinny uważać osoby, które cierpią na niedobór wapnia. Ważne, aby suplementy z żurawiny stosować w zalecanych dawkach. Nadmiar może wywołać dolegliwości ze strony żołądka lub biegunkę.

Jakie wartości odżywcze ma żurawina?

Żurawiną można spożywać w formie surowej lub suszonej, w postaci soków, herbatek, dostępna jest również żurawina w tabletkach lub w formie nalewek.  Można dodawać ją do deserów, dań mięsnych, herbatek i napojów. Świeża żurawina składa się głównie z wody, 100 g owoców ma 46 kcal, 87% wody; 0,4 gram białka; 12,2 gram cukry; 4,6 gram błonnika; 0,1 gram tłuszczu. Główne składniki, które wchodzą w jej skład to:

  • Witamina C – odpowiadająca za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz utrzymanie dobrej kondycji skóry, mięśni i kości.
  • Mangan – jest niezbędny do wzrostu, ma działanie antyoksydacyjne.
  • Witamina E – ma działanie przeciwnowotworowe, regularnie stosowana opóźnia skutki starzenia się organizmu oraz zapobiega bezpłodności.
  • Witamina K – odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • Miedź – zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
  • Fitoskładniki – zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
  • Polifenole -zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie oraz wykazują właściwości antynowotworowe.

Żurawina w ciąży – jak często można ją spożywać?

Żurawina w ciąży może być regularnie stosowana. O ile ciężarna nie ma żadnych przeciwwskazań, może jeść żurawinę w każdej postaci. Oczywiście, suplementację warto skonsultować lekarzem prowadzącym. Jagody zawierają wiele cennych substancji, które poprawiają zdrowie i samopoczucie przyszłych mam. Kobiety w ciąży często zapadają na dolegliwości układu moczowego, a żurawina łagodzi objawy i tworzy niekorzystne warunki do namnażania bakterii i rozwoju choroby. Badania dowodzą, że regularnie stosowana, zmniejsza ryzyko infekcji o 30%. Żurawina doskonale radzi sobie z ciążowym dolegliwościami, np. żylakami czy osłabieniem. Dzięki zawartości witaminy C pomaga poprawić odporność, która w okresie ciąży może być osłabiona. Składniki żurawiny leczą infekcje górnych dróg oddechowych, zapobiegają zakażeniom pęcherza, odkażają jamę ustną i gardło, pomagają w leczeniu przeziębień i grypy. Ciąża to okres, kiedy dziąsła są rozpulchnione i krwawią. Żurawina zapobiega powstawaniu płytki nazębnej i chroni jamę ustną. Jeżeli przyszła mama jest zdrowa, może stosować żurawinę jako pyszną przekąskę, pić soki oraz dodawać owoce do ulubionych potraw. Oczywiście, jak ze wszystkim, również i w tym wypadku warto zachować umiar.

Żurawina dla dzieci – czy można ją stosować?

Żurawina, zarówno w postaci świeżej, suszonej, jak i w formie soków i tabletek, ma duże znacznie dla zachowania odporności. Jagody można wprowadzać do diety dzieci już od 6 miesiąca życia, ale dietę należy rozszerzać ostrożnie i sprawdzać, czy nie występuje reakcja alergiczna. Pół szklanki suszonej żurawiny zapewnia dziecku 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a tym samym pozwala wzmocnić odporność i zapobiega sezonowym infekcjom. Pomaga chronić młody organizm przed zakażeniami dróg moczowych, które często dotyczą małych dzieci. Żurawina ma również korzystne działanie na zdrowie zębów i dziąseł. Zapobiega osadzaniu się bakterii, zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy i chorób dziąseł. Dostarcza do organizmu cenne witaminy i minerały, które wspomagają prawidłowy rozwój. Dzieciom, które nie ukończyły 12 miesięcy, należy podawać żurawinę poddaną obróbce termicznej. Ugotowane owoce można dodawać do kaszek, galaretek, kompotów. Żurawina dla dzieci jest niezastąpionym składnikiem w okresie jesienno-zimowym, bogatym źródłem błonnika oraz witamin A, C, E.

Żurawina do herbaty – przepisy

Żurawina rzadko spożywana jest na surowo, ponieważ ma ostry i kwaśny smak. Najczęściej występuje w formie suszonej lub w postaci soków i syropów. Świetnie smakuje z herbatą. W domu można  przygotować samodzielnie żurawinę do herbaty. Do tego celu niezbędne będzie 1 kg umytej, czerwonej żurawiny. Owoce należy zmiksować, dodać 1,5 kg cukru i rozlać w słoiczki. Tak przygotowana konfitura jest pysznym dodatkiem do herbaty, pełnym niezwykłego aromatu i cennych witamin. W zimie można zrobić rozgrzewającą herbatę z żurawiny. 300 g świeżych lub zamrożonych owoców należy gotować w 3 l wody przez 30 minut. W tym czasie z trzeba wycisnąć sok z dwóch cytryn i dwóch pomarańczy, następnie dodać do garnka z żurawiną, dorzuć korę cynamonu, kilka goździków i dwie szklanki cukru. Tak przygotowany napar należy parzyć przez ok. godzinę. Jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy, pełen witamin i antyoksydantów.

Żurawina to bardzo cenny składnik, który powinien znaleźć się w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Owoce można spożywać w dogodnej formie, a osoby, które nie przepadają za ich smakiem, mogą zdecydować się na suplementacje. To porcja zdrowia, która pozwala uniknąć chorób oraz zachować piękną skórę i mocne kości. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem