Witamina H (biotyna, witamina B7) – właściwości i występowanie. Jakie są skutki niedoboru lub nadmiaru biotyny?

Witamina H (biotyna, witamina B7) – właściwości i występowanie. Jakie są skutki niedoboru lub nadmiaru biotyny? - zdjęcie

Witamina H, inaczej biotyna lub witamina B7, bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie oraz odpowiada za funkcjonowanie różnych układów i narządów. Podpowiadamy, gdzie występuje witamina H i czym może objawiać się jej niedobór.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jaką rolę w organizmie odgrywa witamina H,
  • w jakim pożywieniu występuje witamina H,
  • co powoduje niedobór witaminy H i jakie są jego objawy,
  • jakie są skutki nadmiaru witaminy H w organizmie,
  • kiedy warto suplementować witaminę H,
  • jak należy dawkować witaminę H.

Przeczytaj też: Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12

Witamina H – czym jest i jaką funkcję pełni w organizmie człowieka?

Witamina H, znana także jako biotyna lub witamina B7, to organiczny związek chemiczny z grupy rozpuszczalnych w wodzie witamin B. Występuje powszechnie w przyrodzie – jest wytwarzana przez bakterie oraz niektóre grzyby, glony i rośliny. Witamina H stanowi koenzym kilku różnych enzymów, który uczestniczy w wielu procesach chemicznych zachodzących w organizmie. Bierze udział między innymi w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów oraz syntezie białek i kwasów tłuszczowych.

Witamina H pełni w ludzkim organizmie szereg istotnych funkcji:

  • wpływa na prawidłową pracę wielu układów i narządów – nerwowego, immunologicznego, gruczołów potowych, szpiku, erytrocytów, jąder;
  • odpowiada za proces przemiany glukozy w wątrobie;
  • wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi;
  • uczestniczy w procesie przemiany aminokwasów i cukrów;
  • wspomaga utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci – chroni przed nadmiernym wypadaniem włosów, wzmacnia paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu;
  • wspiera właściwy rozwój umysłowy i fizyczny.

Biotyna – występowanie. W czym znajduje się witamina H?

Witamina H występuje w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych, dzięki czemu utrzymanie jej prawidłowego stężenia w organizmie nie jest trudne. Cennym źródłem biotyny są między innymi:

  • mięso – wątroba wieprzowa, drobiowa, wołowa, nerki wieprzowe,
  • ryby – sardynki, łosoś,
  • warzywa – kalafior, szpinak, marchew, pomidory, groch,
  • owoce – banany, arbuzy, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona,
  • kurze jaja (gotowane),
  • mleko,
  • mąka pełnoziarnista, mąka sojowa,
  • orzechy, migdały, nasiona słonecznika,
  • brązowy ryż,
  • grzyby,
  • soja,
  • otręby.

Niedobór witaminy H – przyczyny i objawy

Witamina H występuje w wielu produktach spożywczych, dlatego do jej niedoboru dochodzi dość rzadko – zwłaszcza wśród osób stosujących zdrową, właściwie zbilansowaną dietę. Istnieją jednak pewne czynniki, które mogą doprowadzić do znacznego obniżenia poziomu biotyny w organizmie. Do niedoboru witaminy H mogą przyczyniać się: żywienie jelitowe, dializowanie, choroba alkoholowa oraz nadmierne stężenie hormonów steroidowych w organizmie.

Zbyt niski poziom biotyny może być również skutkiem przyjmowania niektórych antybiotyków lub leków przeciwdrgawkowych. Niedobór witaminy B7 może być też spowodowany przez złuszczające zapalenie skóry, oporność na insulinę oraz monotonną dietę obfitującą w surowe jaja – zawarta w nich awidyna blokuje jej wchłanianie.

Niedobór biotyny w organizmie może dawać następujące objawy:

  • problemy skórne – mogą pojawiać się stany zapalne, łuszczyca, liszaj płaski czy zmiany łojotokowe,
  • nadmierne wypadanie lub zbyt wczesne siwienie włosów,
  • wypadanie brwi lub rzęs,
  • zmiany nastroju, gorsze samopoczucie,
  • znużenie, wzmożona senność,
  • bóle mięśni,
  • brak łaknienia, mdłości, nudności,
  • wymioty, biegunka,
  • wzrost cholesterolu we krwi,
  • niedokrwistość,
  • rumień,
  • zapalenie spojówek.

Za niskie stężenie witaminy H w organizmie może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ może wpływać na opóźnienia rozwojowe lub zahamowanie rozwoju.

Nadmiar biotyny w organizmie – objawy

W większości przypadków organizm radzi sobie z nadmiarem biotyny – stąd o przedawkowanie witaminy H bardzo trudno. Gdy jej poziom w organizmie jest za wysoki, jest ona wydalana wraz z moczem. Jednak przy długotrwałym i nadmiernym stosowaniu biotyny mogą pojawić się takie skutki uboczne jak: nawracające bóle brzucha, mdłości, biegunka, wymioty oraz zmiany nastroju.

Kiedy warto suplementować witaminę H?

Choć biotynę można stosunkowo łatwo dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem, istnieją sytuacje, w których zalecana jest jej suplementacja. Preparaty z witaminą H są polecane osobom przyjmującym antybiotyki – leki te mogą bowiem zaburzać proces jej wytwarzania we florze bakteryjnej. Jednak zamiast suplementowania samej biotyny, w trakcie antybiotykoterapii można stosować probiotyki. Odbudowują one florę bakteryjną jelit, tym samym wspierając rozwój mikroorganizmów zdolnych do produkcji witaminy H.

Suplementacja biotyny jest także zalecana osobom, które skarżą się na łamliwość i wypadanie włosów, kruchość paznokci czy zmiany skórne. Należy przy tym pamiętać, że tego typu dolegliwości mogą być również objawem choroby – jeśli więc dolegliwości utrzymują się przez dłuższy czas, najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Zapotrzebowanie na witaminę H. Jak dawkować biotynę?

Jak dotąd nie ma ścisłych zaleceń dotyczących dziennego przyjmowania biotyny. Jednak zgodnie z amerykańskimi normami, dobowa dawka w przypadku osoby dorosłej powinna mieścić się w granicach od 30 do 100 µg. Jako że dotychczas nie stwierdzono toksyczności witaminy H – rozpuszcza się ona w wodzie, a jej nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z moczem – za bezpieczną dla człowieka uznaje się nawet dawkę 200 mg dziennie.

Witamina H, znana też jako biotyna czy witamina B7, odgrywa istotną rolę w organizmie człowieka. Uczestniczy w wielu procesach biochemicznych, odpowiada za pracę różnych układów i narządów oraz wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Witamina H występuje dość powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych, dlatego przy zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie rzadko dochodzi do jej niedoboru.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem