Smoczy owoc (pitaja) – jakie ma właściwości i wartości odżywcze. Jak jeść smocze owoce?

Smoczy owoc (pitaja) – jakie ma właściwości i wartości odżywcze. Jak jeść smocze owoce? - zdjęcie

Smoczy owoc, pitaja, truskawkowa gruszka - to trzy nazwy tego samego owocu. Jak wygląda pitaja, gdzie kupić smoczy owoc, jak go przyrządzić i jakie są zalety tego egzotycznego owocu? Te wszystkie informacje znajdziesz w poniższym tekście.

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj równieżLiczi, figa, mango, guawa, karambola – owoce egzotyczne, które mogą pomóc w walce z chorobami. Jak wprowadzić je do swojej diety?

Czym wyróżnia się smoczy owoc (pitaja)?

Pitaja to owoc kaktusa, pochodzi z Meksyku oraz Ameryki Środkowej i występuje w trzech odmianach:

  • czerwona pitaja - ma czerwoną lub różową skórkę, a jej miąższ jest biały;
  • żółta pitaja - posiada żółtą skórkę i biały miąższ;
  • pitahaya z Kostaryki - charakteryzuje ją czerwona skórka i czerwony miąższ.

Owoc smoka ma owalny kształt. Swoją ciekawą nazwę zawdzięcza budowie skórki z wystającymi listkami, które przypominają smocze łuski. Inna nazwa pitai - truskawkowa gruszka - związana jest z gabarytami owocu. Po przekrojeniu owocu naszym oczom ukazuje się miąższ (biały lub czerwony) z masą malutkich, czarnych nasion. 

Co ciekawe, smoczy owoc zakwita tylko w nocy. Z tego powodu kaktusy, wydające smoczy owoc, są często określane mianem "księżycowych kwiatów" lub "królowych nocy".

Jakie wyjątkowe właściwości zdrowotne ma smoczy owoc?

Owoc dragon, bo również tak nazywa się czasem pitaję, jest bardzo wartościowy pod względem wartości odżywczych. Jest prawdziwą bombą witamin i minerałów! Zawiera w dużych ilościach witaminę C oraz A, witaminy z grupy B, wapń, fosfor i żelazo. Ma niską zawartość cukru i kalorii, dlatego nadaje się świetnie dla osób, które dbają o linię.

Spożywanie smoczego owocu zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz stłuszczeniu wątroby.

Nasiona pitai są cennym źródłem kwasów omega 3 i 6, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi i wpływają pozytywnie na pracę serca. Pitaja zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.

Warto zwrócić uwagę na zawartość barwników betalainowych w smoczym owocu. Mają one doskonałe właściwości antyoksydacyjne, co pozwala hamować w pewnym stopniu i zapobiegać rozwojowi nowotworów. Zawartość antyoksydantów w pitai powinna zainteresować również osoby, które funkcjonują w ciągłym stresie. Antyoksydanty wpływają bowiem korzystnie na procesy metaboliczne w tkankach i komórkach, spowalniając proces starzenia się i degradacji komórek pod wpływem stresu i wyczerpania organizmu.

Dzięki zawartości błonnika, pitaja pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz na funkcje trawienne organizmu. Dużą zaletą pitai jest fakt, że może ją jeść praktycznie każdy, bez ryzyka reakcji alergicznej.

Smoczy owoc jest składnikiem wielu kosmetyków oraz leków i suplementów diety. Ekstrakt pitai dodaje skórze energii, siły i blasku, dlatego znalazł zastosowanie w kremach i maseczkach do twarzy, żelach pod prysznic oraz innych produktach do pielęgnacji skóry.

Jakie są wartości kaloryczne smoczego owocu?

Jak już wspomnieliśmy, smoczy owoc nadaje się świetnie dla osób na diecie. Waga owocu to od 150 do 600 gramów, a w 100 gramach pitai znajdują się tylko 52 kilokalorie. Dla porównania - banan ma 88 kcal, winogrona 70 kcal, a awokado nawet 160 kcal w 100 gramach produktu!

Jak smakuje dragon fruit?

Owoc dragon ma specyficzny smak. Jest słodkawy, czasem ma lekko kwaskowaty lub delikatnie mdły smak. Niektórzy uważają, że pitaja w smaku przypomina mieszankę melona z kiwi. Nie wszyscy docenią walory smakowe, które prezentuje ten różowy owoc, jednak warto się do niego przekonać. Miąższ jest wyjątkowo soczysty. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i ze względu na swoje dobroczynne właściwości oraz estetyczny wygląd nadaje się świetnie do urozmaicenia codziennego menu. 

W jakiej postaci smoczy owoc jest najlepszy?

Smocze owoce można jeść na wiele różnych sposobów. Najłatwiej będzie przekroić owoc na pół i jeść miąższ łyżeczką. Skórka jest niejadalna. 

Dragon fruit nadaje się również jako dodatek do sałatki. Wystarczy pokroić owoc w plastry, zdjąć skórkę i ewentualnie podzielić na mniejsze cząstki. Miąższ smoczego owocu można dodawać do zdrowych domowych soków, koktajli oraz smoothie. Nadaje się jako dodatek do lodów, tortów, kremów oraz musów.

Przed wykorzystaniem pitai, najlepiej już podczas wizyty w sklepie, zwróćmy jednak uwagę na to, czy owoc jest faktycznie gotowy do spożycia. Czarne plamy na skórce oraz zwiędłe i pożółkłe listki na skórce sugerują, że pitaja jest już przejrzała. Dojrzały owoc ma miękką skórkę, z której wyrastają sztywne, zielone listki, miąższ zaś jest mięsisty i jędrny.

Polecane przepisy ze smoczym owocem

Wiemy już jak wygląda pitaja, jak jeść smoczy owoc i w jakich potrawach smakuje najlepiej. Teraz przyszła pora na najciekawsze przepisy z dragon fruit. 

Sałatka z pitają, malinami i borówkami

Przekrój pitaję na pół w osi długiej owocu. Następnie wydrąż miąższ łyżką tak, by uzyskać jeden duży kawałek i następnie pokrój go w kosteczkę. Możesz też zamiast łyżki użyć specjalnej łyżeczki do wykrawania kulek z miąższu, wtedy sałatka będzie wyglądać estetyczniej. Wydrąż dokładnie owoc, by uzyskać dwie "miseczki". Przygotuj borówki amerykańskie, maliny oraz ziarenka granatu. Wymieszaj je w naczyniu z cząstkami lub kulkami z pitai. Do każdej połówki owocu, która została po wydrążeniu miąższu, nałóż przygotowaną sałatkę.

Smoothie z pitają

Przygotuj wydrążony z pitai miąższ, banana, kawałki ananasa oraz jogurt naturalny lub waniliowy. Wrzuć składniki do blendera kielichowego i miksuj do uzyskania gładkiego koktajlu. 

Czy można wyhodować pitaję w domu?

Pitaję coraz częściej można dostać w supermarketach i dyskontach. Cena za kilogram to ok. 12 zł. Można jednak także spróbować wyhodować własną roślinkę z nasion! Mimo że pitaja nie rośnie naturalnie w polskim klimacie, nie jest rośliną wymagającą i z powodzeniem można ją wyhodować w domu, w doniczce.

Trzeba przygotować w mieszkaniu dość słoneczne stanowisko, które jednocześnie nie jest wystawione na bezpośrednie działanie silnych promieni. W cieplejszych miesiącach, gdy temperatura na zewnątrz nie spada poniżej 15 stopni, roślinę będzie można wystawiać na balkon lub do ogrodu.

Aby wyhodować pitaję z pestek, będzie nam potrzebny dojrzały owoc. Wystarczy czubata łyżka miąższu, resztę można spożytkować w inny sposób. Z naszej porcji pitai trzeba wyłuskać nasionka. Następnie można je wysiać wprost do ziemi (najlepsza będzie taka do kaktusów), ale nie wolno ich przysypywać. Można je delikatnie przyklepać. Po kilku dniach powinny pojawić się pierwsze siewki. Roślina wzrasta dość szybko i w niedługim czasie może wymagać podpór.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.