Papaja – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść papaje?

Papaja – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść papaje? - zdjęcie

Papaja to owoc, który cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swój smak. Papaja wykazuje też liczne właściwości zdrowotne – wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie.

Papaja, czyli melonowiec właściwy. Skąd pochodzi?

Melonowiec właściwy, który potocznie nazywany jest papają, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej oraz południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie papaja uprawiana jest w regionach tropikalnych i subtropikalnych, a także w południowej części Europy. Melonowiec właściwy może na pierwszy rzut oka przypominać drzewo – osiąga wysokość od 5 do 10 metrów, ale nie ma gałęzi. Wydaje owoce o owalnym lub gruszkowatym kształcie, które mają do 45 cm długości oraz do 30 cm średnicy.


Papaja – wartości odżywcze

Owoce papai są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz naturalnych przeciwutleniaczy, którym zawdzięczają swoje wyjątkowe właściwości lecznicze. Jakie wartości odżywcze ma papaja?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g papai

Wartość energetyczna

43 kcal

Białko

0,47 g

Węglowodany

10,82 g

Tłuszcz

0,26 g

Błonnik

1,7 g

Witamina C

60,9 mg

Tiamina

0,023 mg

Ryboflawina

0,027 mg

Niacyna

0,357 mg

Witamina B6

0,038 mg

Kwas foliowy

37 µg

Witamina A

950 IU

Witamina K

2,6 µg

Witamina E

0,30 mg

Wapń

20 mg

Żelazo

0,25 mg

Magnez

21 mg

Fosfor

10 mg

Potas

182 mg

Sód

8 mg

Cynk

0,08 mg

Beta karoten

1,2 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,081 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,072 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,058 g



Papaja – właściwości lecznicze

Jedną ze szczególnie cenionych właściwości papai jest przeciwdziałanie nowotworom. Papaja to bogate źródło likopenu, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – w 100 g owocu znajduje się od 2 do 5,3 mg tego związku. Dzięki temu papaja pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, których nadmiar może doprowadzić do tak zwanego stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji do rozwoju wielu chorób. Zdaniem naukowców, likopen dostarczany do organizmu w odpowiednich ilościach może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, szyjki macicy, piersi, trzustki czy płuc.

Wśród pozostałych właściwości leczniczych papai wymieniamy:

  • wsparcie układu trawiennego – papaja wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksycznych substancji oraz dezynfekuje i regeneruje układ pokarmowy;
  • wspomaganie układu odpornościowego – papaja zawiera dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność i stymuluje układ immunologiczny. Owoc ten wykazuje również działanie antybakteryjne i antywirusowe, łagodząc przeziębienia i infekcje sezonowe. Ponadto papaja wspiera odbudowę ścianek uszkodzonego jelita w przebiegu zespołu jelita drażliwego;
  • usprawnienie procesu krzepnięcia krwi – w papai znajdziemy fibryny, które tworzą sieć w miejscu zranienia i przyspieszają krzepnięcie krwi. Stosowana miejscowo wspomaga też gojenie ran i zapobiega rozwojowi infekcji;
  • wsparcie wątroby – nasiona papai oczyszczają wątrobę z toksyn. Trwająca miesiąc kuracja, polegająca na zażywaniu określonej dawki nasion papai, pozwala poprawić stan wątroby uszkodzonej przez nadmierne spożywanie alkoholu, choroby czy niewłaściwą dietę;
  • korzystny wpływ na płodność – obecność argininy w papai wspomaga leczenie niepłodności poprzez zwiększenie produkcji nasienia. Z kolei u kobiet aminokwas ten przyczynia się do zwiększenia ilości śluzu, poprawia ukrwienie macicy i wspiera dojrzewanie komórki jajowej;
  • ochronę oczu – zawarta w papai zeaksantyna filtruje szkodliwe promieniowanie słoneczne oraz hamuje postęp stanów zwyrodnieniowych związanych z wiekiem;
  • poprawę wyglądu i kondycji włosów – to zasługa dużej ilości witaminy A, która bierze udział w produkcji substancji nawilżającej włosy oraz w procesie wzrostu kosmyków;
  • ochronę przed pasożytami – nasiona papai zwalczają pasożyty przewodu pokarmowego, zakłócając ich procesy fizjologiczne oraz hamując ich rozmnażanie się;
  • wspomaganie odchudzania – znajdująca się w owocach papaina wspiera procesy trawienne, przyspiesza spalanie białek oraz tkanki tłuszczowej i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, tym samym ułatwiając odchudzanie i redukcję masy ciała. Ponadto zapobiega wzdęciom i zaparciom.

Papaja – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Papaja, podobnie jak inne egzotyczne owoce, takie jak pitaja czy pomelo, coraz częściej gości w naszych kuchniach. Wzbogaca nie tylko smak potraw, ale także korzystnie wpływa na ich wartość odżywczą. Jak jeść papaje? Za sprawą słodkawego, delikatnie korzennego smaku, papaja świetnie łączy się z niektórymi produktami mlecznymi. Można ją użyć choćby do przygotowania koktajlu na bazie mleka lub jogurtu. Zmiksowana papaja będzie doskonałą podstawą deseru lodowego, natomiast plasterki tego owocu możemy dodać do sałatki owocowej. Dzięki zawartym w papai pektynom nadaje się ona również na dżemy, kompoty, syropy czy soki. Jadalny jest nie tylko miąższ, ale też nasiona papai, przy czym mają one dość ostry, gorzki smak. Przypominające ziarna pieprzu nasiona można wysuszyć, zmielić i używać jako przyprawę.

Papaja znalazła także zastosowanie w kosmetyce. Zawarty w tych owocach enzym papaina jest wykorzystywany między innymi w peelingach enzymatycznych, krem antycellulitowych czy preparatach na blizny. Ekstrakt z papai jest również stosowany w żelach i mydłach do mycia ciała. Żel pod prysznic z papają dokładnie oczyszcza skórę, nawilża i uelastycznia skórę, a przy tym zapewnia uczucie odprężenia. Z kolei masło do ciała z papają wspiera pielęgnacji nawet suchej skóry, odżywia ją, zmiękcza i wygładza. Ekstrakt z papai jest też wykorzystywany w suplementach diety, które wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność.

Papaja – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść papai?

Mimo licznych właściwości zdrowotnych papai nie wszyscy mogą po nią sięgać. Papaja może być przyczyną alergii, dlatego unikać go powinny przede wszystkim osoby na niego uczulone. Nasion papai nie mogą natomiast spożywać kobiety w ciąży, gdyż istnieją podejrzenia, że mogą one spowodować uszkodzenie płodu. Przyszłe mamy bez obaw mogą jednak jeść miąższ papai – ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych owoc ten jest wręcz pożądany w ich diecie.

Papaja ma nie tylko niepowtarzalny smak – owoc ten jest także skarbnicą cennych, niezbędnych dla zachowania zdrowia substancji oraz zawiera dużą ilość przeciwutleniacza. Papaja stanowi doskonałe wsparcie w profilaktyce chorób nowotworowych, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i dba o prawidłowe funkcjonowanie wzroku – nie ulega zatem wątpliwości, że warto włączyć ją do diety jak najszybciej!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem