Oregano – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie. Jak działa olejek z oregano?

Oregano – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie. Jak działa olejek z oregano? - zdjęcie

Oregano kojarzy nam się przede wszystkim z przyprawą kuchenną. Okazuje się jednak, że oregano oraz pozyskiwany z niego olejek wykazują też liczne właściwości prozdrowotne, dzięki czemu od lat są stosowane w medycynie naturalnej.

Czym jest oregano i co zawiera?

Oregano to popularna, powszechnie używana nazwa lebiodki pospolitej. Właściwości tej rośliny zostały docenione już przez starożytnych Greków i Rzymian – ci pierwsi sięgali po nią w celu łagodzenia bólów mięśni, drudzy zaś wykorzystywali jako środek na ukąszenia skorpionów i pająków. Mieszankę oregano z oliwą z oliwek stosowano także jako skuteczny sposób na reumatyzm, zwichnięcia, a nawet porost włosów. Olejek z oregano był również używany na wzmocnienie odporności.

Co znajduje się w zielu oregano? Zawiera ono:

  • do 1,2% olejku eterycznego bogatego w fenolu – karwakol i tymol;
  • octan geranylu;
  • seskwiterpeny;
  • garbniki – około 4%;
  • flawonoidy – w tym pochodne luteoliny, diosmetyny i apigeniny, fitosterole, związki żywicowe, substancje gorczycowe oraz sole mineralne.

Oregano – wartości odżywcze

Obecnie oregano częściej jest wykorzystywane w kuchni niż w medycynie. Współczesne badania wskazują jednak, że oregano jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, dzięki czemu wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jakie wartości odżywcze ma oregano?


Wartości odżywcze

Zawartość w 1 łyżeczce oregano – około 1 g

Wartość energetyczna

3 kcal

Białko

0,09 g

Węglowodany

0,69 g

Tłuszcz

0,04 g

Błonnik

0,4 g

Witamina C

0,023 mg

Tiamina (witamina B1)

0,002mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,005 mg

Niacyna (witamina B3)

0,046 mg

Witamina B6

0,010 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

2 µg

Witamina A

17 IU

Witamina E

0,18 mg

Witamina K

6,2 µg

Wapń

16 mg

Żelazo

1,37 mg

Magnez

3 mg

Fosfor

1 mg

Potas

13 mg

Cynk

0,03 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,016 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,007 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,014 g


Oregano – właściwości zdrowotne

Wśród właściwości prozdrowotnych oregano wymieniamy przede wszystkim:

  • wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego poprzez większe wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, co usprawnia proces trawienia i przyswajania pożywienia;
  • wiązanie szkodliwych produktów przemiany materii;
  • większe wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych;
  • regulowanie pracy gruczołów potowych i nerek, co przyczynia się do zwiększenia ilości moczu;
  • działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie oskrzeli, mięśnie gładkie jelit, drogi żółciowe, moczowody oraz macicę;
  • działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.

Oregano – zastosowanie

W celach leczniczych wykorzystywane są górne, gęsto ulistnione części zakwitających pędów oregano, które zbiera się od czerwca do września. Następnie oregano jest suszone w warunkach naturalnych, w ciemnym i suchym miejscu albo w suszarce do żywności w temperaturze do 35 stopni Celsjusza.

Oregano jest często stosowane jako łagodny środek moczopędny. Może być ponadto używane do leczenia różnych schorzeń i dolegliwości, takich jak:

  • niedoczynność wątroby i dróg żółciowych,
  • problemy z trawieniem,
  • zapalenie żołądka,
  • dyspepsja i atonia jelit,
  • wzdęcia i gromadzenie się gazów,
  • nieżyt górnych dróg oddechowych, kaszel i trudności z oddychaniem.

Oregano może być też stosowane zewnętrznie – w tym przypadku ziele lebiodki pospolitej najczęściej jest wykorzystywane jako:

  • składnik płukanek wspomagających leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła,
  • dodatek do kąpieli niwelujących świąd skóry,
  • środek wspierający leczenie trudno gojących się ran,
  • do obmywania ciała obłożnie chorych, zapobiegając tworzeniu się odleżyn.

Olejek z oregano – właściwości i zastosowanie

Oprócz suszonego ziela oregano, w celach leczniczych stosuje się także olejek z oregano, który:

  • zwalcza bakterie, wirusy i grzyby,
  • wzmacnia układ odpornościowy – jest polecany zwłaszcza w okresach zwiększonej podatności i zachorowalności na przeziębienie, grypę czy zapalenie zatok,
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe,
  • eliminuje wolne rodniki, poprawiając między innymi kondycję i wygląd cery,
  • działa ochronnie na wątrobę.

Warto jednak wiedzieć, że olejek z oregano występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie substancją aktywną. To z kolei powoduje, że poszczególne rodzaje olejków z oregano mogą wykazywać nieco odmienne właściwości.

Co równie ważne, istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania olejku z oregano – nie powinny używać go przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. W przypadku spożywania olejku z oregano w nadmiarze może też dojść do wystąpienia reakcji alergicznej lub podrażnienia układu pokarmowego. Informacje dotyczące dawkowania zawsze znajdziemy na opakowaniu danego preparatu – zwykle jest to 3-5 kropli olejku od 2 do 3 razy na dobę. Olejek z oregano można, a niekiedy nawet zaleca się, rozcieńczać w wodzie.

Oregano w kuchni. Do czego warto dodawać oregano?

Oregano to popularna, chętnie stosowana w kuchni przyprawa. Najczęściej oregano wykorzystuje się do pizzy, ale można dodawać je również do pieczywa drożdżowego, marynowanych warzyw, czarnej fasoli, cukinii, bakłażana, pieczonego mięsa oraz ryb. Oregano wzbogaci też smak potraw na bazie sera i jajek, gulaszów oraz zup. Oregano doskonale komponuje się także z oliwą z oliwek oraz innymi przyprawami: czosnkiem, tymiankiem czy pietruszką.

Oregano, czyli lebiodka pospolita, większości z nas znane jest po prostu jako przyprawa. Roślina ta jest jednak świetnym źródłem wielu cennych substancji, witamin i minerałów, którym zawdzięcza liczne prozdrowotne właściwości.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem