Oregano kojarzy nam się przede wszystkim z przyprawą kuchenną. Okazuje się jednak, że oregano oraz pozyskiwany z niego olejek wykazują też liczne właściwości prozdrowotne, dzięki czemu od lat są stosowane w medycynie naturalnej.
Oregano to popularna, powszechnie używana nazwa lebiodki pospolitej. Właściwości tej rośliny zostały docenione już przez starożytnych Greków i Rzymian – ci pierwsi sięgali po nią w celu łagodzenia bólów mięśni, drudzy zaś wykorzystywali jako środek na ukąszenia skorpionów i pająków. Mieszankę oregano z oliwą z oliwek stosowano także jako skuteczny sposób na reumatyzm, zwichnięcia, a nawet porost włosów. Olejek z oregano był również używany na wzmocnienie odporności.
Co znajduje się w zielu oregano? Zawiera ono:
Obecnie oregano częściej jest wykorzystywane w kuchni niż w medycynie. Współczesne badania wskazują jednak, że oregano jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, dzięki czemu wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jakie wartości odżywcze ma oregano?
Wartości odżywcze |
Zawartość w 1 łyżeczce oregano – około 1 g |
Wartość energetyczna |
3 kcal |
Białko |
0,09 g |
Węglowodany |
0,69 g |
Tłuszcz |
0,04 g |
Błonnik |
0,4 g |
Witamina C |
0,023 mg |
Tiamina (witamina B1) |
0,002mg |
Ryboflawina (witamina B2) |
0,005 mg |
Niacyna (witamina B3) |
0,046 mg |
Witamina B6 |
0,010 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) |
2 µg |
Witamina A |
17 IU |
Witamina E |
0,18 mg |
Witamina K |
6,2 µg |
Wapń |
16 mg |
Żelazo |
1,37 mg |
Magnez |
3 mg |
Fosfor |
1 mg |
Potas |
13 mg |
Cynk |
0,03 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,016 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,007 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,014 g |
Wśród właściwości prozdrowotnych oregano wymieniamy przede wszystkim:
W celach leczniczych wykorzystywane są górne, gęsto ulistnione części zakwitających pędów oregano, które zbiera się od czerwca do września. Następnie oregano jest suszone w warunkach naturalnych, w ciemnym i suchym miejscu albo w suszarce do żywności w temperaturze do 35 stopni Celsjusza.
Oregano jest często stosowane jako łagodny środek moczopędny. Może być ponadto używane do leczenia różnych schorzeń i dolegliwości, takich jak:
Oregano może być też stosowane zewnętrznie – w tym przypadku ziele lebiodki pospolitej najczęściej jest wykorzystywane jako:
Oprócz suszonego ziela oregano, w celach leczniczych stosuje się także olejek z oregano, który:
Warto jednak wiedzieć, że olejek z oregano występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie substancją aktywną. To z kolei powoduje, że poszczególne rodzaje olejków z oregano mogą wykazywać nieco odmienne właściwości.
Co równie ważne, istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania olejku z oregano – nie powinny używać go przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. W przypadku spożywania olejku z oregano w nadmiarze może też dojść do wystąpienia reakcji alergicznej lub podrażnienia układu pokarmowego. Informacje dotyczące dawkowania zawsze znajdziemy na opakowaniu danego preparatu – zwykle jest to 3-5 kropli olejku od 2 do 3 razy na dobę. Olejek z oregano można, a niekiedy nawet zaleca się, rozcieńczać w wodzie.
Oregano to popularna, chętnie stosowana w kuchni przyprawa. Najczęściej oregano wykorzystuje się do pizzy, ale można dodawać je również do pieczywa drożdżowego, marynowanych warzyw, czarnej fasoli, cukinii, bakłażana, pieczonego mięsa oraz ryb. Oregano wzbogaci też smak potraw na bazie sera i jajek, gulaszów oraz zup. Oregano doskonale komponuje się także z oliwą z oliwek oraz innymi przyprawami: czosnkiem, tymiankiem czy pietruszką.
Oregano, czyli lebiodka pospolita, większości z nas znane jest po prostu jako przyprawa. Roślina ta jest jednak świetnym źródłem wielu cennych substancji, witamin i minerałów, którym zawdzięcza liczne prozdrowotne właściwości.
Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.
Zapraszamy do lektury!
Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.