Oregano – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie. Jak działa olejek z oregano?

Oregano – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie. Jak działa olejek z oregano? - zdjęcie

Oregano – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie. Jak działa olejek z oregano?

Oregano kojarzy nam się przede wszystkim z przyprawą kuchenną. Okazuje się jednak, że oregano oraz pozyskiwany z niego olejek wykazują też liczne właściwości prozdrowotne, dzięki czemu od lat są stosowane w medycynie naturalnej.

Czym jest oregano i co zawiera?

Oregano to popularna, powszechnie używana nazwa lebiodki pospolitej. Właściwości tej rośliny zostały docenione już przez starożytnych Greków i Rzymian – ci pierwsi sięgali po nią w celu łagodzenia bólów mięśni, drudzy zaś wykorzystywali jako środek na ukąszenia skorpionów i pająków. Mieszankę oregano z oliwą z oliwek stosowano także jako skuteczny sposób na reumatyzm, zwichnięcia, a nawet porost włosów. Olejek z oregano był również używany na wzmocnienie odporności.

Co znajduje się w zielu oregano? Zawiera ono:

  • do 1,2% olejku eterycznego bogatego w fenolu – karwakol i tymol;
  • octan geranylu;
  • seskwiterpeny;
  • garbniki – około 4%;
  • flawonoidy – w tym pochodne luteoliny, diosmetyny i apigeniny, fitosterole, związki żywicowe, substancje gorczycowe oraz sole mineralne.

Oregano – wartości odżywcze

Obecnie oregano częściej jest wykorzystywane w kuchni niż w medycynie. Współczesne badania wskazują jednak, że oregano jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, dzięki czemu wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jakie wartości odżywcze ma oregano?


Wartości odżywcze

Zawartość w 1 łyżeczce oregano – około 1 g

Wartość energetyczna

3 kcal

Białko

0,09 g

Węglowodany

0,69 g

Tłuszcz

0,04 g

Błonnik

0,4 g

Witamina C

0,023 mg

Tiamina (witamina B1)

0,002mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,005 mg

Niacyna (witamina B3)

0,046 mg

Witamina B6

0,010 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

2 µg

Witamina A

17 IU

Witamina E

0,18 mg

Witamina K

6,2 µg

Wapń

16 mg

Żelazo

1,37 mg

Magnez

3 mg

Fosfor

1 mg

Potas

13 mg

Cynk

0,03 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,016 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,007 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,014 g


Oregano – właściwości zdrowotne

Wśród właściwości prozdrowotnych oregano wymieniamy przede wszystkim:

  • wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego poprzez większe wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, co usprawnia proces trawienia i przyswajania pożywienia;
  • wiązanie szkodliwych produktów przemiany materii;
  • większe wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych;
  • regulowanie pracy gruczołów potowych i nerek, co przyczynia się do zwiększenia ilości moczu;
  • działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie oskrzeli, mięśnie gładkie jelit, drogi żółciowe, moczowody oraz macicę;
  • działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.

Oregano – zastosowanie

W celach leczniczych wykorzystywane są górne, gęsto ulistnione części zakwitających pędów oregano, które zbiera się od czerwca do września. Następnie oregano jest suszone w warunkach naturalnych, w ciemnym i suchym miejscu albo w suszarce do żywności w temperaturze do 35 stopni Celsjusza.

Oregano jest często stosowane jako łagodny środek moczopędny. Może być ponadto używane do leczenia różnych schorzeń i dolegliwości, takich jak:

  • niedoczynność wątroby i dróg żółciowych,
  • problemy z trawieniem,
  • zapalenie żołądka,
  • dyspepsja i atonia jelit,
  • wzdęcia i gromadzenie się gazów,
  • nieżyt górnych dróg oddechowych, kaszel i trudności z oddychaniem.

Oregano może być też stosowane zewnętrznie – w tym przypadku ziele lebiodki pospolitej najczęściej jest wykorzystywane jako:

  • składnik płukanek wspomagających leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła,
  • dodatek do kąpieli niwelujących świąd skóry,
  • środek wspierający leczenie trudno gojących się ran,
  • do obmywania ciała obłożnie chorych, zapobiegając tworzeniu się odleżyn.

Olejek z oregano – właściwości i zastosowanie

Oprócz suszonego ziela oregano, w celach leczniczych stosuje się także olejek z oregano, który:

  • zwalcza bakterie, wirusy i grzyby,
  • wzmacnia układ odpornościowy – jest polecany zwłaszcza w okresach zwiększonej podatności i zachorowalności na przeziębienie, grypę czy zapalenie zatok,
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe,
  • eliminuje wolne rodniki, poprawiając między innymi kondycję i wygląd cery,
  • działa ochronnie na wątrobę.

Warto jednak wiedzieć, że olejek z oregano występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie substancją aktywną. To z kolei powoduje, że poszczególne rodzaje olejków z oregano mogą wykazywać nieco odmienne właściwości.

Co równie ważne, istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania olejku z oregano – nie powinny używać go przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. W przypadku spożywania olejku z oregano w nadmiarze może też dojść do wystąpienia reakcji alergicznej lub podrażnienia układu pokarmowego. Informacje dotyczące dawkowania zawsze znajdziemy na opakowaniu danego preparatu – zwykle jest to 3-5 kropli olejku od 2 do 3 razy na dobę. Olejek z oregano można, a niekiedy nawet zaleca się, rozcieńczać w wodzie.

Oregano w kuchni. Do czego warto dodawać oregano?

Oregano to popularna, chętnie stosowana w kuchni przyprawa. Najczęściej oregano wykorzystuje się do pizzy, ale można dodawać je również do pieczywa drożdżowego, marynowanych warzyw, czarnej fasoli, cukinii, bakłażana, pieczonego mięsa oraz ryb. Oregano wzbogaci też smak potraw na bazie sera i jajek, gulaszów oraz zup. Oregano doskonale komponuje się także z oliwą z oliwek oraz innymi przyprawami: czosnkiem, tymiankiem czy pietruszką.

Oregano, czyli lebiodka pospolita, większości z nas znane jest po prostu jako przyprawa. Roślina ta jest jednak świetnym źródłem wielu cennych substancji, witamin i minerałów, którym zawdzięcza liczne prozdrowotne właściwości.

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby skóry

Włókniak twardy bądź miękki – jak wyglądają oraz jak usunąć i leczyć?
Włókniaki należą do często występujących zmian skórnych. Nie stanowią na szczęście zagrożenia dla życia, chociaż zaliczane są do zmian nowotworowych. Mogą jednak stanowić poważny problem estetyczny, z uwagi na swój szpecący wyglą...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.