Moringa – wartości odżywcze i zastosowanie. Na co pomaga moringa?

Moringa – wartości odżywcze i zastosowanie. Na co pomaga moringa? - zdjęcie

Moringa nie bez powodu nazywana jest cudownym drzewem lub drzewem długiego życia. Słynie z wyjątkowych wartości odżywczych oraz prozdrowotnych właściwości, znajdując zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce czy kuchni.

Moringa – pochodzenie

Moringa to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych. Moringa rośnie przede wszystkim na obszarze północno-zachodnich Indii i Pakistanu, a ponadto na terenie innych państw azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Drzewo osiąga do 10 metrów wysokości, a jego korzenie mają smak podobny do chrzanu – stąd często jest ono nazywane drzewem chrzanowym. Jednak moringa ma jeszcze dwa inne przydomki – jest też określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia.

Za sprawą wyjątkowych wartości odżywczych, moringa została zaliczona do grupy superżywności, inaczej superfoods, czyli najzdrowszych produktów na świecie. Moringa zawiera między innymi:

  • białko – dwa razy więcej niż soja;
  • witaminę A – cztery razy więcej niż marchew;
  • witaminę C – siedem razy więcej niż pomarańcze;
  • witaminę E – cztery razy więcej niż kiełki pszenicy;
  • potas – 15 razy więcej niż banany;
  • żelazo – 25 razy więcej niż szpinak.

Moringa jest także bogatym źródłem manganu, chromu i boru. Mangan odpowiada za zdrowie kości i stawów, chrom wspiera walkę ze stresem i usprawnia przemianę materii, a bor jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu. Moringa zawiera również antyoksydanty, zmniejszając ryzyko rozwoju takich chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Listę wartości odżywczych moringi uzupełniają aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.

Moringa znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce czy kuchni. Wykorzystywane są wszystkie części drzewa – kora, korzenie, owoce, liście czy kwiaty. Do produkcji leków używa się głównie kwiatów, liści i kory, natomiast z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można stosować w celach spożywczych i pielęgnacyjnych. Co ciekawe, pochodzące z Indii drzewo może służyć też do wytwarzania biopaliwa, a pozostałości rośliny to doskonały ekologiczny nawóz.

Moringa – na co pomaga?

Wartości odżywcze moringi sprawiają, że wykazuje ona liczne właściwości prozdrowotne, wspierając funkcjonowanie organizmu i wspomagając terapię różnych schorzeń. Moringa przede wszystkim:

  • znacząco poprawia kondycję skóry dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E;
  • usprawnia pracę układu pokarmowego – zwłaszcza jelita grubego;
  • wspomaga układ kostny za sprawą dużej ilości wapnia i manganu;
  • zawarte w morindze żelazo pomaga zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia;
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie;
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu.

Kto nie powinien stosować moringi? Przeciwskazania

Mimo licznych zalet, moringi w żadnym przypadku nie powinny stosować kobiety w ciąży – może ona wywołać skurcze macicy, a w efekcie spowodować poronienie. Ostrożność powinny także zachować osoby stale przyjmujące leki. Chęć stosowania moringi czy jakichkolwiek innych preparatów ziołowych warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z zażywanymi na co dzień środkami.

Jak można stosować moringę? Polecane produkty z moringą

Moringa występuje pod różnymi postaciami. Może ona stanowić składnik suplementów diety – popularnością cieszą się na przykład kapsułki z moringą. W kosmetyce z kolei moringa jest wykorzystywana głównie do wytwarzania produktów pielęgnacyjnych do skóry i włosów. Kosmetyki naturalne z moringą zauważalnie poprawiają ich kondycję, przywracając ich piękny i zdrowy wygląd. Aplikowany na skórę nierafinowany olej moringa głęboko ją nawilża, rozświetla i oczyszcza oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Natomiast nakładany przed myciem na włosy zapewnia im miękkość i długotrwałe nawilżenie. Moringę znaleźć można również w kosmetykach do kąpieli. Świetną propozycją jest olejek pod prysznic z moringą, który nie tylko dokładnie oczyszcza i pielęgnuje ciało, ale też cudownie pachnie.

Polecane przepisy z moringą

Moringa znalazła swoje miejsce też w kuchni. Owoce i młode pędy moringi można gotować i spożywać po przyrządzeniu. Do przygotowywania jedzenia można wykorzystać także liście moringi – doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, zup czy koktajli. Cechuje je delikatny, subtelny posmak, porównywalny ze smakiem rzeżuchy.

W kuchni zastosowanie znajduje również olej moringa. Zaleca się, by spożywać go na zimno, gdyż poddany działaniu wysokiej temperatury może stracić część wartości odżywczych, a co się z tym wiąże – prozdrowotnych właściwości. Ważny jest też sposób, w jaki przechowywany jest olej moringa – należy trzymać go w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej. Smak moringi opisywany jest jako niezwykle subtelny, dlatego wspaniale komponuje się ona zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sproszkowaną moringę można dodawać do jogurtów, serków, hummusu, smoothie czy soków owocowo-warzywnych.

Za sprawą niezwykłych właściwości moringa jest określana mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia. To pochodzące z Indii drzewo tropikalne jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, kosmetyce, a nawet w kuchni – dzięki wyjątkowym wartościom odżywczym, moringa korzystnie wpływa na zdrowie, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie oraz znacząco poprawia stan skóry i włosów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem