Kasza jaglana: jakie ma właściwości oraz wartości odżywcze? Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana: jakie ma właściwości oraz wartości odżywcze? Czy kasza jaglana jest zdrowa? - zdjęcie

Zdrowe odżywianie jest coraz popularniejsze - nic więc dziwnego, że kasza jaglana zaczęła coraz częściej gościć na polskich talerzach. Posiada ona mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Jeśli jeszcze masz wątpliwości, czy uwzględnić kaszę jaglaną w swojej diecie, przeczytaj o wszystkich zaletach spożywania jej na co dzień. Wtedy na pewno zagości i w Twoim jadłospisie!

Jak wytwarza się kaszę jaglaną?

Kasza jaglana, znana również jako jagły, powstaje z prosa. Zboże to uprawiano od wieków w krajach azjatyckich i afrykańskich, a wraz z migracjami z tych terenów, przybyło także i do Polski. Trzeba jednak zaznaczyć, że na naszych terenach nadal jest ono dość rzadko uprawiane, a większość plonów importowana jest m.in. z Chin.

Jagły powstają w procesie usunięciu twardej łuski z ziaren prosa i oczyszczeniu ich. Tak otrzymana kasza jaglana może być również dalej przetwarzana. Z rozgniecionych jagieł powstają płatki jaglane, a gdy zostaną one zmielone otrzymamy mąkę jaglaną.

Proso jest idealną alternatywą dla produktów pszenicznych, ponieważ nie zawiera glutenu.

Badania wskazują na to, że duży wpływ na skład chemiczny kaszy jaglanej, a zarazem na jej wartości odżywcze, ma miejsce jej uprawiania. Równocześnie proso jest rośliną mało wymagającą i bez problemu rośnie nawet na suchej i jałowej glebie. Współcześnie na największą skalę kasza jaglana produkowana jest w Indiach oraz Chinach, w Polsce niewielkie uprawy możemy znaleźć w województwach lubuskim i świętokrzyskim.

Jakie właściwości odżywcze ma kasza jaglana?

Pomimo tego, że kasza jaglana ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych wśród kasz (71), badania naukowe potwierdzają, że może znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu insuliny. Dla porównania, kasza jęczmienna ma indeks glikemiczny wynoszący 25.

Jagły pomagają przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, dlatego polecane są osobom cierpiącym na niestrawność i mogą swobodnie być stosowane w diecie zasadowej. Dodatkowo mają pozytywny wpływ na przemianę materii i nie obciążają żołądka.

Co więcej, kasza jaglana ma udowodnione właściwości przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność, a jej działanie ogrzewające czyni ją idealnym składnikiem dań na chłodniejsze pory roku. Znana jest również ze swoich atrybutów osuszających - co sprawia, że znacząco wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych.

Według doniesień naukowców, regularne spożywanie kaszy jaglanej ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, w związku z czym koniecznie powinna znaleźć się w diecie osób starszych.

Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana?

Kasza jaglana składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca. Jednocześnie ma mało błonnika, co dodatkowo czyni ją lekkostrawną.

Jagły polecane są osobom cierpiącym na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego wysoką dawkę. Dostarczają również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Ze względu na to, że kasza jaglana posiada w składzie krzem, spożywanie jej regularnie pozytywnie wpływa na zdrowie i piękno włosów.

Dodatkowo, ze względu na dużą zawartość białka, jagły sprawdzą się idealnie również w diecie bezmięsnej.

Kasza jaglana zawiera potrzebne w diecie tłuszcze nienasycone, co jednak powoduje, że nieprawidłowo przechowywana może łatwo zjełczeć.

Jak gotować kaszę jaglaną?

W polskiej kuchni kasze przeważnie występują w daniach wytrawnych. Kasza pęczak używana jest do nadziewania gołąbków, a gryczana przeważnie występuje w połączeniu z cebulką. Jednak kasza jaglana może być przygotowana zarówno na słono, jak i na słodko – jej smak jest dosyć neutralny, a w dodatku w trakcie obróbki bardzo łatwo chłonie pozostałe aromaty.

Zanim ugotujemy kaszę, powinniśmy najpierw przepłukać ją na sicie. Następnie zalewamy ją zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 15-20 minut. Tak przygotowana sprawdzi się idealnie w daniach obiadowych, kolacjach, ale i w śniadaniach.

Polecane przepisy z kaszą jaglaną

Kasza jaglana sama w sobie stanowi dodatek obiadowy - będzie świetnie komponować się i z daniami mięsnymi, jak i jarskimi. Możemy ją również połączyć po ugotowaniu z jajkiem i przyprawami i z powstałej masy ulepić kotlety z kaszy jaglanej, a następnie usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku.

Najbardziej znaną formą przygotowania kaszy jaglanej na słodko jest tzw. jaglanka. Kaszę lub płatki jaglane gotujemy z mlekiem na małym ogniu, cały czas mieszając. Sprawdzi się do tego zarówno mleko krowie, jak i roślinne. Do lekko rozgotowanej masy możemy dodać dowolne przyprawy i owoce. Jaglanka jest bardzo odżywczym i smacznym daniem śniadaniowym, możemy również zjeść ją w ramach przekąski.

Kasza jaglana a odchudzanie

Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, to na talerzu powinna jak najbardziej pojawiać się kasza jaglana. Przepisy, które mają ją w składzie, coraz częściej są polecane przez dietetyków! Zarówno węglowodany złożone, jak i tłuszcze nasycone mają pozytywny wpływ na utratę wagi.

Złożone węglowodany są trawione przez nasz układ pokarmowy dużo wolniej niż proste, dzięki czemu dłużej pozostajemy najedzeni. Co więcej, wpływają na stabilizację poziomu glukozy w naszym organizmie - w ten sposób redukują poczucie zmęczenia i niwelują nagłe napady głodu.

Czy kasza jaglana jest stosowana w każdym rodzaju diety odchudzającej? Dieta ketogeniczna wyklucza jej wykorzystywanie, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Dodatkowo osoby cierpiące na cukrzycę powinny ograniczyć spożywanie jagieł, ponieważ wysoki indeks glikemiczny może spowodować nagłe skoki poziomu insuliny we krwi. Jednak jeśli będzie spożywana sporadycznie i w małych ilościach, nie tylko nie zaszkodzi cukrzykowi, a wręcz może pomóc mu kontrolować przebieg choroby.

Kasza jaglana jest polecana w wielu dietach niewykluczających całych grup produktów. Jednocześnie świetnie zastąpi produkty pszeniczne w jadłospisie osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wspomoże również zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka, gdy decydujemy się na dietę wegetariańską czy wegańską. Kasza jaglana jest produktem bardzo zdrowym i odżywczym, dlatego warto włączyć ją do naszego codziennego jadłospisu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem