Jakie zioła warto mieć pod ręką: 10 najpopularniejszych ziół z domowego zielnika

10 najpopularniejszych ziół z domowego zielnika - zdjęcie

Zioła od wieków towarzyszą człowiekowi, pomagając w walce z różnorodnymi dolegliwościami i stanowiąc smaczne urozmaicenie potraw. Rozmaite herbatki i napary nie tylko dobrze smakują i redukują napięcie, mają także szereg leczniczych właściwości. Własne zioła w kuchni to wspaniała roślinna aranżacja, urzekająca wyglądem i aromatem, a w razie potrzeby służąca jako zdrowa przyprawa.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o leczniczych właściwościach ziół, zobacz artykuł: Zioła i rośliny na przeziębienie.

Zioła w doniczkach. Jak założyć domowy zielnik - najważniejsze kwestie

Wiele osób marzy o tym, aby posiadać własny zestaw ziół w doniczkach – różnego rodzaju aromatyczne rośliny, które cieszą oko, a zarazem mogą posłużyć jako smaczne i zdrowe przyprawy. Właściwy dobór poszczególnych okazów oraz zapewnienie im odpowiednich warunków może stanowić satysfakcjonujące zadanie, a zioła w domu z pewnością urozmaicą przestrzeń. Będą także naturalnym, domowym sposobem na dolegliwości, takie jak nadciśnienie, niestrawność czy objawy przeziębienia.

Jak rozpoznać zioła hodowane w domu? Niewątpliwe dobrym pomysłem jest podpisywanie poszczególnych doniczek, aby nie pomylić nawet najbardziej podobnych okazów. Taki domowy zielnik to oryginalna roślinna aranżacja, którą z powodzeniem możemy utrzymywać w kuchni czy na balkonie. Obok własnych ziół warto także posiadać herbatki czy napary korzystnie wpływające na zdrowie.

Jak hodować zioła w kuchni - doniczki ze stałym dopływem światła na parapecie

Ceramiczne doniczki z ziołami możemy postawić w dowolnym miejscu – na kuchennym blacie, parapecie, balkonie czy na stoliczku w salonie. Ciekawym rozwiązaniem są także wiszące zioła w kuchni – rośliny umieszczone w specjalnie do tego celu przygotowanych kwietnikach. Takie różnego rodzaju zioła na ścianę w kuchni to niezwykle efektowne urozmaicenie aranżacji, zachwycające nie tylko wyglądem, ale również aromatem. Lecznicze właściwości poszczególnych gatunków mogą pomóc w walce z przeziębieniem, problemami z trawieniem czy zredukować stres.

Zioła w kuchni – przegląd 10 najzdrowszych ziół do uprawy w domu

Jakie rodzaje ziół w kuchni warto uprawiać? Które rośliny będą zdrowe, a jednocześnie aromatyczne i smaczne? Poniżej przedstawiamy przegląd ziół, będących idealnymi dodatkami do wszelakich potraw, a jednocześnie posiadających szereg wartości odżywczych oraz leczniczych właściwości.

Oregano - nada smaku i aromatu oraz witamin A, C, E, K

Oregano powszechnie kojarzy się z przyprawą dodawaną do dań kuchni śródziemnomorskiej. Inna nazwa tego zioła to lebiodka pospolita – roślina korzystnie wpływająca na porost włosów, wzmocnienie odporności, a także pracę układu pokarmowego oraz nerek. Oregano bogate jest w szereg wartości odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują mikro- i makroelementy oraz witaminy A, E, K i C. Wzmacniają one odporność, działają przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo, a także poprawiają kondycję skóry i włosów.

Kolendra - idealnie podkreśli Twoje danie

Kolendra to wspaniała przyprawa do mięs, pozwalająca na stworzenie niezwykle smacznych dań. Doskonale smakuje w połączeniu z czosnkiem, majerankiem bądź też innymi ziołami. Zarówno nasiona, jak i liście kolendry posiadają szereg leczniczych właściwości: działają przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, pomagają w walce z niestrawnością i pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu krwi. Sprawdzają się także jako specyfik na potencję, a także na nieświeży oddech.  

Bazylia - zioło dobre na wszystko

Rozmaite odmiany bazylii – czerwona, krymska czy drobnolistna – to wspaniałe zioła do doniczki na kuchenny parapet. Z liści owej rośliny przygotujemy niebywale smaczne pesto, możemy je także stosować jako samodzielny dodatek do śródziemnomorskich obiadów oraz pizzy. Bazylia ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż poprawia metabolizm, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także usprawnia pracę układu nerwowego oraz trawiennego.

Majeranek - sprawdź uniwersalne zastosowanie przyprawy z regionów Morza Śródziemnego

Majeranek to nie tylko smaczna, aromatyczna przyprawa, którą możemy dodawać do rozmaitych dań. Zioło to, dzięki swym leczniczym właściwościom, skutecznie sprawdza się także jako specyfik na katar i kaszel. Szereg witamin i substancji odżywczych czyni z tej rośliny uniwersalne rozwiązanie ma różnorodne infekcje. Z majeranku z powodzeniem przygotujemy płukankę na gardło, napar oraz maść.

Mięta - idealnie orzeźwiająca i dająca wiele witamin

Zapewne wielu z nas mięta kojarzy się z orzeźwiającą lemoniadą w upalne letnie dni. Zioło to posiada nie tylko charakterystyczny smak, ale również szereg wartości odżywczych, dzięki czemu idealnie sprawdzi się przy zaburzeniach trawienia, regulowaniu poziomu cholesterolu oraz usprawnieniu pracy serca. Mięta stanowi także smaczny dodatek do potraw – sałatek, sosów, mięs, warzyw czy shake'ów.

Pietruszka - jak uprawiać w doniczce?

Pietruszka jest stosunkowo mało wymagająca w hodowli, dlatego idealnie nadaje się jako zioło do domu. Możemy posadzić ją zarówno w ogródku, jak i w doniczce w kuchni, zapewniając glebę o kwaśnym odczynie oraz bogatą w próchnicę. Pietruszkę możemy wykorzystywać nie tylko jako dodatek do potraw, ale również jako składnik wzmacniający organizm oraz wzbogacający w żelazo, potas, magnez i inne potrzebne substancje.

Melisa - królowa uspokojenia

Któż z nas nie zna naturalnego środka na uspokojenie i złagodzenie napięcia, jakim jest melisa? Zioło to jest idealne nie tylko w stanach silnego stresu czy niepokoju, ale również jako specyfik regulujący pracę wątroby i układu pokarmowego, obniżający ciśnienie krwi, łagodzący bóle głowy, objawy grypy i przeziębienia, a nawet leczący bezsenność. Obecnie możemy odnaleźć różnego rodzaju produkty zawierające melisę – herbatki ziołowe, tabletki, syropy, a także szampony.  

Tymianek - jak uprawiać w domu i na balkonie?

Tymianek to przykład zioła w doniczce, którego uprawa jest stosunkowo prosta. Warto zapewnić mu słoneczne stanowisko – czy to na kuchennym parapecie, czy na balkonie – a także odpowiednią, żyzną i lekko kwaśną glebę. Oszczędne i regularne podlewanie jest najlepszym rozwiązaniem dla tej rośliny, pozwoli jej prawidłowo się rozwijać i cieszyć nas swym pięknym aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem.

Rozmaryn - jak hodować w kuchni

Rozmaryn źle znosi niskie temperatury, dlatego idealnie nadaje się do doniczki na zioła w kuchni. Wymaga podłoża zawierającego wapń i obfitą warstwę próchnicy, a także systematycznego podlewania i nawożenia. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji zioło to z pewnością wzbogaci pomieszczenie swoim niepowtarzalnym aromatem, doskonale nada się także do wszelkiego rodzaju potraw zawierających ryby, mięso, grzyby bądź też warzywa. Rozmaryn ma szereg leczniczych właściwości, wśród których możemy wymienić między innymi poprawę trawienia, łagodzenie reumatyzmu czy polepszenie pamięci.

Koperek - jak sadzić i pielęgnować roślinę w doniczce?

Uprawa ziół w domu może być niezwykle satysfakcjonującym zajęciem, warto jednak pamiętać o zapewnieniu każdej roślinie odpowiednich warunków. Koperek w ceramicznej doniczce to wspaniała ozdoba parapetu i smaczny dodatek do wielu dań, jest przy tym stosunkowo łatwy w uprawie. Jeżeli posadzimy nasiona wczesną wiosną, zapewnimy żyzną glebę oraz regularne podlewanie, z pewnością zbierzemy soczyście zieloną, aromatyczną przyprawę.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ nerwowy

Tajemnice Hipokampu: kluczowa rola w pamięci i emocjach
W fascynującym świecie neurobiologii, hipokamp stanowi centralny obszar, którego tajemnice stopniowo odkrywane są przez badaczy. Jego kluczowa rola w kształtowaniu pamięci i regulacji emocji sprawia, że staje się niezwykle istotnym obszarem zain...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.