Jaki wpływ na zdrowie ma guma guar (E412)? Do czego służy i w jakich produktach ją znajdziemy?

Jaki wpływ na zdrowie ma guma guar (E412)? Do czego służy i w jakich produktach ją znajdziemy? - zdjęcie

Jaki wpływ na zdrowie ma guma guar (E412)? Do czego służy i w jakich produktach ją znajdziemy?

Guma guar stanowi naturalny dodatek do żywności, który na etykietach oznaczony jest symbolem E412. Znajduje ona zastosowanie przede wszystkim jako substancja zagęszczająca i stabilizująca. Chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie bezglutenowej. Gumę guar wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Konsumenci mogą ją kupić w formie proszku i dodawać do posiłków.

Czego dowiesz się z poniższego artykułu?

  • Co to jest guma guar i jak powstaje?
  • Jakie jest zastosowanie gumy guar w kosmetykach i żywności?
  • Czym różni się guma ksantanowa od gumy guar?
  • Jakie są korzyści zdrowotne ze stosowania gumy guar?

Guma guar: co to jest, z czego powstaje i gdzie ją znajdziemy?

Czytając etykiety produktów spożywczych, bardzo często zastanawiamy się, co to jest guma guar, którą oznacza się symbolem E412? Otóż gumę guar pozyskuje się z rośliny Cyamopsis tetragonoloba, która należy do bobowatych. Otrzymuje się ją z bielma nasion guaru. Pod względem chemicznym guma guar ma bardzo skomplikowaną budowę cząsteczkową oraz niezwykle wysoką masę. Wykorzystywana jest powszechnie w przemyśle spożywczym, lecz również w kosmetyce oraz farmacji. Stanowi ona zagęstnik spożywczy, dlatego też znajdziemy ją między innymi w:

  • lodach,
  • napojach,
  • dżemach,
  • serkach topionych,
  • pieczywie.

Guma guar w żywności i kosmetykach – czy jest szkodliwa?

Wielu konsumentów zadaje sobie pytanie, czy guma guar jest szkodliwa? Wynika ono głównie z enigmatycznego oznaczenia, które zaczyna się od litery "E". Przyjęło się, że w ten sposób oznaczane są konserwanty i zagęstniki, których powinniśmy unikać. Nie jest to jednak do końca prawda, ponieważ guma guar sama w sobie nie jest szkodliwa dla naszego organizmu. Należy bowiem do rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, który zaszkodzić może jedynie, gdy jest spożywany w zbyt dużych ilościach. Problemem jest jednak fakt, iż bardzo często guma guar dodawana jest do produktów spożywczych niskiej jakości. Przykładowo, znajdziemy ją w dżemie, jeśli do jego produkcji została użyta zbyt mała ilość owoców. Ma ona więc za zadanie niejako maskować niedoskonałości. Inaczej jest jednak w przypadku kosmetyków, którym nadaje lepkość, ułatwia wyciskanie z tubki lub stabilizuje emulsje. 

Guma ksantanowa (E415) a guma guar (E412) – czym się różnią? Właściwości i zastosowanie

Guma ksantanowa często bywa mylona z gumą guar, a wszystko dlatego, że jest ona popularnym zagęstnikiem spożywczym. Niemniej jednak gumę ksantanową pozyskuje się w nieco inny sposób, a mianowicie w drodze fermentacji węglowodanów przez bakterie. Badania nie wykazały, że guma ksantanowa działa szkodliwie na ludzki organizm. Guma ksantanowa wykorzystywana jest w gastronomii w roli zagęstników i może zastąpić na przykład mąkę czy skrobię ziemniaczaną. Znalazła także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. 

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania gumy guar

Guma guar, z racji tego, iż jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, może w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Dzięki swoim właściwościom obniża poziom cholesterolu we krwipoprawia również perystaltykę jelit oraz skład mikroflory jelitowej. Guma guar doskonale sprawdza się w przypadku osób będących na diecie odchudzającej, bowiem powoduje wolniejsze trawienie poszczególnych makroskładników żywności, przez co dłużej pozostajemy syci. Substancja ta może również powodować obniżenie poziomu cukru we krwi oraz zapobiegać nagłym wyrzutom insuliny. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w produktach spożywczych znajdziemy ją jedynie w małych dawkach, a żeby odczuć pozytywny wpływ gumy guar na zdrowie, potrzebne są znacznie większe jej ilości. Możemy jednak dodawać ją do posiłków. Gumę guar kupimy w aptece oraz w sklepach ze zdrową żywnością. 

Guma guar w wypiekach bezglutenowych: ile i jak ją stosować?

Guma guar jako zagęstnik oraz substancja, która nie zawiera glutenu, znalazła szerokie zastosowanie w diecie bezglutenowej. Możemy używać jej na przykład do przygotowywania wypieków czy dań na ostro. Problem pojawia się zwykle w kontekście dozowania gumy guar. Dietetycy radzą, aby nie przekraczać zalecanych dawek:

  • w sernikach - 5 g na 1 kg sera,
  • w pizzy - 1 łyżeczka na 130 g mąki,
  • w chlebie - 1,5-2 łyżeczki na 130 g mąki,
  • w muffinkach - 1 łyżeczka na 130 g mąki,
  • w ciastkach kruchych - 1/4-1/2 łyżeczki na 130 g mąki,
  • w naleśnikach - 3/4 łyżeczki na 130 g mąki.

Przygotowując dania, możemy zastanawiać się, jak rozpuścić gumę guar? Otóż najlepiej rozpuścić ją w zimnej wodzie - błędem jest próba rozpuszczania gumy we wrzątku, gdyż nie uzyskamy dzięki temu właściwej konsystencji, a co więcej, może ona stracić swoje cenne właściwości. Pamiętajmy, aby nie przekraczać zalecanych porcji gumy guar, bowiem wypieki ze zbyt dużą jej ilością stają się ciągnące i słabiej wyrastają.

5 szybkich i pysznych dań, które przygotujesz z pomocą gumy guar

Jak dotąd guma guar nie stała się popularnym składnikiem, który można znaleźć w wielu przepisach kulinarnych. Wykorzystujemy ją głównie do przygotowywania wypieków, lecz doskonale sprawdzi się również do zagęszczania sosów bądź przygotowywania śniadań czy kolacji. Z jej pomocą możemy przygotować:

  • omlet - do ciasta wystarczy dodać gumę guar, która je zagęści; guma guar sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przyrządzić omlet wysokobiałkowy, z dużą ilością jajek;
  • gulasz warzywny lub z dodatkiem mięsa - guma guar sprawdzi się jako zagęstnik, dzięki któremu nasz sos zyska odpowiednią konsystencję; dodając ją do gulaszu, nie musimy ograniczać ilości warzyw, a w szczególności pomidorów, które - choć pyszne - rozwadniają sos;
  • ciasto bezglutenowe - na jego bazie możemy przygotowywać słodkie desery;
  • pizza - za pomocą gumy guar i mąki bezglutenowej możemy przyrządzić pyszną pizzę, która będzie idealnym wyborem dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu;
  • kruche paszteciki z pieczarkami - jest to propozycja na danie obiadowe, lecz mogą również stanowić ciepłą kolację; możemy przygotować je na bazie mąki bezglutenowej.

Dieta keto: substancje zagęszczające stosowane w diecie ketogenicznej. Które warto wybierać?

Dieta ketogeniczna zyskała w ostatnim czasie ogromną popularność. Polega ona na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz produktów, które zawierają większą ilość tłuszczów. Jeżeli jednak rezygnujemy z przyjmowania węglowodanów, to tradycyjną mąkę czy skrobię musimy zastąpić innymi zagęstnikami. Które z nich będą odpowiednie dla osób będących na diecie ketogenicznej? Otóż guma guar najlepiej sprawdza się w diecie ketoMożemy również sięgnąć po gumę ksantanową. Doskonale zagęszczą one potrawy, do których przygotowania wybieramy lżejsze mąki, o niższej zawartości węglowodanów. Pamiętajmy, że tradycyjnej mąki nie można zastąpić w proporcji 1:1. Aby uzyskać pożądane efekty, nie potrzeba dużej ilości zagęstników - najczęściej wystarczy jedna łyżeczka, czasami mniej. W gumę guar czy ksantanową możemy zaopatrzyć się w sklepie ze zdrową żywnością bądź w aptece - dostępna jest bez recepty. Zagęstniki te znajdziemy w wielu przepisach, które dedykowane są osobom, będącym na diecie ketogenicznej. 

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.