Jaki wpływ na zdrowie ma guma guar (E412)? Do czego służy i w jakich produktach ją znajdziemy?

Jaki wpływ na zdrowie ma guma guar (E412)? Do czego służy i w jakich produktach ją znajdziemy? - zdjęcie

Guma guar stanowi naturalny dodatek do żywności, który na etykietach oznaczony jest symbolem E412. Znajduje ona zastosowanie przede wszystkim jako substancja zagęszczająca i stabilizująca. Chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie bezglutenowej. Gumę guar wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Konsumenci mogą ją kupić w formie proszku i dodawać do posiłków.

Czego dowiesz się z poniższego artykułu?

  • Co to jest guma guar i jak powstaje?
  • Jakie jest zastosowanie gumy guar w kosmetykach i żywności?
  • Czym różni się guma ksantanowa od gumy guar?
  • Jakie są korzyści zdrowotne ze stosowania gumy guar?

Guma guar: co to jest, z czego powstaje i gdzie ją znajdziemy?

Czytając etykiety produktów spożywczych, bardzo często zastanawiamy się, co to jest guma guar, którą oznacza się symbolem E412? Otóż gumę guar pozyskuje się z rośliny Cyamopsis tetragonoloba, która należy do bobowatych. Otrzymuje się ją z bielma nasion guaru. Pod względem chemicznym guma guar ma bardzo skomplikowaną budowę cząsteczkową oraz niezwykle wysoką masę. Wykorzystywana jest powszechnie w przemyśle spożywczym, lecz również w kosmetyce oraz farmacji. Stanowi ona zagęstnik spożywczy, dlatego też znajdziemy ją między innymi w:

  • lodach,
  • napojach,
  • dżemach,
  • serkach topionych,
  • pieczywie.

Guma guar w żywności i kosmetykach – czy jest szkodliwa?

Wielu konsumentów zadaje sobie pytanie, czy guma guar jest szkodliwa? Wynika ono głównie z enigmatycznego oznaczenia, które zaczyna się od litery "E". Przyjęło się, że w ten sposób oznaczane są konserwanty i zagęstniki, których powinniśmy unikać. Nie jest to jednak do końca prawda, ponieważ guma guar sama w sobie nie jest szkodliwa dla naszego organizmu. Należy bowiem do rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, który zaszkodzić może jedynie, gdy jest spożywany w zbyt dużych ilościach. Problemem jest jednak fakt, iż bardzo często guma guar dodawana jest do produktów spożywczych niskiej jakości. Przykładowo, znajdziemy ją w dżemie, jeśli do jego produkcji została użyta zbyt mała ilość owoców. Ma ona więc za zadanie niejako maskować niedoskonałości. Inaczej jest jednak w przypadku kosmetyków, którym nadaje lepkość, ułatwia wyciskanie z tubki lub stabilizuje emulsje. 

Guma ksantanowa (E415) a guma guar (E412) – czym się różnią? Właściwości i zastosowanie

Guma ksantanowa często bywa mylona z gumą guar, a wszystko dlatego, że jest ona popularnym zagęstnikiem spożywczym. Niemniej jednak gumę ksantanową pozyskuje się w nieco inny sposób, a mianowicie w drodze fermentacji węglowodanów przez bakterie. Badania nie wykazały, że guma ksantanowa działa szkodliwie na ludzki organizm. Guma ksantanowa wykorzystywana jest w gastronomii w roli zagęstników i może zastąpić na przykład mąkę czy skrobię ziemniaczaną. Znalazła także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. 

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania gumy guar

Guma guar, z racji tego, iż jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, może w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Dzięki swoim właściwościom obniża poziom cholesterolu we krwipoprawia również perystaltykę jelit oraz skład mikroflory jelitowej. Guma guar doskonale sprawdza się w przypadku osób będących na diecie odchudzającej, bowiem powoduje wolniejsze trawienie poszczególnych makroskładników żywności, przez co dłużej pozostajemy syci. Substancja ta może również powodować obniżenie poziomu cukru we krwi oraz zapobiegać nagłym wyrzutom insuliny. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w produktach spożywczych znajdziemy ją jedynie w małych dawkach, a żeby odczuć pozytywny wpływ gumy guar na zdrowie, potrzebne są znacznie większe jej ilości. Możemy jednak dodawać ją do posiłków. Gumę guar kupimy w aptece oraz w sklepach ze zdrową żywnością. 

Guma guar w wypiekach bezglutenowych: ile i jak ją stosować?

Guma guar jako zagęstnik oraz substancja, która nie zawiera glutenu, znalazła szerokie zastosowanie w diecie bezglutenowej. Możemy używać jej na przykład do przygotowywania wypieków czy dań na ostro. Problem pojawia się zwykle w kontekście dozowania gumy guar. Dietetycy radzą, aby nie przekraczać zalecanych dawek:

  • w sernikach - 5 g na 1 kg sera,
  • w pizzy - 1 łyżeczka na 130 g mąki,
  • w chlebie - 1,5-2 łyżeczki na 130 g mąki,
  • w muffinkach - 1 łyżeczka na 130 g mąki,
  • w ciastkach kruchych - 1/4-1/2 łyżeczki na 130 g mąki,
  • w naleśnikach - 3/4 łyżeczki na 130 g mąki.

Przygotowując dania, możemy zastanawiać się, jak rozpuścić gumę guar? Otóż najlepiej rozpuścić ją w zimnej wodzie - błędem jest próba rozpuszczania gumy we wrzątku, gdyż nie uzyskamy dzięki temu właściwej konsystencji, a co więcej, może ona stracić swoje cenne właściwości. Pamiętajmy, aby nie przekraczać zalecanych porcji gumy guar, bowiem wypieki ze zbyt dużą jej ilością stają się ciągnące i słabiej wyrastają.

5 szybkich i pysznych dań, które przygotujesz z pomocą gumy guar

Jak dotąd guma guar nie stała się popularnym składnikiem, który można znaleźć w wielu przepisach kulinarnych. Wykorzystujemy ją głównie do przygotowywania wypieków, lecz doskonale sprawdzi się również do zagęszczania sosów bądź przygotowywania śniadań czy kolacji. Z jej pomocą możemy przygotować:

  • omlet - do ciasta wystarczy dodać gumę guar, która je zagęści; guma guar sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przyrządzić omlet wysokobiałkowy, z dużą ilością jajek;
  • gulasz warzywny lub z dodatkiem mięsa - guma guar sprawdzi się jako zagęstnik, dzięki któremu nasz sos zyska odpowiednią konsystencję; dodając ją do gulaszu, nie musimy ograniczać ilości warzyw, a w szczególności pomidorów, które - choć pyszne - rozwadniają sos;
  • ciasto bezglutenowe - na jego bazie możemy przygotowywać słodkie desery;
  • pizza - za pomocą gumy guar i mąki bezglutenowej możemy przyrządzić pyszną pizzę, która będzie idealnym wyborem dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu;
  • kruche paszteciki z pieczarkami - jest to propozycja na danie obiadowe, lecz mogą również stanowić ciepłą kolację; możemy przygotować je na bazie mąki bezglutenowej.

Dieta keto: substancje zagęszczające stosowane w diecie ketogenicznej. Które warto wybierać?

Dieta ketogeniczna zyskała w ostatnim czasie ogromną popularność. Polega ona na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz produktów, które zawierają większą ilość tłuszczów. Jeżeli jednak rezygnujemy z przyjmowania węglowodanów, to tradycyjną mąkę czy skrobię musimy zastąpić innymi zagęstnikami. Które z nich będą odpowiednie dla osób będących na diecie ketogenicznej? Otóż guma guar najlepiej sprawdza się w diecie ketoMożemy również sięgnąć po gumę ksantanową. Doskonale zagęszczą one potrawy, do których przygotowania wybieramy lżejsze mąki, o niższej zawartości węglowodanów. Pamiętajmy, że tradycyjnej mąki nie można zastąpić w proporcji 1:1. Aby uzyskać pożądane efekty, nie potrzeba dużej ilości zagęstników - najczęściej wystarczy jedna łyżeczka, czasami mniej. W gumę guar czy ksantanową możemy zaopatrzyć się w sklepie ze zdrową żywnością bądź w aptece - dostępna jest bez recepty. Zagęstniki te znajdziemy w wielu przepisach, które dedykowane są osobom, będącym na diecie ketogenicznej. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem