Hemoglobina – jaką funkcję pełni w organizmie? Przyczyny niskiej i wysokiej hemoglobiny

Hemoglobina – jaką funkcję pełni w organizmie? Przyczyny niskiej i wysokiej hemoglobiny - zdjęcie

Hemoglobina jest jednym z ważniejszych składników krwi. Badanie jej poziomu pozwala na zdiagnozowanie wielu schorzeń i chorób, również nowotworowych. Jaką rolę w organizmie pełni hemoglobina i co może oznaczać jej za niski lub zbyt wysoki poziom?

Hemoglobina – czym jest?

Hemoglobina to cząsteczka białka w krwinkach czerwonych, która przenosi tlen z płuc do tkanek organizmu oraz zwraca dwutlenek węgla z tkanek do płuc. Składa się ona z czterech połączonych ze sobą cząsteczek białka, które nazywane są łańcuchami globulin. U osób dorosłych cząsteczka hemoglobiny, która jest oznaczana skrótami Hgb lub Hb, zawiera dwa łańcuchy alfa-globuliny i dwa łańcuchy beta-globuliny. Inaczej wygląda to w przypadku płodów i niemowląt, u których cząsteczka hemoglobiny składa się z dwóch łańcuchów alfa i dwóch łańcuchów gamma. Wraz ze wzrostem dziecka łańcuchy gamma zaczynają być stopniowo zastępowane przez łańcuchy beta, w efekcie tworząc strukturę hemoglobiny dorosłego.

Jaką rolę w organizmie pełni hemoglobina? Jest ona niezwykle ważnym składnikiem krwi – zapewnia właściwe natlenienie tkanek i organów, bez którego nie mogłyby one prawidłowo funkcjonować. W każdym łańcuchu globuliny znajduje się związek zwany hemem. Zawiera on żelazo, które jest niezbędne do transportu tlenu i dwutlenku węgla we krwi. Hemoglobina pobiera tlen w płucach, transportuje go, a następnie uwalnia w poszczególnych tkankach organizmu. Jej zadaniem jest także transport zwrotny dwutlenku węgla, który może zostać wydalony z organizmu. Hemoglobina w dużym stopniu odpowiada też za utrzymanie kształtu czerwonych krwinek.

Normy hemoglobiny – jaki jest jej właściwy poziom w organizmie człowieka?

W przypadku osób dorosłych normy hemoglobiny wyglądają następująco:


Osoba

Norma

Kobiety

7,4-9,9 mmol/l (12-16 g/dl)

Mężczyźni

8,0-11,0 mmol/l (13-18 g/dl)

Kobiety ciężarne

6,9-8,8 mmol/dl (11-14 g/dl)


Warto pamiętać, że normy mogą się różnić w zależności od płci, wieku, rasy, metody oznaczania oraz laboratorium. Wszelkie odchylenia od norm mogą świadczyć o zaburzeniach w pracy organizmu.

Badanie hemoglobiny we krwi – jak interpretować wyniki?

Poziom hemoglobiny we krwi badany jest w ramach morfologii. To podstawowe badanie diagnostyczne, podczas którego oznaczane są kolejne cząstki i składniki krwi. Badanie stężenia hemoglobiny warto wykonywać profilaktycznie – zaleca się, by wykonywać je raz na rok. Wskazaniem do przeprowadzenia badania krwi są również takie dolegliwości jak zmęczenie, osłabienie, senność, problemy z pamięcią i koncentracją czy bladość skóry. O nieprawidłowym poziomie hemoglobiny mogą świadczyć ponadto szumy uszne, zaburzenia widzenia oraz zawroty i silne bóle głowy.

Interpretacji wyników morfologii, w tym stężenia hemoglobiny, powinien dokonać lekarz. Powinna ona bowiem zostać wykonana także w odniesieniu do innych parametrów związanych z czerwonymi krwinkami, takich jak: liczba erytrocytów (RBC), hematokryt (Hct, Ht), liczba retikulocytów (RET) oraz parametry czerwonokrwinkowe (MCV, MCH, MCHC). Ponadto wpływ na wynik mogą mieć też wyżej wymienione czynniki, jak płeć, wiek czy rasa pacjenta, oraz ogólny stan zdrowia czy przebyte choroby.

Niska hemoglobina – co trzeba wiedzieć?

Przyczyną niskiego poziomu hemoglobiny we krwi najczęściej jest niedokrwistość. Objawy, które mogą wskazywać na niską hemoglobinę, to:

  • zmęczenie i pogorszenie koncentracji,
  • złe samopoczucie,
  • zawroty głowy,
  • przyspieszone bicie serca,
  • blady odcień skóry.

Niskie stężenie hemoglobiny może być spowodowane również przez:

  • niedobór witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza,
  • choroby nerek,
  • anemię sierpowatą,
  • przewlekłe choroby zapalne (reumatoidalne zapalenie stawów, gruźlica),
  • zaburzenia pracy szpiku kostnego.

Warto jednak mieć na uwadze, że niskie stężenie hemoglobiny jest zjawiskiem zupełnie normalnym u kobiet w ciąży.

Niski poziom hemoglobiny – jak leczyć?

Poziom hemoglobiny należy zwiększyć, gdy jego przyczyną jest zmniejszona produkcja czerwonych krwinek, zwiększone niszczenie czerwonych krwinek lub utrata krwi. Istnieje kilka zróżnicowanych sposobów na podwyższenie poziomu hemoglobiny, które są dobierane w zależności od podstawowego problemu. Najczęściej stosowane metody zwiększenia stężenia hemoglobiny to:

  • przetaczanie czerwonych krwinek,
  • przyjmowanie erytropoetyny, czyli hormonu stymulującego produkcję czerwonych krwinek,
  • przyjmowanie suplementów diety zwalczających niedobór żelaza – na przykład w formie łatwych do przyjmowania płynów z witaminami i minerałami.

Ważnym aspektem jest także dieta, w której nie powinno zabraknąć produktów bogatych w żelazo – jajek, szpinaku, fasoli, chudego mięsa czy owoców morza. Jadłospis warto uzupełnić też o pokarmy zawierające kofaktory, w tym witaminy B6, B12 i C oraz kwas foliowy, które utrzymują prawidłowy poziom hemoglobiny. Znajdziemy je w rybach, warzywach, orzechach, zbożach, groszku i owocach cytrusowych. W diecie dobrze jest uwzględnić również krzem – pierwiastek życia i urody, na bazie którego tworzona jest hemoglobina. Chcąc natomiast samodzielnie kontrolować poziom nasycenia tlenem hemoglobiny tętniczej, możemy zaopatrzyć się w nieinwazyjne pulsoksymetr napalcowy.

Wysoka hemoglobina – co trzeba wiedzieć?

Poziom hemoglobiny przekraczający przyjęte normy może świadczyć przede wszystkim o odwodnieniu organizmu. W takim przypadku wystarczy najczęściej wypić około 2 litry niegazowanej wody, by stężenie hemoglobiny wróciło do odpowiedniego poziomu. Co ważne, podwyższoną hemoglobinę często obserwuje się u nałogowych palaczy.

Wśród innych przyczyn wysokiego poziomu hemoglobiny wymienia się:

  • przewlekłe niedotlenienie, które może być wynikiem np. dłuższego przebywania na obszarach położonych wysoko nad poziomem morza;
  • odwodnienia w przebiegu biegunek i wymiotów oraz nadmiernego pocenia się;
  • nadkrwistości pierwotnej;
  • nadkrwistości wtórnej, która może występować w przebiegu nowotworów nerek, przy wadach serca oraz przewlekłych chorobach płuc.

Hemoglobina to niezwykle ważny składnik krwi. Morfologia, w ramach której oznaczany jest poziom hemoglobiny, jest wskazana w przypadku długotrwale pogorszonego samopoczucia, infekcji czy w ramach corocznej kontroli. Dzięki temu możliwe jest szybkie wykrycie ewentualnych problemów zdrowotnych i podjęcie leczenia.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.