Dieta zupowa – zasady, efekty i wpływ na nasz organizm

Dieta zupowa - zdjęcie
Dieta zupowa oparta jest na niskokalorycznych zupach warzywnych, które dzięki dużej zawartości błonnika dają uczucie sytości. Należy ona do tak zwanych diet produktowych, a więc bazujących na konkretnym produkcie/potrawie. Efektem jej stosowania jest nie tylko utrata zbędnych kilogramów, ale również detoksykacja organizmu. Nie jest to jednak model żywienia dla każdego. Czy dieta zupowa jest zdrowa?
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Dieta zupowa oparta jest na warzywnych zupach, które spożywa się 6 razy dziennie.
  • Będąc na diecie, można schudnąć nawet 5 kg w ciągu miesiąca, co dietetycy uważają za bezpieczne. Niskokaloryczne zupy pomagają nie tylko uporać się ze zbędnymi kilogramami, ale również oczyścić organizm z toksyn.
  • Dieta jest przeznaczona dla zdrowych, dorosłych osób. Nie powinny stosować jej kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby w podeszłym wieku ani obciążone chorobami przewlekłymi.

Dieta zupowa – na czym polega i dlaczego zdobywa popularność wśród osób odchudzających się?

Dieta zupowa to program Moniki Honory, która będąc na niej, schudła 40 kg. Ten model żywienia oparty jest na niskokalorycznych, warzywnych zupach, niezawierających mąki czy zasmażki. Zupy należy spożywać 6 razy dziennie, przy czym mogą one mieć konsystencję zarówno płynną, jak i półpłynną. Muszą być różnorodne, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Poza warzywami w zupach znajdują się:

  • mięso,
  • ryby,
  • kasze,
  • makarony,
  • produkty zbożowe,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • zdrowe tłuszcze.

Dieta zupowa na odchudzanie nie powinna być mylona z dietą kapuścianą, która bazuje na zupie z kapusty. W tym przypadku zachowana zostaje różnorodność, która ma ochronić organizm przed niedoborami. Płynna dieta odchudzająca występuje również w innych, znacznie bardziej rygorystycznych odmianach. Podążając za ich ideą, można spożywać wyłącznie zupy warzywne, bez dodatku mięsa, ryb czy produktów zbożowych. Tego rodzaju dieta nie powinna jednak trwać dłużej niż tydzień. W klasycznym ujęciu jest to 3-dniowa dieta zupowa.

Dieta zupowa na odchudzanie – jak wpływa na redukcję wagi i metabolizm?

Dieta parta na zupach to dieta lekkostrawna, łagodna dla żołądka i jelit. Potrawy nie obciążają układu pokarmowego, a jednocześnie dają uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Zadaniem diety zupowej jest podkręcić metabolizm, czemu sprzyja spożywanie aż 6 posiłków dziennie (ilość można modyfikować w zależności od potrzeb, jednak powinno się spożywać 5-7 posiłków każdego dnia). Docelowo na diecie można schudnąć 5 kg w ciągu miesiąca. W przypadku restrykcyjnego modelu diety zupowej efekty są widoczne znacznie szybciej – pozwala on schudnąć nawet 5 kg w ciągu tygodnia. Niestety, szyba utrata masy ciała często skutkuje efektem jo-jo. Bardzo ważne jest więc wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych, dzięki którym kilogramy nie wrócą.

Ile można schudnąć, jedząc tylko zupy?

Na diecie zupowej chudnie się około 1-1,5 kg tygodniowo. Dietetycy uważają takie tempo za bezpieczne, niewywołujące szoku. W miesiąc można więc schudnąć około 5-6 kg, jednak mowa tutaj o klasycznym modelu, jakim jest dieta zupowa. Efekty dla bardziej restrykcyjnych odmian są znacznie bardziej spektakularne. Niektórzy twierdzą, że na tygodniowej diecie opartej wyłącznie na zupach warzywnych bez dodatków schudli 5 kg. Choć to imponująca wartość, niesie za sobą pewne ryzyko. Szybka utrata wagi może skończyć się efektem jo-jo. Dieta zupowa – efekty po tygodniu w postaci tak dużego spadku masy ciała najczęściej wiążą się z brakiem energii i niedoborami pokarmowymi. Tymczasem najlepsze diety na schudnięcie pozwalają nie tylko pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale też zachować zdrowie. Ponadto uczą dobrych nawyków żywieniowych, które ograniczają ryzyko efektu jo-jo.

Niskokaloryczne zupy odchudzające – które dietetyczne zupy są najlepsze na redukcji?

Dietetyczne zupy odchudzające nie muszą, a nawet nie powinny być monotonne. Na pierwszym miejscu wśród zwolenników tej diety jest oczywiście zupa kapuściana, jednak to dlatego, że dawniej funkcjonował podobny model żywienia oparty właśnie na kapuśniaku. Warto jednak pamiętać, że dopuszczalne są wszystkie zupy, które nie zawierają tłustych dodatków. Wyjątkiem są zupy krem, których również nie można spożywać na tej diecie. Chcąc zachować różnorodność, włącz do swojego menu zupę:

  • buraczaną,
  • cebulową,
  • porową,
  • marchewkową,
  • dyniową,
  • paprykową,
  • brokułową,
  • kalafiorową,
  • wielowarzywną.

Zupy na diecie powinny być przygotowane ze świeżych, ewentualnie mrożonych warzyw. Niedopuszczalne jest natomiast używanie koncentratów czy półproduktów, które najczęściej pozbawione są błonnika pokarmowego. Trzeba też pamiętać o odpowiedniej obróbce. Warzyw ani innych dodatków nie smażymy, można je wyłącznie gotować w wodzie lub na parze. Aby niskokaloryczne zupy smakowały lepiej, warto dodać do nich ulubione przyprawy. W tym kontekście nie obowiązują niemal żadne ograniczenia, choć oczywiście, jak w każdym modelu żywieniowym, zaleca się ograniczenie soli.

Przykładowy jadłospis diety zupowej – jak skomponować menu na 3 dni, by było smaczne i zdrowe?

Dieta niskotłuszczowa, za jaką z pewnością można uznać dietę zupową, dostarcza organizmowi wyłącznie zdrowe tłuszcze. Warto więc wyposażyć się w oliwę z oliwek, którą w niewielkich ilościach można dodawać do zup. Ich bazą są różnorodne warzywa, ale w klasycznej wersji diety zawierają one również mięso, produkty mleczne i zbożowe. Przed wdrożeniem nowego modelu żywienia, warto więc dobrze poznać zasady, jakimi kieruje się dieta zupowa. Przykładowy jadłospis na 3 dni wygląda następująco:

Dzień 1

Śniadanie: zupa mleczna z zacierkami

II śniadanie: zupa z kapusty

Obiad: zupa warzywna z kaszą pęczak

Podwieczorek: zupa na wywarze warzywnym

Kolacja: zupa dyniowa z imbirem

Dzień 2

Śniadanie: zupa pomidorowa z pestkami słonecznika

II śniadanie: zupa z zielonych warzyw

Obiad: zupa meksykańska z czerwonej fasoli

Podwieczorek: zupa kalafiorowa

Kolacja: zupa ogórkowa z ziemniakami

Dzień 3

Śniadanie: zupa z buraka z dodatkiem sera koziego

II śniadanie: zupa z czerwonych warzyw

Obiad: włoska zupa minestrone z mięsem

Podwieczorek: zupa pieczarkowa z makaronem

Kolacja: zupa pęczakowa

Czy dieta zupowa jest zdrowa? Analiza korzyści zdrowotnych i potencjalnych zagrożeń

Dieta oparta na zupach powinna być stosowana w krótkookresowo. Z pewnością nie jest to model żywienia na całe życie, nawet jeśli mowa o klasycznym wydaniu, w którym dozwolone są także inne produkty. Dieta zupowa – czy jest zdrowa? W dłuższej perspektywie czasowej nie dostarcza organizmowi wszelkich potrzebnych składników, zatem nie można ją określić jako zdrową, pełnowartościową. Ponadto, ze względu na płynną i półpłynną konsystencję dań, może stanowić zagrożenie dla aparatu mowy, który nie będzie pracował na pełnych obrotach. Zaletą diety zupowej jest wyrobienie nawyków, których podstawą jest zdrowa żywność, a zwłaszcza warzywa. W menu jest ich pod dostatkiem, dlatego osoby, które dotychczas spożywały niewielkie ilości warzyw, mają szansę na zmianę. Potrawy są lekkostrawne, dzięki czemu nie zalegają w układzie pokarmowym, pozwalają delikatnie go oczyścić. Przy umiejętnym komponowaniu menu nie ma też mowy o monotonii, z jaką kojarzona jest dieta zupowa. Wady tego modelu przemawiają jednak za wprowadzeniem go wyłącznie na kilkanaście dni, maksymalnie na miesiąc.

Dieta zupowa – przeciwwskazania

Podstawowym przeciwwskazaniem do stosowania diety zupowej są niedobory pokarmoweWitaminy i minerały i tak często trzeba dodatkowo suplementować, stosując tę dietę, dlatego może ona tylko pogłębić problem. Kolejnym przeciwwskazaniem jest wiek. Ten model żywienia dedykowany jest osobom dorosłym, dlatego nie mogą stosować go dzieci, nie jest też zalecany osobom starszym. Ze względu na niską podaż kalorii menu oparte na zupach nie jest dobrym rozwiązaniem dla pracujących fizyczne czy aktywnie trenujących. Dieta nie jest przeznaczona dla osób z chorobami przewlekłymi, na przykład cukrzycą. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży ani karmiące piersią. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem odchudzania. Dieta zupowa lepiej sprawdza się w okresie letnim, gdy mamy dostęp do całej gamy świeżych warzyw. Wtedy też łatwiej skomponować zróżnicowany jadłospis na każdy dzień tygodnia. Zupy nie muszą być spożywane na gorąco, mogą mieć temperaturę pokojową. Zimą i na przednówku trzeba natomiast bazować przede wszystkim na mrożonkach.

Źródła:

  • Dieta zupowa – zasady, efekty, jadłospis diety opartej na zupach, A. Żyłowska (https://wylecz.to/psychologia-i-psychiatria/nerwica-natrectw-przyczyny-objawy-leczenie-leki/) [dostęp na 9.10.2024]
  • Moda na diety zupowe, P. Gąsiewska (https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/moda-na-diety-zupowe/) [dostęp na 9.10.2024]
  • What is the Soup Diet? M. Frey (https://www.verywellfit.com/soup-diet-how-it-works-4589772) [dostęp na 9.10.2024]

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem