KSYLITOL jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym,lecz jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Jego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru.
W postaci naturalnej Ksylitol występuje powszechnie, lecz w niewielkich ilościach. Można go znaleźć m.in. w owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy.
Ksylitol jest stopniowo przyswajany przez organizm ludzki, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Korzystną zwłaszcza dla diabetyków cechą ksylitolu jest znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu
umożliwia diabetykom skuteczniejszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów oraz utrzymanie prawidłowej wagi ciała.
Właściwości KSYLITOLU i jego oddziaływanie na organizm:
Zmniejsza łaknienie na słodycze, a ponadto ma o prawie połowę mniej kalorii niż zwykły cukier,
Redukuje wydzielanie insuliny przez co przeciwdziała otyłości,
Wskazany dla osób chcących odchudzać się ze względu na to że dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest w 100% równie słodki.
Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości),
Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła,
Wzmacnia układ immunologiczny,
Ma właściwości opóźniające proces starzenia się,
Stymuluje wydzielanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową, hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków,
Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacterpylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka,
Wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów.
Zalecane spożycie:max. do 40 g KSYLITOLU dziennie.
Uwaga:Nie należy podawać dzieciom poniżej 3-go roku życia. Nie wolno podawać ksylitolu zwierzętom. Spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający. Zaleca się spożycie max 40 g (8 łyżeczek ) dziennie .
KSYLITOL można stosować podczas pieczenia, gotowania, mrożenia. Produkt nie fermentuje, nie ulega karmelizacji.Produkt jest wolny od GMO, jest bezglutenowy i nie zawiera alergenów.
Pochodzenie: Finlandia
Kategoria
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
Aby dodać opinię, proszę się zalogować.