Dieta niskosodowa – wskazania, zasady, produkty dozwolone

Dieta niskosodowa – wskazania, zasady, produkty dozwolone - zdjęcie
Dieta niskosodowa polega przede wszystkim na ograniczeniu podaży sodu w codziennym żywieniu. Najczęściej stosowana jest w przypadku chorób układu krążeniowo-naczyniowego. W dzisiejszym artykule dowiesz się, kiedy warto zdecydować się na ten sposób żywienia i jak zaplanować codzienny jadłospis.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Sód odpowiedzialny jest za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, pracę komórek mięśniowych, właściwe przewodzenie impulsów nerwowych oraz regulację gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.
  • Zbyt duża ilość związku może prowadzić do podwyższenia ciśnienia.
  • Dieta niskosodowa stanowi ważny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • W pierwszej kolejności należy ograniczyć podaż soli kuchennej oraz produktów bogatosodowych.

Dieta niskosodowa – dla kogo jest zalecana?

Kiedy warto zdecydować się na dietę niskosodową? Dla kogo będzie to najlepsze rozwiązanie? Ten rodzaj żywienia najczęściej znajduje zastosowanie u osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym. Sprawdzi się także u pacjentów otyłych oraz cukrzyków. Ograniczenie podaży soli i innych produktów bogatosodowych wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie zbyt dużej ilości sodu zwiększa ryzyko wystąpienia udaru, zawału serca, wylewu krwi do mózgu oraz zgonu wieńcowego. Nadmiar związku może powodować również osteoporozę, zmiany w błonie śluzowej żołądka i przełyku oraz odpowiadać za zaburzenia funkcjonowania nerek. Sprzyja ponadto powstawaniu obrzęków ciała.

Nie wiesz, ile soli dziennie należy spożywać? Fizjologiczne zapotrzebowanie naszego organizmu szacowane jest na 0,5 g na dobę. Ile sodu dziennie rekomenduje WHO? Światowa organizacja zdrowia przyjmuje, że osoba dorosła powinna spożywać maksymalnie ok. 5 g soli kuchennej dziennie, co odpowiada objętości jednej łyżeczki. Warto w tym miejscu przypomnieć, że średnie spożycie soli w naszym kraju wynosi ok. 10 g na dobę.

Mimo ciągle prowadzonych akcji edukacyjnych większość osób nie zdaje sobie sprawy, że jedynie 5-7% dziennego spożycia występuje naturalnie w pożywieniu. Reszta dodawana jest w procesie obróbki oraz w czasie gotowania.

Zasady diety niskosodowej

Na czym polega dieta niskosodowa? Zalecenia obejmują przede wszystkim ograniczenie spożycia soli kuchennej oraz produktów bogatosodowych. W niektórych przypadkach konieczne jest także zmniejszenie podaży produktów, które słyną z naturalnej wysokiej zawartości sodu. Są to przede wszystkim wysokotłuszczowe produkty mleczne. Warto zwrócić jednocześnie uwagę na sposób obróbki termicznej. Najlepiej sprawdzi się gotowanie, duszenie, pieczenie oraz smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Codzienny jadłospis powinien składać się z 4-5 dobrze zbilansowanych posiłków.

Co można jeść w diecie niskosodowej, a co należy ograniczyć?

Czego nie powinno spożywać się na diecie niskosodowej? Produkty zabronione obejmują:

  • konserwy,
  • kiszonki,
  • wędzonki,
  • marynaty,
  • wędliny i przetwory mięsne,
  • słodycze,
  • gotowe sosy, zupy i przyprawy w płynie.

Interesują Cię zasady diety niskosodowej? Czego nie jeść? Pamiętaj o tym, aby dokładnie czytać etykiety. Sód naturalnie występuje w wyjątkowo niewielkich ilościach. W codziennym życiu unikaj produktów, które zawierają w składzie: E621, E211, E250, E331 oraz E500b. Uważaj także na wodę mineralną. Makroelementy w organizmie możesz uzupełnić w inny sposób, bez zwiększania ilości sodu.

Dieta niskosodowa – co można jeść:

  • warzywa i owoce,
  • pieczywo niskosodowe,
  • przetwory mleczne,
  • chude mięso,
  • wędliny i przetwory mięsne własnego wyrobu,
  • jaja,
  • ziemniaki,
  • mąkę, kaszę i ryż.

Alternatywy dla soli – jak urozmaicić smak potraw?

Przyjmuje się, że przyzwyczajenie się do nowego smaku potraw może zająć od 2 do 4 tygodni. Warto pamiętać jednak o tym, że sól w diecie nie jest niezastąpiona. W Twojej kuchni powinny znaleźć się świeże oraz suszone zioła i przyprawy. Sięgaj m.in. po: koper, pieprz, pietruszkę, bazylię, imbir, paprykę, czosnek oraz oregano.

Norma sodu we krwi – jakie wartości są prawidłowe?

Elektrolity, czyli jony sodu, warunkują prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Norma sodu wynosi od 135 do 145 mmol/l (mEq/l). Jak badać sód? Norma we krwi jest taka sama zarówno w przypadku badań przeprowadzanych na czczo, jak i po spożyciu posiłku.

Szukasz roztworów do płukania gardła na bazie soli emskiej? Już dziś sprawdź ofertę sodu – ceny!

Nadmiar sodu – objawy i skutki zdrowotne

Za dużo sodu w organizmie może prowadzić do hipernatremii. Zwiększony poziom sodu we krwi najczęściej występuje u osób odwodnionych. Rzadko diagnozowany jest w związku z nadmierną podażą w diecie. Jak rozpoznać nadmiar sodu? Objawy obejmują:

  • utratę łaknienia,
  • nudności i wymioty,
  • zaburzenia stanu świadomości,
  • pobudzenie lub senność,
  • wzmożone napięcie mięśni i odruchów.

Przewlekła postać choroby często nie daje jednak żadnych symptomów.

Efekty stosowania diety niskosodowej

Badanie naukowe potwierdzają, że znaczne ograniczenie spożycia soli przyczynia się do zauważalnej redukcji ciśnienia krwi. Dzięki temu staje się istotną profilaktyką chorób układu krążeniowo-naczyniowego. Jednocześnie unikanie sodu umożliwia zmniejszenie obrzęków ciała.

Dieta niskosodowa – przykładowy jadłospis

Chcesz ograniczyć sód? W czym jest zawarta duża ilość soli? Związek znajdziesz przede wszystkim w przetworzonej żywności. Właśnie dlatego żywienie powinno opierać się na naturalnych składnikach i podstawowych produktach. W przykładowym jadłospisie mogą znaleźć się:

  • Śniadanie: płatki owsiane z orzechami włoskimi, jogurtem naturalnym, malinami oraz miodem.
  • II śniadanie – kanapki z niskosodowego pieczywa z samodzielnie przygotowaną wędliną, twarożkiem i surowymi warzywami.
  • Obiad – pieczony dorsz podawany z warzywami. W tej roli świetnie sprawdzi się pomidor, papryka, marchew oraz cukinia.
  • Podwieczorek – koktajl ze szpinakiem, jarmużem, kiwi, jabłkiem i pietruszką.
  • Kolacja – makaron z szarpanym kurczakiem w sosie pomidorowo-ziołowym.

Źródła:

  • Adam Bednarski, Alicja Czakon, Katarzyna Stolarz-Skrzypek, Danuta Czarnecka, Wiedza żywieniowa i praktyczne stosowanie się pacjentów z nadciśnieniem tętniczym do zaleceń ograniczenia spożycia soli kuchennej, nadciśnienie tętnicze, tom 17, nr 6/2013.
  • Hanna Dolińska, Dieta Niskosodowa, https://dietetycy.org.pl/dieta-niskosodowa/ (dostęp 11.08.2024),
  • Jerzy Głuszek, Wpływ soli kuchennej w diecie na ciśnienie tętnicze i stan zdrowia, Arterial Hypertension, vol. 6, nr 1/2002.
  • https://www.gov.pl/attachment/a34fc477-62cd-4931-b89f-6b2e97e9b2b1 (dostęp 11.08.2024).
  • Agnieszka Latoch, Stan wiedzy jako produktów mięsnych jako głównego źródła sodu w diecie wśród lubelskich studentów, Rocz Panstw Zakl Hig, vol. 63, nr 2/2012.
  • https://www.pszs.eu/_userdata/file/dieta-z-ograniczeniem-sodu_2052.pdf (dostęp 11.08.2024).
  • Aleksandra Szulc, Jak obniżyć ciśnienie krwi dietą?, https://dietetycy.org.pl/jak-obnizyc-cisnienie-krwi-dieta/ (dostęp 11.08.2024).
  • Ewa Talarek, Stężenie sodu - badanie, normy, wskazania, https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/174208,stezenie-sodu-badanie-normy-wskazania (dostęp 11.08.2024).
  • Magdalena Wiercińska, Hipernatremia (nadmiar sodu) - przyczyny, objawy, leczenie, https://www.mp.pl/pacjent/objawy/340369,hipernatremia-nadmiar-sodu-przyczyny-objawy-leczenie (dostęp 11.08.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem