Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle?

Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle? - zdjęcie

Daktyle, zarówno świeże, jak i suszone, są skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Są cenione przez sportowców, a ponadto pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego czy wspierają trawienie.

Daktyle – owoce daktylowca

Daktyle to owoce daktylowca – prastarego drzewa owocowego, które jest uprawiane już od czasów prehistorycznych. Obecnie daktylowiec występuje przede wszystkim w południowo-zachodniej części Azji, Afryce Północnej oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Dojrzały daktylowiec może osiągać nawet 40 metrów wysokości i ma 40 gron owocowych – w każdym z nich znajduje się około 30 daktyli. Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości daktyli sprawiają, że są one nazywane chlebem życia, natomiast sama palma daktylowa zyskała miano drzewa życia.

Daktyle – wartości odżywcze. W jakiej postaci są najlepsze?

Daktyle są dostępne w postaci świeżej lub suszonej. I jedne, i drugie są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz salicylanów, które wykazują właściwości podobne do aspiryny. Istnieje wiele odmian daktyli – wśród najpopularniejszych wymieniamy Deglet Noor oraz Medjool. Jakie mają wartość odżywcze?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Deglet Noor

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Medjool

Wartość energetyczna

282 kcal

277 kcal

Białko

2,45 g

1,81 g

Węglowodany

75,03 g

74,97 g

Tłuszcz

0,39 g

0,15 g

Błonnik

8 g

6,7 g

Witamina C

0,4 mg

0 mg

Tiamina

0,052 mg

0,050 mg

Ryboflawina

0,066 mg

0,060 mg

Niacyna

1,274 mg

1,610 mg

Witamina B6

0,165 mg

0,249 mg

Kwas foliowy

19 µg

15 µg

Witamina A

10 IU

149 IU

Witamina E

0,05 mg

0 mg

Witamina K

2,7 µg

2,7 µg

Wapń

39 mg

64 mg

Żelazo

1,02 mg

0,90 mg

Magnez

43 mg

54 mg

Fosfor

62 mg

62 mg

Potas

656 mg

696 mg

Sód

2 mg

1 mg

Cynk

0,29 mg

0,44 mg




Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze do owoców surowych. Wyjątek stanowi zawartość błonnika – daktyle świeże mają go nieco mniej niż suszone, w których wynosi ona około 8,7 g na 100 g.

Daktyle – właściwości zdrowotne. Kto powinien jeść daktyle?

Zdaniem naukowców, daktyle mogą chronić nas przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Spożywanie daktyli przyczynia się do poprawy profilu lipidowego, a dzięki temu pozwala zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Tym samym mogą zmniejszyć też ryzyko wystąpienia innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu w daktylach. W przypadku odmiany Deglet Noor w 100 g owoców znajduje się 656 mg tego pierwiastka, a w daktylach Medjool jest go jeszcze więcej – bo aż 696 mg. Dlaczego jest to takie ważne? Otóż potas pozwala utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Daktyle zawierają także naturalne salicylany – to substancje, które działają jak aspiryna, a przy tym nie podrażniają żołądka.

Daktyle mogą okazać się pomocne również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bogactwo błonnika sprawia, że daktyle przyspieszają perystaltykę jelit, przynosząc ulgę w zaparciach. Przy trudnościach z wypróżnianiem polecane są zwłaszcza suszone daktyle, które mają nieco więcej błonnika pokarmowego niż surowe. Przy zaparciach dobrym rozwiązaniem mogą być także suplementy diety, takie jak tabletki z daktylami, które przywracają naturalny rytm wypróżnień. Suszone owoce sprawdzą się też przy zespole jelita drażliwego. Obecny w nich tryptofan to aminokwas, który bierze udział w metabolizmie serotoniny – a jej zmniejszona ilość może wpływać na nasilenie objawów towarzyszących schorzeniu.

Daktyle powinny zagościć także w diecie osób, które zmagają się z nadkwasotą. Owoce te wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy, dzięki czemu zmieniają pH soku żołądkowego na bardziej zasadowe. To z kolei pozwala na zmniejszenie dolegliwości występujących przy nadkwaśności. Po daktyle warto sięgać również w stanach silnego stresu, wyczerpania psychicznego czy w przypadku bezsenności. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz taurynę, która ułatwia zasypianie i ma działanie antydepresyjne. W walce ze stresem oksydacyjnym dobre efekty mogą dawać także suplementy z daktylami w płynie, które dodatkowo wzmacniają układ immunologiczny i redukują zmęczenie.

Daktyle powinni też jeść sportowcy. Znajduje się w nich dużo cukrów prostych, więc są świetnym źródłem energii. Ponadto skutecznie uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach oraz potasu w organizmie, co jest niezwykle istotne przy długotrwałym wysiłku. Osobom aktywnym fizycznie poleca się także suplementy z daktylami w płynie, które pomagają zachować elastyczność stawów oraz wspierają produkcję kolagenu, niezbędnego do prawidłowego działania kości i chrząstek.

Daktyle – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać daktyli?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem daktyli niektóre osoby nie powinny włączać ich do diety. Są to przede wszystkim chorzy na cukrzycę – daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (103) i przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Do przeciwwskazań do jedzenia daktyli zalicza się także:

  • nieżyt żołądka,
  • kolkę żołądkową
  • wzdęcia,
  • migrenę.

Jak jeść daktyle?

Daktyle można jeść zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Można je też z powodzeniem dodawać do różnych dań – sałatek, musli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków czy kasz. Daktyle mogą także doskonale zastąpić słodycze. Popularną przekąską są tak zwane kulki mocy, które robi się z suszonych daktyli, płatków owsianych, orzechów, żurawiny, wiórków kokosowych i miodu. Syrop z daktyli natomiast może być stosowany jako zamiennik cukru do herbaty lub kawy.

Daktyle nie bez powodu nazywane są chlebem życia. Owoce daktylowca zawierają witaminy, minerały i inne substancje pomocne w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji – wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, redukują stres oraz są dobrym źródłem zdrowej energii.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dieta i odchudzanie

Witarianizm - surowa dieta RAW. Co daje i jakie efekty przynosi roślinna dieta?
Witarianizm, czyli surowa dieta RAW, to podejście żywieniowe oparte na spożywaniu wyłącznie nieprzetworzonych produktów roślinnych. Kładzie nacisk na spożywanie surowych warzyw, owoców, orzechów, nasion oraz kiełków, bez ich...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.