Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle?

Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle? - zdjęcie

Daktyle, zarówno świeże, jak i suszone, są skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Są cenione przez sportowców, a ponadto pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego czy wspierają trawienie.

Daktyle – owoce daktylowca

Daktyle to owoce daktylowca – prastarego drzewa owocowego, które jest uprawiane już od czasów prehistorycznych. Obecnie daktylowiec występuje przede wszystkim w południowo-zachodniej części Azji, Afryce Północnej oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Dojrzały daktylowiec może osiągać nawet 40 metrów wysokości i ma 40 gron owocowych – w każdym z nich znajduje się około 30 daktyli. Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości daktyli sprawiają, że są one nazywane chlebem życia, natomiast sama palma daktylowa zyskała miano drzewa życia.

Daktyle – wartości odżywcze. W jakiej postaci są najlepsze?

Daktyle są dostępne w postaci świeżej lub suszonej. I jedne, i drugie są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz salicylanów, które wykazują właściwości podobne do aspiryny. Istnieje wiele odmian daktyli – wśród najpopularniejszych wymieniamy Deglet Noor oraz Medjool. Jakie mają wartość odżywcze?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Deglet Noor

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Medjool

Wartość energetyczna

282 kcal

277 kcal

Białko

2,45 g

1,81 g

Węglowodany

75,03 g

74,97 g

Tłuszcz

0,39 g

0,15 g

Błonnik

8 g

6,7 g

Witamina C

0,4 mg

0 mg

Tiamina

0,052 mg

0,050 mg

Ryboflawina

0,066 mg

0,060 mg

Niacyna

1,274 mg

1,610 mg

Witamina B6

0,165 mg

0,249 mg

Kwas foliowy

19 µg

15 µg

Witamina A

10 IU

149 IU

Witamina E

0,05 mg

0 mg

Witamina K

2,7 µg

2,7 µg

Wapń

39 mg

64 mg

Żelazo

1,02 mg

0,90 mg

Magnez

43 mg

54 mg

Fosfor

62 mg

62 mg

Potas

656 mg

696 mg

Sód

2 mg

1 mg

Cynk

0,29 mg

0,44 mg




Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze do owoców surowych. Wyjątek stanowi zawartość błonnika – daktyle świeże mają go nieco mniej niż suszone, w których wynosi ona około 8,7 g na 100 g.

Daktyle – właściwości zdrowotne. Kto powinien jeść daktyle?

Zdaniem naukowców, daktyle mogą chronić nas przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Spożywanie daktyli przyczynia się do poprawy profilu lipidowego, a dzięki temu pozwala zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Tym samym mogą zmniejszyć też ryzyko wystąpienia innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu w daktylach. W przypadku odmiany Deglet Noor w 100 g owoców znajduje się 656 mg tego pierwiastka, a w daktylach Medjool jest go jeszcze więcej – bo aż 696 mg. Dlaczego jest to takie ważne? Otóż potas pozwala utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Daktyle zawierają także naturalne salicylany – to substancje, które działają jak aspiryna, a przy tym nie podrażniają żołądka.

Daktyle mogą okazać się pomocne również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bogactwo błonnika sprawia, że daktyle przyspieszają perystaltykę jelit, przynosząc ulgę w zaparciach. Przy trudnościach z wypróżnianiem polecane są zwłaszcza suszone daktyle, które mają nieco więcej błonnika pokarmowego niż surowe. Przy zaparciach dobrym rozwiązaniem mogą być także suplementy diety, takie jak tabletki z daktylami, które przywracają naturalny rytm wypróżnień. Suszone owoce sprawdzą się też przy zespole jelita drażliwego. Obecny w nich tryptofan to aminokwas, który bierze udział w metabolizmie serotoniny – a jej zmniejszona ilość może wpływać na nasilenie objawów towarzyszących schorzeniu.

Daktyle powinny zagościć także w diecie osób, które zmagają się z nadkwasotą. Owoce te wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy, dzięki czemu zmieniają pH soku żołądkowego na bardziej zasadowe. To z kolei pozwala na zmniejszenie dolegliwości występujących przy nadkwaśności. Po daktyle warto sięgać również w stanach silnego stresu, wyczerpania psychicznego czy w przypadku bezsenności. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz taurynę, która ułatwia zasypianie i ma działanie antydepresyjne. W walce ze stresem oksydacyjnym dobre efekty mogą dawać także suplementy z daktylami w płynie, które dodatkowo wzmacniają układ immunologiczny i redukują zmęczenie.

Daktyle powinni też jeść sportowcy. Znajduje się w nich dużo cukrów prostych, więc są świetnym źródłem energii. Ponadto skutecznie uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach oraz potasu w organizmie, co jest niezwykle istotne przy długotrwałym wysiłku. Osobom aktywnym fizycznie poleca się także suplementy z daktylami w płynie, które pomagają zachować elastyczność stawów oraz wspierają produkcję kolagenu, niezbędnego do prawidłowego działania kości i chrząstek.

Daktyle – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać daktyli?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem daktyli niektóre osoby nie powinny włączać ich do diety. Są to przede wszystkim chorzy na cukrzycę – daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (103) i przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Do przeciwwskazań do jedzenia daktyli zalicza się także:

  • nieżyt żołądka,
  • kolkę żołądkową
  • wzdęcia,
  • migrenę.

Jak jeść daktyle?

Daktyle można jeść zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Można je też z powodzeniem dodawać do różnych dań – sałatek, musli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków czy kasz. Daktyle mogą także doskonale zastąpić słodycze. Popularną przekąską są tak zwane kulki mocy, które robi się z suszonych daktyli, płatków owsianych, orzechów, żurawiny, wiórków kokosowych i miodu. Syrop z daktyli natomiast może być stosowany jako zamiennik cukru do herbaty lub kawy.

Daktyle nie bez powodu nazywane są chlebem życia. Owoce daktylowca zawierają witaminy, minerały i inne substancje pomocne w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji – wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, redukują stres oraz są dobrym źródłem zdrowej energii.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Układ nerwowy

Kraniotomia – wskazania, przebieg, rekonwalescencja i możliwe powikłania
Kraniotomia jest poważnym zabiegiem neurochirurgicznym, umożliwiającym chirurgowi dostęp do mózgu w przypadku problemów takich jak guzy mózgu, krwiaki czy tętniaki....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem