Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle?

Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle? - zdjęcie

Daktyle, zarówno świeże, jak i suszone, są skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Są cenione przez sportowców, a ponadto pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego czy wspierają trawienie.

Daktyle – owoce daktylowca

Daktyle to owoce daktylowca – prastarego drzewa owocowego, które jest uprawiane już od czasów prehistorycznych. Obecnie daktylowiec występuje przede wszystkim w południowo-zachodniej części Azji, Afryce Północnej oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Dojrzały daktylowiec może osiągać nawet 40 metrów wysokości i ma 40 gron owocowych – w każdym z nich znajduje się około 30 daktyli. Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości daktyli sprawiają, że są one nazywane chlebem życia, natomiast sama palma daktylowa zyskała miano drzewa życia.

Daktyle – wartości odżywcze. W jakiej postaci są najlepsze?

Daktyle są dostępne w postaci świeżej lub suszonej. I jedne, i drugie są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz salicylanów, które wykazują właściwości podobne do aspiryny. Istnieje wiele odmian daktyli – wśród najpopularniejszych wymieniamy Deglet Noor oraz Medjool. Jakie mają wartość odżywcze?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Deglet Noor

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Medjool

Wartość energetyczna

282 kcal

277 kcal

Białko

2,45 g

1,81 g

Węglowodany

75,03 g

74,97 g

Tłuszcz

0,39 g

0,15 g

Błonnik

8 g

6,7 g

Witamina C

0,4 mg

0 mg

Tiamina

0,052 mg

0,050 mg

Ryboflawina

0,066 mg

0,060 mg

Niacyna

1,274 mg

1,610 mg

Witamina B6

0,165 mg

0,249 mg

Kwas foliowy

19 µg

15 µg

Witamina A

10 IU

149 IU

Witamina E

0,05 mg

0 mg

Witamina K

2,7 µg

2,7 µg

Wapń

39 mg

64 mg

Żelazo

1,02 mg

0,90 mg

Magnez

43 mg

54 mg

Fosfor

62 mg

62 mg

Potas

656 mg

696 mg

Sód

2 mg

1 mg

Cynk

0,29 mg

0,44 mg




Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze do owoców surowych. Wyjątek stanowi zawartość błonnika – daktyle świeże mają go nieco mniej niż suszone, w których wynosi ona około 8,7 g na 100 g.

Daktyle – właściwości zdrowotne. Kto powinien jeść daktyle?

Zdaniem naukowców, daktyle mogą chronić nas przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Spożywanie daktyli przyczynia się do poprawy profilu lipidowego, a dzięki temu pozwala zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Tym samym mogą zmniejszyć też ryzyko wystąpienia innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu w daktylach. W przypadku odmiany Deglet Noor w 100 g owoców znajduje się 656 mg tego pierwiastka, a w daktylach Medjool jest go jeszcze więcej – bo aż 696 mg. Dlaczego jest to takie ważne? Otóż potas pozwala utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Daktyle zawierają także naturalne salicylany – to substancje, które działają jak aspiryna, a przy tym nie podrażniają żołądka.

Daktyle mogą okazać się pomocne również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bogactwo błonnika sprawia, że daktyle przyspieszają perystaltykę jelit, przynosząc ulgę w zaparciach. Przy trudnościach z wypróżnianiem polecane są zwłaszcza suszone daktyle, które mają nieco więcej błonnika pokarmowego niż surowe. Przy zaparciach dobrym rozwiązaniem mogą być także suplementy diety, takie jak tabletki z daktylami, które przywracają naturalny rytm wypróżnień. Suszone owoce sprawdzą się też przy zespole jelita drażliwego. Obecny w nich tryptofan to aminokwas, który bierze udział w metabolizmie serotoniny – a jej zmniejszona ilość może wpływać na nasilenie objawów towarzyszących schorzeniu.

Daktyle powinny zagościć także w diecie osób, które zmagają się z nadkwasotą. Owoce te wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy, dzięki czemu zmieniają pH soku żołądkowego na bardziej zasadowe. To z kolei pozwala na zmniejszenie dolegliwości występujących przy nadkwaśności. Po daktyle warto sięgać również w stanach silnego stresu, wyczerpania psychicznego czy w przypadku bezsenności. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz taurynę, która ułatwia zasypianie i ma działanie antydepresyjne. W walce ze stresem oksydacyjnym dobre efekty mogą dawać także suplementy z daktylami w płynie, które dodatkowo wzmacniają układ immunologiczny i redukują zmęczenie.

Daktyle powinni też jeść sportowcy. Znajduje się w nich dużo cukrów prostych, więc są świetnym źródłem energii. Ponadto skutecznie uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach oraz potasu w organizmie, co jest niezwykle istotne przy długotrwałym wysiłku. Osobom aktywnym fizycznie poleca się także suplementy z daktylami w płynie, które pomagają zachować elastyczność stawów oraz wspierają produkcję kolagenu, niezbędnego do prawidłowego działania kości i chrząstek.

Daktyle – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać daktyli?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem daktyli niektóre osoby nie powinny włączać ich do diety. Są to przede wszystkim chorzy na cukrzycę – daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (103) i przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Do przeciwwskazań do jedzenia daktyli zalicza się także:

  • nieżyt żołądka,
  • kolkę żołądkową
  • wzdęcia,
  • migrenę.

Jak jeść daktyle?

Daktyle można jeść zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Można je też z powodzeniem dodawać do różnych dań – sałatek, musli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków czy kasz. Daktyle mogą także doskonale zastąpić słodycze. Popularną przekąską są tak zwane kulki mocy, które robi się z suszonych daktyli, płatków owsianych, orzechów, żurawiny, wiórków kokosowych i miodu. Syrop z daktyli natomiast może być stosowany jako zamiennik cukru do herbaty lub kawy.

Daktyle nie bez powodu nazywane są chlebem życia. Owoce daktylowca zawierają witaminy, minerały i inne substancje pomocne w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji – wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, redukują stres oraz są dobrym źródłem zdrowej energii.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Pierwsza pomoc Udar słoneczny: objawy, leczenie i pierwsza pomoc przy porażeniu cieplnym
Udar słoneczny jest jedną z najczęstszych odmian udaru cieplnego. Stanowi konsekwencję nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. W następstwie przegrzania organizmu dochodzi do odwodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej oraz mechanizmów t...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Choroby skóry Tłuszczak: jakie są przyczyny, objawy oraz leczenie? Czy tłuszczaki są groźne dla zdrowia?
Tłuszczak to niezłośliwy nowotwór tkanki łącznej, który występuje na skórze pojedynczo lub w większych skupiskach. Ten niewielki i miękki w dotyku guzek może pojawić...

Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...
Informacje dla pacjenta Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, ...
Układ pokarmowy Kwas alfa-liponowy (ALA) w walce z cukrzycą. Gdzie występuje i jak działa?
Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób bo...
Serce i układ krążenia Choroba Kawasaki – jak wygląda i przebiega? Co warto wiedzieć o zespole Kawasaki?
Choroba Kawasaki to poważna choroba układowa dotykająca głównie dzieci, mogąca doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Oto najważniejsze objawy, zalecane sposoby leczenia oraz inne istotne informacje na jej temat. Z tego artykułu d...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem