zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Zdrowy tryb życia

aronia-–-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne-czemu-warto-spozywac-aronie

 aronia-–-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne-czemu-warto-spozywac-aronie

Aronia zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli jedzenia o fantastycznym wpływie na nasze zdrowie. Czy to prawda? Jakie właściwości ma aronia? Czy każdy może ją spożywać? Jakie przetwory można z niej zrobić?

Aronia – właściwości zdrowotne

Aronia jest niesamowitą rośliną - jej owoce można uznać za naturalne lekarstwo na wiele chorób cywilizacyjnych. Pomagają w zapobieganiu m.in. nadciśnieniu, miażdżycy, schorzeniom oczu. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że aronia może zmniejszać ryzyko nowotworów!

Jakie wartości zdrowotne posiada aronia?

Aronia jest bogatym źródłem wielu drogocennych dla zdrowia składników. Zacznijmy od bioflanoidów, czyli witaminy P. Są one bardzo ważnymi przeciwutleniaczami. Co więcej, w owocach aronii znajdują się także krewni bioflanoidów, czyli flawonoidy: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Wszystkie razem tworzą grupę zwalczania wolnych rodników!

Ponadto w aronii znajdziemy żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor, mangan oraz witaminy C, B2, B3, B9 oraz E.

Na co może pomóc aronia?

Dzięki zawartości tylu prozdrowotnych składników, owoce aronii są świetnym uzupełnieniem zbilansowanej diety. 

Aronia - właściwości:

Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Spożywanie aronii oraz przetworów z niej jest zalecane w czasie terapii nowotworowych - w ten sposób łagodzi się skutki zarówno chemio-, jak i radioterapii. Wielu lekarzy uważa również, że taka dawka przeciwutleniaczy jest swoistą formą profilaktyki nowotworów. Chronią one komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, a te mogą przyczyniać się do powstawania oraz rozwoju komórek rakowych.

Zawarte w aronii składniki (zwłaszcza rutyna oraz antocyjany) dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Z tego względu aronia jest zalecana na choroby oczu - może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry. Lepszy przepływ krwi oznacza także lepsze zdrowie całego układu krążenia oraz serca.

Picie soku z aronii zalecane jest również w przypadku zapalenia pęcherza - zakwasza mocz, hamując przy tym rozmnażanie się bakterii. 

Co ciekawe, aronia wspiera odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów!

Aronia - przeciwwskazania do jej spożywania

Aronia ma bardzo wiele właściwości, wpływających pozytywnie na zdrowie. Warto jednak zaznaczyć, że niektórzy powinni jej unikać. 

Aronia - przeciwwskazania:

  • niskie ciśnienie tętnicze krwi,
  • problemy z żołądkiem, zwłaszcza stany zapalne, nadkwasota oraz wrzody,
  • zaparcia,
  • zakrzepowe zapalenie żył oraz żylaki.

W jakiej postaci aronia jest najlepsza?

Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, trudno więc zajadać się z nimi ze smakiem prosto z krzewu. Na szczęście jest prosty sposób, by złagodzić nieprzyjemny posmak: wystarczy przemrozić je w zamrażalniku przez 48 godzin. Jeśli mimo to nie będą Ci one smakować, możesz sięgnąć po suplementy z dodatkiem aronii.

Warto także dodać, że owoce aronii doskonale nadają się do robienia z nich najróżniejszych przetworów! Sok z aronii świetnie nadaje się do dolewania do herbaty (choć można pić go też oczywiście osobno).

Najlepsze przepisy z aronią

Zastanawiasz się, co zrobić z aronii? Owoce te są świetnym składnikiem w wielu przepisach. Suszona aronia może stanowić bazę lub dodatek do herbaty, ponadto owoce można wykorzystać w różnorodnych przetworach. Dzięki temu ich prozdrowotnymi właściwościami będziesz się cieszyć dawno po zbiorach!

Aronia - przetwory:

  • soki,
  • dżemy,
  • konfitury,
  • galaretki,
  • sosy,
  • nalewki.


Nalewka z aronii – jak zrobić?

Nalewka z aronii jest naprawdę przepyszna i warto przetestować ją we własnym domu! Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 0,5 kg świeżych owoców aronii
  • 100 liści z krzewu aronii lub wiśni (nie są konieczne, ale nadają ciekawy posmak)
  • 0,5 l spirytusu rektyfikowanego 95%
  • 1 l wody
  • 0,6 kg cukru
  • 1 cytryna

Świeżo zebrane owoce należy opłukać w zimnej wodzie, a następnie mrozić w zamrażalniku przez minimum 12 godzin. Po tym czasie przesyp je do garnka (nie trzeba ich rozmrażać), dodaj dokładnie umyte liście oraz zalej wszystko szklanką wody. Garnek nakryj pokrywką i całość przegotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 15-20 minut.

Garnek należy odstawić na ok. 10 godzin, po tym czasie odlej sok do osobnego naczynia - aby odsączyć owoce możesz wykorzystać sitko. Spomiędzy owoców wyciągnij liście, a samą aronię wrzuć z powrotem do garnka, dodając do niej 0,6 kg cukru i 3 szklanki wody. Zagotuj i zmniejsz ogień - teraz gotuj aż rozpuści się cały cukier.

Do odstawionego soku z aronii wyciśnij sok z cytryny, następnie dodaj powstały słodki syrop z owoców - ponownie posłuż się sitkiem. Do tej mieszaniny dodaj 500 ml spirytusu ratyfikowanego 95%. Powstałą nalewkę przelej do szczelnego pojemnika (butelki lub słoika) i odstaw do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu. Już za 3-4 miesiące będzie gotowa do spróbowania!

Jeśli zasmakujesz w tej nalewce, spróbuj kolejnym razem zrobić wino z aronii - jest równie pyszne! Pamiętaj jednak, że alkohol zmniejsza prozdrowotne właściwości owoców.

Jak uprawiać aronię?

Aronię możemy hodować we własnym ogródku! Krzew aronii wielkoowocowej (aronia melanocarpa) osiąga do 2,5 m wysokości. Kwitnie on w maju, a kwiaty mają biały kolor i są bardzo ładne, dzięki czemu stanowią piękną ozdobę. Owoce mają czarno-fioletowy kolor, zbiera się je wczesną jesienią - często już na początku września. Zielone liście w tym czasie bardzo estetycznie zmieniają kolor na czerwony, a na zimę opadają.

Jeśli planujesz nieco większą hodowlę, to przyda Ci się informacja, że krzewy powinno sadzić się w rozstawie ok. 2 m od siebie, w rzędach co 3,5 m. Roślina najlepiej rośnie w miejscach słonecznych lub półcienistych. Aronia lubi podłoże żyzne, próchniczne, natomiast nie powinniśmy jej sadzić na glebie bardzo piaszczystej czy kamienistej. Krzew wykazuje się wysoką tolerancją co do wilgotności gleby (choć woli wilgotną), a także świetną odpornością na mróz - więc nawet zima nie będzie mu straszna.

Krzewy aronii owocują przez wiele lat. Najwięcej wody potrzebują w okresie dojrzewania jagód, należy je też obficie podlewać w okresach suszy.




mgr farm. Cezary Stańczak
Ukończył Wydział Farmacji na Akademii Medycznej w Łodzi otrzymując tytuł magistra farmacji. Uzyskał też stopień MBA kończąc Wyższą Szkołę Kupiecką w Łodzi oraz Paris Business School.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.