Aronia - jakie ma właściwości zdrowotne? Czemu warto spożywać aronię?

Aronia - jakie ma właściwości zdrowotne? Czemu warto spożywać aronię? - zdjęcie

Aronia zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli jedzenia o fantastycznym wpływie na nasze zdrowie. Czy to prawda? Jakie właściwości ma aronia? Czy każdy może ją spożywać? Jakie przetwory można z niej zrobić?

Aronia – właściwości zdrowotne

Aronia jest niesamowitą rośliną - jej owoce można uznać za naturalne lekarstwo na wiele chorób cywilizacyjnych. Pomagają w zapobieganiu m.in. nadciśnieniu, miażdżycy, schorzeniom oczu. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że aronia może zmniejszać ryzyko nowotworów!

Jakie wartości zdrowotne posiada aronia?

Aronia jest bogatym źródłem wielu drogocennych dla zdrowia składników. Zacznijmy od bioflanoidów, czyli witaminy P. Są one bardzo ważnymi przeciwutleniaczami. Co więcej, w owocach aronii znajdują się także krewni bioflanoidów, czyli flawonoidy: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Wszystkie razem tworzą grupę zwalczania wolnych rodników!

Ponadto w aronii znajdziemy żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor, mangan oraz witaminy C, B2, B3, B9 oraz E.

Na co może pomóc aronia?

Dzięki zawartości tylu prozdrowotnych składników, owoce aronii są świetnym uzupełnieniem zbilansowanej diety. 

Aronia - właściwości:

Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Spożywanie aronii oraz przetworów z niej jest zalecane w czasie terapii nowotworowych - w ten sposób łagodzi się skutki zarówno chemio-, jak i radioterapii. Wielu lekarzy uważa również, że taka dawka przeciwutleniaczy jest swoistą formą profilaktyki nowotworów. Chronią one komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, a te mogą przyczyniać się do powstawania oraz rozwoju komórek rakowych.

Zawarte w aronii składniki (zwłaszcza rutyna oraz antocyjany) dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Z tego względu aronia jest zalecana na choroby oczu - może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry. Lepszy przepływ krwi oznacza także lepsze zdrowie całego układu krążenia oraz serca.

Picie soku z aronii zalecane jest również w przypadku zapalenia pęcherza - zakwasza mocz, hamując przy tym rozmnażanie się bakterii. 

Co ciekawe, aronia wspiera odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów!

Aronia - przeciwwskazania do jej spożywania

Aronia ma bardzo wiele właściwości, wpływających pozytywnie na zdrowie. Warto jednak zaznaczyć, że niektórzy powinni jej unikać. 

Aronia - przeciwwskazania:

  • niskie ciśnienie tętnicze krwi,
  • problemy z żołądkiem, zwłaszcza stany zapalne, nadkwasota oraz wrzody,
  • zaparcia,
  • zakrzepowe zapalenie żył oraz żylaki.

W jakiej postaci aronia jest najlepsza?

Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, trudno więc zajadać się z nimi ze smakiem prosto z krzewu. Na szczęście jest prosty sposób, by złagodzić nieprzyjemny posmak: wystarczy przemrozić je w zamrażalniku przez 48 godzin. Jeśli mimo to nie będą Ci one smakować, możesz sięgnąć po suplementy z dodatkiem aronii.

Warto także dodać, że owoce aronii doskonale nadają się do robienia z nich najróżniejszych przetworów! Sok z aronii świetnie nadaje się do dolewania do herbaty (choć można pić go też oczywiście osobno).

Najlepsze przepisy z aronią

Zastanawiasz się, co zrobić z aronii? Owoce te są świetnym składnikiem w wielu przepisach. Suszona aronia może stanowić bazę lub dodatek do herbaty, ponadto owoce można wykorzystać w różnorodnych przetworach. Dzięki temu ich prozdrowotnymi właściwościami będziesz się cieszyć dawno po zbiorach!

Aronia - przetwory:

  • soki,
  • dżemy,
  • konfitury,
  • galaretki,
  • sosy,
  • nalewki.


Nalewka z aronii – jak zrobić?

Nalewka z aronii jest naprawdę przepyszna i warto przetestować ją we własnym domu! Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 0,5 kg świeżych owoców aronii
  • 100 liści z krzewu aronii lub wiśni (nie są konieczne, ale nadają ciekawy posmak)
  • 0,5 l spirytusu rektyfikowanego 95%
  • 1 l wody
  • 0,6 kg cukru
  • 1 cytryna

Świeżo zebrane owoce należy opłukać w zimnej wodzie, a następnie mrozić w zamrażalniku przez minimum 12 godzin. Po tym czasie przesyp je do garnka (nie trzeba ich rozmrażać), dodaj dokładnie umyte liście oraz zalej wszystko szklanką wody. Garnek nakryj pokrywką i całość przegotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 15-20 minut.

Garnek należy odstawić na ok. 10 godzin, po tym czasie odlej sok do osobnego naczynia - aby odsączyć owoce możesz wykorzystać sitko. Spomiędzy owoców wyciągnij liście, a samą aronię wrzuć z powrotem do garnka, dodając do niej 0,6 kg cukru i 3 szklanki wody. Zagotuj i zmniejsz ogień - teraz gotuj aż rozpuści się cały cukier.

Do odstawionego soku z aronii wyciśnij sok z cytryny, następnie dodaj powstały słodki syrop z owoców - ponownie posłuż się sitkiem. Do tej mieszaniny dodaj 500 ml spirytusu ratyfikowanego 95%. Powstałą nalewkę przelej do szczelnego pojemnika (butelki lub słoika) i odstaw do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu. Już za 3-4 miesiące będzie gotowa do spróbowania!

Jeśli zasmakujesz w tej nalewce, spróbuj kolejnym razem zrobić wino z aronii - jest równie pyszne! Pamiętaj jednak, że alkohol zmniejsza prozdrowotne właściwości owoców.

Jak uprawiać aronię?

Aronię możemy hodować we własnym ogródku! Krzew aronii wielkoowocowej (aronia melanocarpa) osiąga do 2,5 m wysokości. Kwitnie on w maju, a kwiaty mają biały kolor i są bardzo ładne, dzięki czemu stanowią piękną ozdobę. Owoce mają czarno-fioletowy kolor, zbiera się je wczesną jesienią - często już na początku września. Zielone liście w tym czasie bardzo estetycznie zmieniają kolor na czerwony, a na zimę opadają.

Jeśli planujesz nieco większą hodowlę, to przyda Ci się informacja, że krzewy powinno sadzić się w rozstawie ok. 2 m od siebie, w rzędach co 3,5 m. Roślina najlepiej rośnie w miejscach słonecznych lub półcienistych. Aronia lubi podłoże żyzne, próchniczne, natomiast nie powinniśmy jej sadzić na glebie bardzo piaszczystej czy kamienistej. Krzew wykazuje się wysoką tolerancją co do wilgotności gleby (choć woli wilgotną), a także świetną odpornością na mróz - więc nawet zima nie będzie mu straszna.

Krzewy aronii owocują przez wiele lat. Najwięcej wody potrzebują w okresie dojrzewania jagód, należy je też obficie podlewać w okresach suszy.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.