Manuka Health MGO 250+ miód manuka 500 g

cena
165,98 zł
Ilość:
Producent Manuka Health
Pojemność 500 g
Postać leku Miód
Dostępna ilość
33% Complete

Skład

Miód zawiera aktywny składnik methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Wskazania

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. 

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO®?

MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO® oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO® (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

Dawkowanie

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Opinie o Manuka Health MGO 250+ miód manuka 500 g

Aby dodawać komentarze - należy się zalogować

Skontaktuj się z nami!

Produkty podobne

Klienci, którzy kupili Manuka Health MGO 250+ miód manuka 500 g kupili także:

Dicoflor w kroplach 5ml

Dicoflor w kroplach to suplement diety, zawierający szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG, których działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego związanych z antybiotykoterapią, pobudza produkcję przeciwciał, hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych, przywraca równowagę mikroflory jelitowej.

Probiotyki to żywe kultury bakterii, które podawane w odpowiednich ilościach, zasiedlają przewód pokarmowy i wywierają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową człowieka. Zapobiegają przyleganiu bakterii chorobotwórczych do ściany jelita i walczą z nimi o składniki odżywcze, dodatkowo pobudzając produkcję przeciwciał.


Cebion krople 30 ml

Cebion to produkt leczniczy, którego rolą jest zapobieganie i leczenie stanów niedoboru witaminy C w sytuacjach, kiedy w dostarczanej organizmowi diecie jest jej zbyt mało. 

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego rozwoju człowieka. stymuluje procesy odpornościowe i posiada wysoki potencjał oksydoredukcyjny - kwas askorbowy zwiększa wchłanianie soli żelaza. 

Możliwe skutki niedoborów witaminy C: 

- osłabienie układu odpornościowego, a w konsekwencji częstsze i długotrwałe infekcje, 
- nieprawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej, 
- zaburzenia syntezy i metabolizmu wielu cząsteczek biologicznych, 
- ogólne osłabienie, zmęczenie, znużenie, 
- bóle mięśni i stawów, 
- opóźnione gojenie ran, 
- krwawienie z dziąseł i z nosa, 
- stany zapalne dziąseł oraz ryzyko szkorbutu. 

Witamina C zawarta w preparacie Cebion dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego w ilości zależnej od dawki, a niewchłonięta ilość jest rozkładana przez florę bakteryjną jelita grubego. Kwas askorbowy jest wchłaniany w ograniczonym stopniu, zaś wydalany głównie z moczem. 

© 2016 wapteka.pl Wszystkie prawa zastrzeżone
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.