Miód Manuka MGO 250+ Ekstrakt z Zielonej Herbaty 250g

cena
74,99 zł
Ilość:
Producent Manuka
Pojemność 250 g
Postać leku Miód

Dostępna ilość
33% Complete

Skład

Miód Manuka MGO® 250+ ma wysoką zawartość methylglyoxalu powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Dla porównania methylglyoxal w innych  miodach nie przekracza 10 mg/kg. Methylglyoxal jest składnikiem, który odpowiada za unikalne właściwości miodów Manuka.

Wskazania

Skąd pochodzi Miód Manuka? - Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. 

Czym jest Miód Manuka? - W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO®? - MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna.

Działanie

Galusan epigallokatechiny (EGCG) jako składnik aktywny zielonej herbaty wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka: 

•    wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego,

•    pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze,

•    chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem oksydacyjnym,

•    przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu glukozy we krwi.

Dawkowanie

 1 łyżeczka 3  razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Nie należy przekraczać dziennej porcji zalecanej do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Pamiętaj o zróżnicowanym sposobie żywienia oraz prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Miód Manuka MGO 250+ Ekstrakt z Zielonej Herbaty 250g

Aby dodawać komentarze - należy się zalogować

Skontaktuj się z nami!

© 2016 wapteka.pl Wszystkie prawa zastrzeżone