Miód – dlaczego warto po niego sięgać?

miod-ma-korzystny-wplyw-na-kazdy-z-ukladow-w-organizmie-czlowieka - zdjęcie

Wszyscy mamy świadomość, że miód jest zdrowy. Wiemy, że pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobroczynne właściwości sięgają znacznie dalej i wywierają zbawienny wpływ na każdy z układów w naszym organizmie. 

Miód i jego cenne właściwości

Dobroczynne właściwości miodu były znane i wykorzystywane już w starożytnym Egipcie. Można powiedzieć, że to najstarszy z leków – do tego w pełni naturalny. Jednym z najważniejszych składników miodu są enzymy, z których większość pochodzi z gruczołów ślinowych pszczół. W wyniku reakcji, zachodzących z udziałem enzymów, powstaje nadtlenek wodoru, czyli substancja o właściwościach antyseptycznych. Stąd przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie miodu. UWAGA!: Zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają stopniowemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni Celsjusza, przez co miód traci swoje cenne pierwotne właściwości. Dlatego nie należy go podgrzewać ani zalewać gorącą wodą (jeśli słodzimy herbatę miodem, najpierw ją przestudźmy). Oprócz enzymów miód zawiera także:

  • aminokwasy
  • glukozę i fruktozę
  • biotynę
  • witaminy A, C i z grupy B
  • kwas foliowy
  • aż 21 pierwiastków ważnych dla ludzkiego organizmu (m.in. żelazo, miedź, wapń, magnes, potas, fosfor, mangan)

Miód jest wprawdzie bardziej kaloryczny od cukru (łyżeczka cukru ma 20 kcal, a miodu 39), ale za to bogaty w substancje odżywcze – podczas gdy cukier to tylko tzw. puste kalorie. Dodatkowo, dzięki zawartości cukrów prostych (które, w przeciwieństwie do sacharozy, wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu, z pominięciem wątroby), miód jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Ogólne prozdrowotne cechy miodu są imponujące. Oto co dobrego robi miód:

  • jest zdrowym źródłem energii
  • ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne
  • przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększać odporność
  • łagodzi infekcje dróg oddechowych
  • wspomaga leczenie kaszlu, jest pomocny w przeziębieniach, kłopotach z gardłem i przy zapaleniu zatok
  • przyspiesza gojenie ran (zwłaszcza tych powstałych w wyniku oparzeń oraz ropiejących – takie zranienia warto obłożyć miodem)
  • hamuje powstawanie próchnicy
  • wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój miażdżycy
  • wspomaga pracę mózgu (dzięki zawartości glukozy)
  • łagodzi podrażnienia
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie
  • działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo, likwiduje zaparcia
  • reguluje pracę wątroby i nerek
  • ma działanie moczopędne – jest pomocniczo stosowany w chorobach układu moczowego
  • ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój
  • działa oczyszczająco na organizm i ma właściwości odtruwające – usuwa z organizmu ołów i inne metale ciężkie
  • neutralizuje skutki picia alkoholu oraz innych używek, jak kawa, herbata czy tytoń
  • wykorzystywany w kosmetyce – nawilża, rozjaśnia i poprawia sprężystość skóry

Rodzaje miodów i ich właściwościInfografika o rodzajach i właściwościach miodu

W zależności od rodzaju miodu, możemy bardziej szczegółowo wskazać jego właściwości oraz działanie.

Miód lipowy

Jest pozyskiwany z kwiatów lipy. Ma ostro-słodki smak i jasnożółty kolor. Najbardziej znane i cenione jest jego działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe, wykorzystywane przy leczeniu przeziębienia, grypy, zapaleniu oskrzeli i płuc, anginie czy zapaleniu zatok. Oprócz właściwości antybiotycznych, ma zbawienny wpływ na układ nerwowy – ułatwia zasypianie, normuje ciśnienie, łagodzi stres, stany depresyjne i nerwice.

Miód wielokwiatowy

Pozyskiwany jest z kwiatów, które kwitną latem – w czerwcu i lipcu. Ma łagodny, słodki smak i żółty kolor. Jest stosowany przede wszystkim w leczeniu chorób serca, ponieważ pomaga regulować ciśnienie, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Przyniesie ulgę osobom uczulonym na pyłki roślin, a także astmatykom. Według specjalistów dodaje energii. Wykorzystywany jest więc przy leczeniu anemii oraz w stanach ogólnego wyczerpania organizmu. Z uwagi na łagodny, słodki smak często podaje się go dzieciom podczas przeziębienia czy grypy.

Miód akacjowy

Ma bardzo jasną barwę i wolno ulega krystalizacji. Zawiera dużo fruktozy, a także izoflawony i glikozydy, które przyspieszają proces regeneracji błon śluzowych żołądka, co jest bardzo pomocne w zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, stanach zapalnych żołądka i jelit, a także chorobach wrzodowych żołądka i jelit. Ma również silne działanie bakteriobójcze i moczopędne – stosuje się go więc w schorzeniach układu moczowego i nerek. Miód akacjowy jest szczególnie polecany diabetykom.

Miód gryczany

Pozyskuje się go z kwiatów gryki. Ma charakterystyczny brunatny kolor i ostry smak. Jako jedyny z miodów zawiera rutynę – substancję, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Z tego powodu zalecany jest seniorom, bardziej narażonym na schorzenia układu krążenia. Wspomaga leczenie miażdżycy i niedokrwistości, jest pomocny w niedoborach żelaza. Zawartość rutyny warunkuje też właściwości przyspieszające gojenie ran (zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych). Miód gryczany warto jeść przy złamaniach, a także w stanach zapalnych stawów, gdyż wspiera regenerację tkanki kostnej.

Miód wrzosowy

Pozyskiwany z kwiatów wrzosu. Ma brunatno-czerwono kolor i jest niezbyt słodki. Stosowany jest głównie w leczeniu biegunek i zapaleniu jelit, przy chorobach nerek i dróg moczowych, kamicy nerek i prostaty. Przynosi też ulgę w stanach zapalnych jamy ustnej dzięki swoim antyseptycznym właściwościom.

Miód rzepakowy

Uzyskuje się go z kwiatów rzepaku. Ma kremowy kolor, a smak łagodny, z lekką nutą goryczy. Szybko ulega krystalizacji. Znany jest ze swoich właściwości oczyszczających – łagodzi niekorzystne działanie alkoholu, papierosów i innych używek. Stosuje się go w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, trzustki i wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Pomocny jest także w problemach z nerkami i drogami moczowymi. Ze względu na zawartość olejków eterycznych, witamin, aminokwasów i glukozy poleca się go także w chorobach sercowych i płucnych. Obniża ciśnienie tętnicze i uzupełnia niedobory potasu. Odżywcze i lecznicze wartości miodu są nie do przecenienia. Warto pamiętać o nich, układając codzienne menu, a także w sytuacji, gdy zmagamy się z jakimiś dolegliwościami – pomocnicze stosowanie miodu może przyspieszyć pozbycie się wielu z nich.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem